Ingen er i tvivl om, at man selvfølgelig slutter en sætning med et punktum på korrekt dansk. Men afslutter du også dine sms-beskeder med et punktum? I så fald risikerer du faktisk at gøre modtageren ked af det.

Det skriver The Conversation.

Det skyldes den helt særlige måde, vi kommunikerer på i sms-samtaler, og når vi chatter på de sociale medier så som Facebook. For vi er blevet så vant til at bruge emojis, at modtageren ofte vil opfatte et punktum som noget definitivt. At samtalen er afsluttet. Og at det, der står i beskeden, ikke er til nogen form for diskussion. Dermed kommer en besked der er afsluttet med et punktum til at virke sur, kold og ligefrem afvisende på modtageren.

På deltagerne i en amerikansk undersøgelse fra 2016 virkede beskeder med en sætning, som var afsluttet med et punktum, som mere stødende og mindre følsomme end beskeder, der ikke sluttede med et punktum.

Kandidat i engelsk og litteratur fra Københavns Universitet Susanne Staun, som i flere bøger har irettesat danskerne for deres forkerte sprogbrug, er enig i, at et punktum som afslutning på chat-beskeder er et 'no-go'.

»Vi bliver nødt til at forholde os til, at der ikke følger kropssprog og toneleje med, når vi kommunikerer skriftligt. Derfor skal man bruge det, der kaldes kreativ tegnsætning, hvor man kompenserer ved at gøre noget mere ud af tegnsætningen og bruge smileys,« siger hun til TV 2.

Eksempelvis kan du med emojis signalere, at det, du skriver er ment for sjov. Alternativt kan du, som mange unge allerede gør i dag, afslutte dine beskeder med et komma. På den måde lægger du op til, at dialogen kan fortsætte.

Skal du sende en hurtig besked, så forventer modtageren ikke at den flankeres af emojis. I så fald skal du blot huske på ikke at afslutte beskeden med et punktum.