Dronning Margrethe må have stået i sit livs sværeste valg.

Enten at fortie for den danske offentlighed, at hendes mand, Prins Henrik, har fået konstateret demens. Eller at gå ud og være åben om dét, som nogle betragter som en privat sag: Sygdom i familien, blandt de kæreste.

Margrethe er ikke bare en uhyre afholdt dronning. Hun er også klog. Hun har truffet det rigtige valg. For med sin beslutning beskytter hun både sin prins, sig selv og vores fælles monarki.

Hoffet viste første gang stor åbenhed over for offentligheden, da det bekræftede, at prinsen ikke ønsker at blive begravet sammen med sin dronning og hustru, fordi han ikke har titel af kongegemal. Historien gik verden rundt og fik nogle til at spørge, om prinsen var ved sin fulde fem.

Men kongehuset bekræftede dengang, at dronningen havde kendt ønsket et stykke tid og respekterede det. Det gør dronningen fortsat, og kongehuset betoner, at hans begravelsesønske ikke skal kædes sammen med hans sygdom.

Det er ikke nogen hemmelighed, at luften og de sociale medier har været gennemvædet af rygter om, at prinsen måske var blevet dement. Men pressens rolle er ikke at udstyre nogen – heller ikke en prins – med diagnoser, som vi ikke dokumenterbart ved, at de har. Vi redigerer ikke et professionelt medie efter rygter.

Så længe prinsen ikke led af en erklæret sygdom, kunne hverken hoffet, dronningen eller pressen censurere en prins, der mere og mere åbenlyst fulgte sine egne spilleregler og i øvrigt altid har gjort det.

Nu, da prinsen har fået stillet diagnosen demens, må offentligheden og pressen respektere dronningens ønske om at lade ham være i fred og ro.

For i hoffets pressemeddelelse hedder det, at prinsens sygdom »kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen«.

De presseetiske regler siger, at vi skal vise særlige hensyn til mennesker, der ikke er i stand til at vurdere virkningerne af egne udtalelser. Derfor er hoffets udmelding den bedste beskyttelse af prinsen – imod sig selv.

Og derfor skal dronningen have tak for at turde fortælle folket sandheden om prins Henrik. Det må have været umulige overvejelser. Men ud over at den værner om prins Henrik og giver ham ro kan dronningens udmelding være med til at sætte fokus på en forfærdelig sygdom, der er i hastig udbredelse og rammer høj som lav - uanset rang. Demens bør ikke være et tabu.

Dronningen vil komme til at stå stærkere end nogensinde med sin udmelding. Og mange vil se prinsen i et nyt lys, hvilket kan blive afgørende for hans eftermæle.
For prins Henrik fortjener et stærkt eftermæle for alt det gode, han har gjort i sine 50 år som prins af Danmark.

Andre læser også