I fredags skete det utænkelige: En far tog livet af sin kone og to døtre. I et afskedsbrev angav han dårlig økonomi, stress og depression som bevæggrunde.

Tragedien er dog langt fra enestående. Alene i år har to andre familiefædre ødelagt deres familier på værst tænkelige vis.

Først slog en far fra Køge sin datter på 12 og sin søn på ni ihjel 29. januar. 15. april satte en 44-årig mand fra Lindved nær Hedensted sine tre sønner af ved sine svigerforældre. Herefter kørte han hjem og skød sin kone.

Alle tre drabsmænd var selvstændige erhvervsdrivende - og de kunne mærke finanskrisen. Morderne fra Køge og Lindved var begge blevet forladt af deres hustruer, mens faderen fra Greve skammede sig over et liv fyldt med fiaskoer. Det i så høj grad, at han følte, at han beskyttede familien fra skammen ved at tage deres liv.

Ifølge forhenværende chefpsykolog, prof.dr.med. Jørn Beckmann er det opslidende altid fremstå som lykkelig. Han fortæller, at særligt skrøbelige eksistenser forvandles til tikkende bomber af ophobet vrede og frustration, når det går skidt.

- Disse tilsyneladende lykkelige, velfungerende mænd lægger stor vægt på facade, men bag de nedrullede gardiner kan det stå virkelig skidt til, siger han.

Dr. Jekyll og Mr. Hyde

- Det er mennesker, der har lidt et stort tab eller forudser et tab. De er afmægtige, har ryggen mod muren, siger Jørn Beckmann.

Drabet i Lindved skilte sig ud, da faderen ikke dræbte sine børn. Med ordene 'I kommer til at hade mig for det her' efterlod han sine sønner foran sine svigerforældres hus midt om natten for at vende tilbage til familiens hjem og slå sin kone ihjel.

- Det minder mere om et overlagt jalousidrab. De andre tilfælde er langt mere desperate. At stikke en skarp genstand i det kæreste man har, det er en tilstand, der ligner sindssyge. Disse pæne mænd går direkte fra en tilstand som Dr. Jekyll til Mr. Hyde, siger Jørn Beckmann.

Forsøgte at køre galt

Den 50-årige far fra Greve slog først sin kone og 18-årige datter ihjel fredag morgen. Senere hentede han sin yngste datter i skole, og sammen vendte de tilbage til hjemmet. Om den 12-årige pige vidste, at hendes mor lå død i soveværelset og søsteren i sit eget, vides ikke. Til sidst forsøgte faderen at slå sig selv og sin datter ihjel ved at køre familiens bil ind i en parkeret lastbil nær Holbæk. Da datteren overlevede, stak han hende ihjel med en hobbykniv.

I søndags blev han varetægtsfængslet på en psykiatrisk afdeling. Under retssmødet brød han flere gange sammen, inden retten lukkede dørene for offentligheden. Han skal nu mentalundersøges.

Drabsmændene fra Lindved og Køge sidder begge stadig varetægtsfængslede.