Nu får danskerne indblik i, hvor stor Danmarks største medieskandale rent faktisk er

Se og Hør-skandalen er større, end det hidtil har været kendt. Det står klart, efter anklageskrifterne mod sagens otte tiltalte personer og ugebladets udgiver Aller Media A/S i går blev udleveret til medierne.

Heraf fremgår det, at ‘ikke under 163’ kendte danskere blev kreditkort-overvåget af Se og Hørs hemmelige kilde, og ugebladet modtog oplysninger på ’ikke under 135’ af dem. Det fremgår også, at den såkaldte tys-tys-kilde modtog ‘ikke under 430.000 kr.’ for de fortrolige oplysninger og at overvågnings-periodens skiftende chefredaktører alle kendte til aftalen med kreditkortspionen, der, ifølge anklageskriftet, leverede oplysninger til Se og Hør fra ‘maj 2008 til primo 2012’.

Det er mere end to år siden, at BT med afsæt i bogen ‘Livet, det forbandede’ af den tidligere Se og Hør-journalist Ken B Rasmussen kunne fortælle, at ugebladet havde benyttet en kilde, der mod betaling og via sms sendte fortrolige oplysninger om kendtes og kongeliges brug af kreditkort til ugebladets journalister. Det var den tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup, der 24. juni 2008 indgik aftalen med kilden. I går fik offentligheden så et dybere indblik i sagen.

Større beløb end antaget


Tidligere har det været fremme, at mindst 86 kendte danskere var blevet overvåget. Det antal voksede i går betragteligt. Samtidig mener anklagemyndigheden, at den tidligere konstituerede chefredaktør og udgiverdirektør i Aller Media A/S Per Ingdal kendte til kilden, hvilket står i skærende kontrast til Ingdals egen forklaring.

Også beløbet, som ‘tys-tys-kilden’ skal have modtaget, er større end først antaget. I Aller Medias undersøgelse fra 2014 står, at der var blevet udbetalt ca. 310.000 kr. til it-specialisten, der fodrede Se og Hørs journalister med kreditkort-informationer. I dag mener anklagemyndigheden, at han har modtaget mindst 430.000 kr.



Anklageskrifterne afslører videre, at Peter Bo Henriksen, den såkaldte tys-tys-kilde, ’ikke under 662’ gange – og via sms – sendte oplysninger til journalisten Kasper Kopping, der sammen med kollegaen Ken B Rasmussen havde den direkte kontakt til kilden. Men antallet af sms-beskeder med kreditkort-informationer er angiveligt noget højere end 662, anslår kilder med indsigt i sagen. Og ifølge BTs oplysninger var der stor forskel på, hvor ofte de kendte danskere fik luret deres MasterCard- eller American Express-transaktioner.

De såkaldte A-navne som f.eks. medlemmerne af den kongelige familie og rigmandsdatteren Michala Kjær var således meget mere i søgelyset end andre, som måske på grund af deres optræden i tv-udsendelser kun var interessante for ugebladet i en kortere periode. Endnu andre kendte var blot ’rare’ at have i systemet, erfarer BT.

’Overfladisk’ anklageskrift


Men selv om der i går blev skruet op for antallet af overvågede kendte, advarer journalisten Kasper Kopping mod at tro, at kreditkort-overvågningen var så massiv, at bladet i de pågældende år ikke kunne udkomme uden de fortrolige oplysninger:

»Det var en meget lille del af de sms’er, der kom, som blev brugt til at lave historier. Der er mange, der tror, at Se og Hør i de år nærmest udelukkende blev lavet på baggrund af de informationer, men det er ikke sådan, virkeligheden er,« siger han.



Forsvarsadvokat Anders Németh, der repræsenterer tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup, som indgik aftalen med kreditkort-kilden, mener, at der er tale om et ‘overfladisk’ anklageskrift.

»Problemet er bl.a., at man ikke specificerer, hvad det er for historier og oplysninger, man finder strafbare. Anklagemyndigheden holder det i helt generelle termer, og det efterlader i hvert fald i medierne det ret urimelige indtryk, at Henrik Qvortrup har haft med en stor del af oplysningerne at gøre. Sandheden er, at han var inde over en meget begrænset del af det samlede hændelsesforløb,« siger Anders Németh.


Ingdal afviser kendskab


Men det er Henrik Qvortrup, som indgår aftalen, og han har selv fortalt, at kilden ‘faldt over’ de her oplysninger, men i anklageskriftet står, at der er tale om en aftale, hvor han ’fremadrettet systematisk’ skulle skaffe oplysninger?

»Vi er uenige i anklagemyndighedens opfattelse,« siger Anders Németh.



I anklageskriftet mod den tidligere udgiverdirektør og konstituerede chefredaktør på Se og Hør Per Ingdal står der, at han ‘i forbindelse med sin tiltræden som konstitueret chefredaktør blev orienteret om den allerede indgåede aftale’ med tys-tys-kilden. Selv har Per Ingdal afvist dette og gør det fortsat:

»Det bliver derfor interessant at se, hvordan anklagemyndigheden vil bevise, at jeg har kendt til kilden, når det ikke er tilfældet,« skriver Per Ingdal, som udover at have siddet som chefredaktør også er tidligere medlem af Aller Media A/S’ direktion, i en sms til BT.

I alt 16 personer plus Aller Media har været sigtet i sagen. Heraf er de otte personer og Aller blevet tiltalt, mens de øvrige otte har fået påtaleopgivelse. Sagen begynder 9. september i byretten i Glostrup. Anklagemyndigheden kræver alle otte tiltalte fængslet.

Anklage: Sådan gjorde kilden


Han har modtaget mindst 430.000 kr. for at fodre Se og Hørs journalister med kreditkortoplysninger på mindst 135 kendte danskere. I 523 tilfælde har han søgt i databaser, som han ikke havde legitim adgang til, og for at kunne gøre det har han i 31 tilfælde uberettiget nulstillet andres adgangskode, som han i mindst 67 tilfælde selv har brugt.

Sådan lyder hovedtrækkene i anklagemyndighedens tiltale mod den tidligere systemoperatør i PBS og IBM Peter Bo Henriksen, også kendt som den såkaldte ‘tys-tys-kilde’ i Se og Hør-sagen.

Beskrivelserne i anklageskriftet leder tankerne hen på hacking, men forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen oplyser, at Peter Bo Henriksen afviser, at han skal have nulstillet andres passwords, ligesom han fastholder, at han havde adgang til oplysningerne på legitim vis. Dermed udfordres anklagemyndighedens nøglepåstand om, at der har fundet hacking sted.

​Afviser hacking


»Han nægter at have hacket, og han afviser at have skaffet sig uberettiget adgang til oplysningerne,« siger Michael Juul Eriksen.

Men hvad kalder han så delen med at nulstille adgangskoder osv.?

»Det nægter han at have gjort,« siger advokaten og fortsætter:

Så han nægter at have nulstillet andres adgangskode?»Præcis. Her bliver sagen interessant i forhold til tilståelsessagerne (tidl. nyhedschef Lise Bondesen vil køre en tilståelsessag, red.) for der skal hun så sige, at hun dengang vidste, hvordan Peter Bo Henriksen fik sine oplysninger. Det har jeg yderst vanskeligt ved at forestille mig, at hun ved,« siger Michael Juul Eriksen, der tilføjer:



»Men han erkender, at han har videregivet oplysninger til Se og Hør.«

Hvad siger han til påstanden om, at han skal have modtaget 430.000 kr.?

»Det kan jeg ikke svare på, men han erkender at have fået penge for det.«

Anklagemyndigheden har udover fængselsstraf nedlagt påstand om konfiskation af 430.000 kr.