Da den 58-årige Tom Hofwander blev suget ud af tourbussen og ned på motorvejen, blev han svært kvæstet. Men han døde ikke.

Først senere ebbede hans liv ud. Selv om ambulancefolkene var ankommet, var det for sent.

Det havde måske set anderledes ud, hvis chaufføren eller crewet havde opdaget ulykken i tide, for selv om den langskæggede lydtekniker og koncertarrangør blev fundet i nødsporet ilde tilredt, så var der håb, vurderer eksperter, BT har talt med.Kraniebrud

Ved obduktionen blev det konstateret, at Tom Hofwander havde kraniebrud og blødning i hjernen, hvilket fremgår af en pressemeddelelse udsendt af Midt- og Vestsjællands Politi.

Den egentlige dødsårsag var kvælning på grund af nedsivet blod til lungerne.

- Han kunne muligvis have været reddet med professionel hjælp. Det afhænger af kvæstelsernes omfang, men det er sandsynligt, at man kunne have behandlet nogle af skaderne, fortæller traumemanager på Rigshospitalets traumecenter, Jacob Steinmetz og fortsætter:

- Specielt kvælning på grund af blod kan behandles ved umiddelbar professionel hjælp, eventuelt forudgået af førstehjælp. Skaderne og blødningen i hjernen kan formentlig behandles på hospitalet, men det afhænger af kvæstelsernes karakter, fortæller Jacob Steinmetz og påpeger vigtigheden af minutterne i sådan en situation.

Blandt andet sikrelse af luftveje, mund-til-mund-metoden og anbringelse af offeret i nato-stilling, kunne have reddet Tom Hofwander fra kvælningen, forlyder det.