Seks sigtede i den første sag om aftalt spil i dansk fodbold nægter sig skyldige. Men politiet har et øjenvidne. Berlingske går her helt tæt på, hvordan matchfixingen af to kampe i 1. division skal være foregået, med en række nye afsløringer og detaljer.

Han så og hørte ikke meget.

Men han så ifølge sin forklaring til politiet, som han bekræftede med sin underskrift, nok. Nok til, at han forstod, hvad han overværede.

Fodboldspillere fra Hvidovre IF kom til den lejlighed, han delte med en god ven, betteren MT, for at tale om, at de skulle tabe med vilje.

Sådan forklarede vidnet, som ikke ønsker sit navn offentligt frem, til politiet i september 2012.

Lad os kalde ham NN.

NN boede sammen med en gammel gymnasiekammerat, som i dag er sigtet for matchfixing og beskyttet af navneforbud, MT.

MT levede af betting (væddemål på spil, red.) i stor stil – og NN hjalp med at holde styr på nogle af hans spille-regnskaber. NN bettede ikke selv.

Engang i oktober 2010 kom NN hjem til lejligheden i København. NN fandt MT siddende ved et bord i stuen sammen med en anden better samt fodboldspillere fra Hvidovre. NN huskede det, som om der var to-fire spillere tilstede i stuen. Han satte sig i stuen og så en fodboldkamp på TV, men han lyttede ikke til, hvad de andre talte om.

Noget tid senere – ifølge sin forklaring cirka to uger efter – kom to-fire spillere igen til lejligheden. NN var hjemme og åbnede døren for dem, før han forsvandt ud i køkkenet. Heller ikke ved denne lejlighed overhørte NN samtalen.

Men MT fortalte ham bagefter, at der var indgået en aftale med spillerne, forklarede NN til politiet.

NN fik også at vide, hvilken kamp aftalen handlede om: Kampen Vejle-Hvidovre den 14. november 2010.

Og så fik han en opgave af MT:

NN skulle tage til Vejle for at overvære kampen.

MT selv og den anden better ville rejse til Macao for at spille på kampen dér, hvor det er muligt at placere meget store beløb på enkelte kampe. Mens MT sad i Macao, skulle NN sende en såkaldt live-score per sms.

NN var overbevist om, at kampens resultat var aftalt. Nu gjorde han noget, han efter sin egen forklaring ikke plejede. Han bettede selv et stort beløb. På vej til kampen søndag 14. november satte han cirka 10.000 kroner på, at Hvidovre skulle tabe kampen. Et stort beløb for de fleste, men ikke mindst for en studerende. Han spillede bl.a. væddemål med handicap-odds.

I dag ved vi, at fidusen gik hjem:

Vejle knuste Hvidovre 5-0.

Hvis ellers MT ikke havde voldsomme problemer med et spilleregnskab i Asien og var gået til politiet efter et grimt overfald som tidligere beskrevet i Berlingske, havde ingen løftet et øjenbryn.

Men sådan gik det ikke. Som Berlingske kunne afsløre for 14 dage siden forsøger politiet i dag at rejse den historiske sag om matchfixing.

På denne kamp alene – Vejle-Hvidovre – skal seks sigtede i sagen have bedraget spiludbydere for 600.000 kroner. Læg dertil to-tre mio. kroner, som medsammensvorne i Asien skal have tjent.

Betteren MT havde egentlig lagt op til, at sagen kunne køre som en tilståelsessag, men har trukket sin tilståelse. Nu nægter han sig skyldig sammen med de øvrige sigtede. Derfor ser anklagemyndigheden på, om der overhovedet er grundlag for at rejse en domsmandssag, eller sigtelserne må droppes. Der vil ifølge advokaturchef Per Justesen gå endnu nogle uger, før den beslutning træffes.

En beslutning, som ikke bare de sigtede, men dansk fodbold afventer med spænding.

Billedet af dansk fodbold som uberørt af matchfixing har holdt, indtil Berlingske brød historien om mistanken mod Hvidovre-spillerne: Kampene i landets bedste rækker regnes for piv-åbne, indtil dommeren fløjter kampen igang. Alle ærer sporten og spiller for at vinde hver gang.

Sofastykket hænger stadig, måske ikke helt i vater, men dog sømmet fast.

Derfor er NNs forklaring til politiet sensationel, hvis – og det er et stort hvis særligt i denne sag og på dette tidlige tidspunkt i denne sag– forklaringen står til troende.

NNs tilstedeværelse i lejligheden under møderne med Hvidovre-spillerne før den angiveligt fixede kamp mod Vejle er i sig selv opsigtsvækkende. Hvad der derefter hændte - ifølge NNs forklaring - er ikke mindre spektakulært:

Inden for to uger efter kampen så NN i lejligheden atter to mænd, som antageligt var Hvidovre-spillere. MT smed et stort kontantbeløb på sit sofabord. Der var tale om så mange penge i 500 og tusindekrone-sedler, at det var nødvendigt at bruge to hænder for at skrabe dem sammen.

Berlingske har talt med NN, men han ønsker ikke at kommentere indholdet af sin forklaring til politiet.

»Den holder jeg for mig selv indtil retten, hvis det kommer til en sag.«

Han bestrider ikke, at han skal have sagt til politiet som forklaret eller skrevet under på dette tilbage i 2012. Men han kalder sagen »politisk« og »ude af proportioner« efter at have set de forhold, politiet lagde op til, at hans ven MT skulle tilstå.

Samtidig lader han forstå, at det han har set og til dels deltaget i, langt fra behøver at være udtryk for matchfixing.

»Det er jo ikke ulovligt spille på en kamp, som man mener vil gå hjem. Det er ikke ulovligt at spille i Asien. Det er vel heller ikke ulovligt at tabe en kamp stort. Jeg så ikke noget i Vejle, som så mærkeligt ud.«

Hvordan passer det med din tidligere forklaring?

»Den holder jeg for mig selv indtil retten.«

Men det er vel at bedrage spiludbyderne, hvis fire fodboldspillere aftaler det konkrete udfald af kampe, de selv spiller, taber stort og bagefter modtager store kontantbeløb fra samme better?

»Den holder jeg for mig selv indtil i retten. Jeg skal nok fortælle sandheden dér,« siger NN.

NN er ikke sigtet i sagen, han er blot vidne. Det betyder til gengæld, at han, hvis sagen rejses, har pligt til at tale sandt i modsætning til sin ven, MT.

MT har trukket sin tilståelse tilbage. Hans forklaring fra 2012 var en presset mands forsøg på at indynde sig og føje politiets luner for at opnå beskyttelse, siger han. På tidspunktet for sin forklaring til politiet var han truet på livet og på flugt fra et tab, som hans asiatiske partnere mente var hans.

MT’s forsvarer, advokat Henrik Juel Halberg, siger:

»Hvad der er rigtigt og forkert i forhold til, hvad jeg måtte vide fra politiets rapporter, ville være forkert at kommentere på nuværende tidspunkt, eftersom han stadig er sigtet. Jeg kan ikke sige andet end, hvad han selv har sagt: Han følte sig presset til at oplyse noget, som han nu bagefter ikke kan genkende som virkeligheden.«

Lad os alligevel se nærmere på MT’s forklaring fra dengang for at se, hvordan den passer med NNs:

Han havde egentlig lyst til at sige nej, som han havde gjort det før, når nogen henvendte sig med et tilbud om, at de kunne tabe en kamp med vilje. Det havde ikke hans interesse, plejede han bare at sige.

Sådan forklarede MT over for politiet i september 2012.

Men han sagde ikke nej. Tværtimod sagde han, ifølge sin egen forklaring – underskrevet side for side af MT selv – ja til en gammel kammerat efter at have overvejet sagen grundigt.

Ja til at bette sammen med fire-fem fodboldspillere fra 1. divisionsholdet Hvidovre IF, som var klar til at tabe med vilje.

Ja til matchfixing.

MT var vant til at spille højt på sport, ikke bare i Europa, men også hos bookmakerne i Asien. Det var blevet hans levevej. Tusindvis af kroner til odds, han mente var fordelagtige.

Det her var anderledes. Han skulle placere store væddemål på kampe, hvor fodboldspillerne ville sørge for at manipulere udfaldet.

Faktisk var de parat til hvad som helst, forklarede kammeraten, som henvendte sig med et telefonopkald ifølge MT’s forklaring til politiet.

Dansk Boldspil-Union (DBU) havde sat foden ned: Hvidovres økonomi var så dårlig, at spillerne var blevet løst fra deres kontrakter. Ikke ligefrem kontrakter i Bendtner-klassen. Tre af spillerne fik 3.000 kroner om måneden, én fik 2.000 kroner.

Efter opkaldet fra kammeraten i 2010 aftalte de at mødes hjemme ved ham. MT, en anden better og tre fodboldspillere fra Hvidovre. De sigtede er omfattet af navneforbud – på nær målmanden Lasse Krogh. I modsætning til NN, som ikke kendte navnene på spillerne, og heller ikke med sikkerhed har kunnet identificere Hvidovre-spillerne på fotos forevist af politiet, har MT navngivet de involverede spillere. Ifølge MT’s oprindelige forklaring deltog Lasse Krogh i mødet. Hans far er den tidligere landsholdmålmand og EM-guldvinder Mogens Krogh, som på det tidspunkt var direktør for Hvidovre.

Spillerne fra Hvidovre skulle ifølge MT’s forklaring have en fidus på plads.

I princippet var det enkelt. De kunne placere en række mindre væddemål hos spiludbydere i Danmark og Europa og så skulle spillerne lægge sig ned i den kamp, der skulle spilles på.

Men spiludbyderne i Europa har et loft på deres spil. Hvis der spilles for meget på en enkelt kamp til høje odds, lukkes der helt ned for spil på denne kamp.

Det var her, MT kom ind i billedet: Hvis der skulle tjenes store penge på et samarbejde, skulle MT sørge for at placere væddemål hos spiludbyderne i Asien. Via mellemmænd var det muligt at spille kæmpebeløb derude.

MT aftalte sammen med de sigtede, at de skulle spille på kampen FC Hjørring-Hvidovre 24. oktober. Hvidovre-spillerne lovede ifølge MT’s forklaring, at der gik mindst fire mål ind i kampen.

Der var dog et problem: Kampen var så tæt på, at MT ikke kunne nå at placere penge hos spiludbyderne i Asien. Da Hjørring i forvejen var storfavoritter, var de nødt til at spille såkaldt ciffer-tips hos mange forskellige spiludbydere. De spillede 100.000 kroner i alt hos Danske Spil og europæiske spiludbydere og spredte deres spil på resultater som 4-0, 4-1, 4-2, 5-0, 5-1 og 5-2.

Sammen med den anden better kørte MT til Hjørring og overværede kampen. Den gik præcis, som den skulle: Hjørring vandt 4-2.

MT mente ikke, nogen havde lagt mærke til noget.

De fik tilbagebetalt ca. 300.000 kroner. Noget mindre end de havde regnet med.

Ifølge forklaringen fra MT hentede Lasse Krogh pengene i MT’s lejlighed. Op mod 100.000 kroner i større sedler.

Der gik ikke lang tid, før Lasse Krogh vendte tilbage, forklarede MT politiet.

Hvidovre-spillerne ønskede angiveligt at fixe endnu en kamp.

Noget skuffet over udbyttet fra de første var MT tøvende. Men så fik han en føler fra Asien: Kendte han et sikkert resultat, man kunne spille på i Danmark?

Hvidovre skulle møde Vejle ude 14. november 2010. Det syntes asiaterne lød rigtigt spændende.

Omkring en uge før kampen mødtes MT atter i sin lejlighed med de samme tre spillere fra Hvidovre – deriblandt altså Lasse Krogh. De aftalte, at Hvidovre skulle tabe med to mål. Til gengæld ville spillerne modtage ca. 150.000 kroner. To dage før kampen rejste MT til Macao. NN ville være på plads i Vejle med live-score fra kampen. MT ønskede at vise asiaterne, at han kunne styre tingene. Han kunne ikke komme i tanke om en mere overbevisende måde at gøre dette på end ved at sidde sammen med dem, mens kampen udviklede sig, som de havde plottet. Selv tog de ifølge MT’s forklaring ca. 150.000 kroner vekslet i euro med på turen. Asiaterne selv spillede mellem to og tre mio. kroner på kampen.

Ifølge NNs forklaring var det en meget glad MT, som vendte hjem fra Macao. De var blevet behandlet som konger af asiaterne, da resultatet gik hjem. Vejle vandt som sagt 5-0. De fik udbetalt ca. 600.000 kroner i gevinster.

Ca. en uge efter kampen mødtes MT atter med Lasse Krogh i sin lejlighed, hvor MT gav ham ca. 150.000 kroner. MT forklarede til politiet, at der aldrig blev fixet flere kampe, da spillerne blev løst fra deres kontrakter, og Hvidovre rykkede ned.

Lasse Kroghs forsvarer, Casper Andreassen, vil ikke kommentere konkrete episoder i sagen.

»Jeg har ikke nogen bemærkninger til anklagemyndighedens beviser eller mangel på samme i sagen.«

Forsvarerne for de øvrige sigtede i sagen ønsker heller ikke at kommentere de forklaringer, der er afgivet til politiet.