Da den omstridte forsker Milena Penkowa i 2003 søgte sit første faste job på Københavns Universitet, gav daværende dekan og nuværende rektor Ralf Hemmingsen sit besyv med.

Ikke alene trak ansættelsesprocessen ud til fordel for Penkowa - Ralf Hemmingsen brød undervejs også reglerne for ansættelse af videnskabeligt personale.

Information kan i dag dokumentere, at fakultetet under ledelse af Ralf Hemmingsen midt i processen bad ansøgerne om at indsende yderligere materiale til brug ved ansættelsen, hvilket var en klar fordel for Penkowa.

Hemmingsens efterlysning af ekstra materiale kom nemlig kort efter, at udenlandske forskere havde blåstemplet Penkowas forskning i den doktordisputats, som det danske bedømmelsesudvalg ellers havde afvist.

36-årige Milena Penkowa, der sidste år modtog Videnskabsministeriets EliteForsk-pris, mistænkes i forvejen for videnskabelig uredelighed og fusk med sine forskningsresultater.
36-årige Milena Penkowa, der sidste år modtog Videnskabsministeriets EliteForsk-pris, mistænkes i forvejen for videnskabelig uredelighed og fusk med sine forskningsresultater. Foto: Michael Bothager
Vis mere

Men en sådan indblanding i et ansættelsesforløb er i strid med de af Videnskabsministeriet fastlagte regler for ansættelse af videnskabeligt personale.

- Det er noget rod. Det er ikke til at gennemskue, hvad der er op og ned i sagen, og det bestyrker behovet for den undersøgelse, som universitetet har strittet imod, siger lektor i Dansk ved KU og forskningsdebattør Sune Auken.

Det er dog først, da en af de øvrige ansøgere, Elisabetta Vaudano, klager over fakultets handlen, at Ralf Hemmingsen reagerer.

I et brev til ansøgerne beklager han 'dybt', at 'der blev truffet en forkert beslutning vedr. indkaldelse af materialet.'

Penkowa får efterfølgende mulighed for at gøre opmærksom på den nye og positive vurdering af hendes forskning, da det bedømmelsesudvalg, der nedsættes til ansættelsen, gentager ønsket om flere oplysninger fra ansøgerne.

Se billederne: Her møder fupforskeren kronprinsessen

Og i sommeren 2004, knap et år efter at stillingen blev slået op, får Penkowa sin første fastansættelse på universitetet. Professor ved Panum Instituttet Elisabeth Bock er initiativtager til opfordringen til at foretage en uvildig undersøgelse, som nu bakkes op af 260 forskere.

- Sammenholdt med alt det andet ser det ikke godt ud. Det er ikke ualmindeligt, at det tager lang tid at ansætte lektorer, men det er et aspekt, der bør inddrages i den uvildige undersøgelse, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ralf Hemmingsen.