Hærværk og vold er efterhånden blevet hverdag i Kokkedal i Nordsjælland. Op mod 40 unge indvandrere gør livet surt for beboerne i området. Nu siger politikerne stop.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Kokkedal er blevet en ghetto-by i undtagelsestilstand. Et dansk Harlem, hvor man bliver slået ned for et godt ord.

Det mener socialudvalgsformanden i Karlebo, Lars Søndergaard.

En hård kerne på omkring ti kriminelle andengenerationsindvandrere og 25 medløbere skaber frygt i det lille lokalsamfund og efterlader sig et spor af grove overfald, hensynsløse tasketyverier fra ældre damer og smadrede butiksfacader.

Senest blev ruden i en TV2-bil smadret, mens en betjent måtte sygemeldes, da han blev ramt af en brosten, der smadrede for- og bagrude i hans politibil.

Men det er ikke kun de unge indvandrere, der har skruet bissen på. Også politikerne har skærpet tonen voldsomt og virker nærmest uforsonlige i debatten om de unge indvandrere.

Karlebo Kommunes socialudvalgsformand Lars Søndergaard (V) erklærer decideret krig mod ballademagerne.

I krig
»Vi er i krig. Den måde, jeg definerer krig på, er, at vi kan sende soldater til Irak og passe på folk dernede, men vi kan ikke passe på vores egne borgere. Gamle damer bliver jo slået ned ved højlys dag, når de handler ind i Holmegårdscentret. Det er jo efterhånden ligesom Soweto eller Harlem. Så grotesk er det,« siger han.

Han og byrådet er nu villige til at udfordre lovens rammer ved at stresse dem så meget, at de til sidst flytter.

»De skal være jaget vildt,« siger Susanne Steffensen fra Dansk Folkeparti, ligesom også Per Frost Henriksen fra Socialdemokraterne vil sætte hårdt mod hårdt.

»Man kan jo godt stresse nogle familier, så de blev smidt ud af et boligselskab, fordi de ikke overholder husordenen. Det kan jo godt være, at de bliver trætte af det, hvis det sker flere gange,« siger Per Frost Henriksen (S) med henvisning til, at familierne så måske flytter frivilligt. Dermed er kommunen ude over genhusningspligten.

Knuste ruder
Fronterne er bestemt kridtet op i Kokkedal. Ved første øjekast virker alt ellers fredeligt omkring Holmegårdscentret, som omkranses af høje betongrå boligblokke. Men man fornemmer en spændt stemning, der forstærkes ved synet af knuste butiksruder og det store hul i indkørslen til centrets parkeringsplads, hvor der mangler syv-otte brosten.

Over for grønthandleren står der konstant fire-fem unge ved siden af en bil, som om de står på vagt.

En beboer i området er chokeret over, hvordan de unge opfører sig.

»De hopper på hinanden og skubber til hinanden, og når man spørger, hvorfor de gør det, så siger de, at det er bare for sjov. De siger det samme, når man spørger, hvorfor de smadrer døre og vinduer. De ser det ikke som kriminalitet,« siger manden, der selv har indvandrerbaggrund.

Da B.T. forsøger at tage et billede inde fra bilen, skuler de unge opmærksomt imod os og begynder at røre på sig, hvorefter vi kører hurtigt videre.

Vi er uden tvivl påvirket af de mange historier om kriminalitet og brosten, der flyver gennem luften og føler samme utryghed, som præger store dele af beboerne i Kokkedal og giver byen et dårligt ry.

Lokalpolitikerne er klar til at tage alle midler i brug for at komme utrygheden og balladen til livs.

»Vi har ti familier med tyve vanartede møgunger, som ødelægger al integration. Hvis vi kunne komme de familier til livs, så ville det være dejligt,« siger Steen Rune (V), som sidder i Børn- og Ungeudvalget, der bl.a. tager sig af tvangsfjernelsessager.

Dybt kriminelle
Han er parat til at tvangsfjerne de værste ballademagere og straffe familierne ved at smide dem ud af deres lejeboliger.

»Mange af disse familier er jo gennemsyret af kriminalitet. De unge render rundt og råber hellig jihad i hele kvarteret. Det er jo ikke sådan, at vi bor på grænsen mellem Israel og Palæstina,« siger Steen Rune, som ikke mener, at kommunen kan klare problemerne, hvis den skal holde sig inden for de rammer, som lovgivningen sætter nu.

Derfor kræver han, at Folketinget kommer ud i det virkelige liv og ser, hvilke midler der er brug for for at komme kriminaliteten til livs.

Susanne Steffensen fra Dansk Folkeparti hælder også mest til at smide børnene ud og inddrage hele familien, hvis børnene ikke opfører sig ordentligt.

»Vi så jo helst, at vi kunne smide dem hjem til deres hjemland. Men jeg mener, at vi bør tvangsfjerne to-tre af de værste unger. Vi bør statuere et eksempel, så de stakkels unger kan få sat nogle grænser. De har jo flere gange sagt, at vi er for vattede. Men der er selvfølgelig nogle, der er på grænsen til psykopater og blottet for enhver logisk tanke. Dem kan man ikke gøre noget ved,« siger hun.

Status i forbrydelser
Ifølge politiet bliver balladen styret af en hård kerne på et par håndfulde unge, og en bunke yngre medløbere.

De bliver hurtigt hevet ind i spillet om at lave den værste kriminalitet for at få status. Det er en glidebane.

»Jeg ved fra politiet, at det bruger mange ressourcer på at snakke med de unge medløbere.

Men det hjælper jo ikke, at politiet står oppe i Holmegårdscentret og snakker med dem, når ballademagerne så kommer og siger, at I må ikke snakke med politiet, og de så bagefter kommer og siger, vi må ikke snakke med jer for Ali,« fastslår Steen Rune.

Byrådet har foreløbig holdt et krisemøde, hvor man har diskuteret situationen, og det mødes igen på tirsdag, hvor konkrete tiltag besluttes. lij@bt.dk