Ved du mere om sagen? Så skriv til os på 1929@bt.dk eller send en besked på Facebook HER.

En række kilder beskriver den jyske frikirkepræst, der er beskyldt for minimum ti seksuelle overgreb på børn og unge helt ned til 13 år, som en karismatisk men magtsyg manipulator.


Orgeltonerne brager ud fra keyboardet på gulvet, mens prædikanten dybfølt og energisk fremfører sine budskaber om kærlighed, om Gud og om Jesus.

Han har runde kinder, er iført jakkesæt og taler amerikansk med en accent, der bærer præg af hans danske opvækst.

»Jeg ved ikke, om I ser med fra USA, Storbritannien, Europa, Afrika eller Mellemøsten. Men tak. Vi får en fantastisk dag i Guds selskab,« byder prædikanten velkommen i sin seneste video fra april i år.

Foreløbigt er det sidste afsnit af et show på den kristne TV-kanal iTBN. Programmet er styret af og opkaldt efter den danske prædikant »R«.

Her prædiker han typisk sammen med fire andre præster. Danskeren er entydigt showets frontmand. Størstedelen af prædikenen står han for, mens de andre indimellem afbryder med et »halleluja«.

Selv om prædikanten henvender sig til hele verden, har det mest sete afsnit blot lidt over 100 afspilninger. Hvert afsnit slutter med det, »R« kalder sit »favoritøjeblik«. Her reklamerer han for CD’er, som angiveligt kurerer stress og depression. På den måde samler han penge ind fra sine seere.

En disciplin der ikke er fremmed for prædikanten. Før han i 2011 flyttede til Florida og åbnede en ny kirke, var TV-prædikanten præst i en jysk frikirke.

Her holdt han seancer, hvor »R« stod på en scene og efter sigende kurerede syge mennesker via håndspålæggelse og healing. Og så kunne tilskuerne donere penge til ham.

Frikirkepræsten kontaktede også flere medlemmer af menigheden og bad om penge. En af dem var Poul Jensen, der gennem et par år var fast gæst i frikirken.

På et tidspunkt besøgte præsten Poul på hans privatadresse. Her fortalte »R«, hvordan han havde drevet onde ånder og dæmoner ud af et hotelværelse.

»Få minutter efter forklarede han, hvordan han skulle bruge op mod 300.000 kroner, og han forklarede os, at vi jo godt kunne tage et lån i huset som hjælp. Vi sagde selvfølgelig nej,« siger Poul.

I 2012 kunne BT fortælle om en kvinde, der ifølge avisen følte sig franarret 300.000 kroner af præsten. Avisen berettede også om en mand, som endte i en milliongæld, efter at han havde stillet sikkerhed for to af præstens lån.

»Han har en evne til på forunderlig vis at få folk til at gøre ting, de ikke har lyst til at gøre. Han fik for eksempel folk til at give ham mange flere penge, end de egentlig havde råd til,« lyder det fra en præst i den jyske by, som et par gange i kirkeligt regi har mødt ham.

Samme melding kommer fra en ældre kvinde, som Berlingske i sidste uge besøgte i Florida. Indtil for nylig kom hun i prædikantens amerikanske kirke. Hun har efter eget udsagn givet flere hundredtusinde kroner til ham i løbet af de seneste år. Hun mener, at han omgås rige mennesker, så han kan presse penge ud af dem.

»Han hænger ikke ud med den fattige dreng, som vender bøffer på grillbaren. Han bliver kun tiltrukket af mennesker, som kan støtte ham økonomisk,« siger kvinden.

Manipulation og grænseoverskridende lege

Prædikanten blev i 2010 ekskluderet af den landsdækkende frikirkeorganisation Frikirkenet for blandt andet »uansvarlig forvaltning af kirkens midler«.

Ekskluderingen bundede også i hans »sekteriske og grænseoverskridende« adfærd over for medarbejdere i en kristen ungdomsklub.

Præsten etablerede ungdomsklubben i frikirkens lokaler. Fællesskabet i klubben blev hurtigt populært, og det stod klart, at den veltalende unge præst havde talent for at tiltrække unge mennesker til frikirken.

Under den karismatiske overflade gemmer sig imidlertid en manipulerende og uempatisk person, forklarer flere kilder.

Beskyldningerne mod prædikanten tog for alvor fart i 2012. En pige påstod, at præsten havde taget hendes dankort og brugt hendes penge, mens en anden fortalte om ritualer, hvor børn blev overhældt med tændvæske, og andre blev tvunget til at spise opkast. Episoderne blev ifølge flere kilder orkestreret af præsten, der angiveligt dominerede de unge medlemmer af kirken.

»Han bestemte, hvilke kjoler de skulle have på, hvilken lejlighed de skulle bo i, og hvem der skulle giftes med hvem. Og så var der det seksuelle,« siger en kilde.

Frikirkepræsten blev i sidste måned anmeldt til politiet i Danmark for i otte tilfælde at have forgrebet sig på børn og unge helt ned til 13 år. Siden er antallet af anmeldelser steget »som ringe i vandet«, som politiet udtrykker det. Samtidig efterforskes han for to lignende overgreb i Florida.

I løbet af de seneste uger har flere berettet om præstens seksuelle krænkelser. Et forældrepar har fortalt, hvordan deres søn blev bedt om at tage bukserne af og onanere foran præsten, inden han onanerede foran drengen, som dengang var 14 år gammel.En ung mand har yderligere fortalt om en leg, der handlede om at tage mest muligt tøj af for at danne den længste tøjkæde.

For en anden præst i den jyske by var det rystende at høre, at en præst tilsyneladende kunne finde på den slags. Men, siger han:

»Jeg har tidligere hørt om en lang række manipulerende episoder om den pågældende person, så hvis jeg endelig skulle forestille mig, at en præst kunne gøre noget sådan, overrasker det mig måske ikke så meget, at det lige skulle være ham.«