Det var et af den slags opkald, ingen ønsker at få, den legendariske radiovært Jørn Hjorting alligevel måtte tage, da han tog telefonen i fredags.

I telefonen var nemlig et af børnebørnene til Jørn Hjortings mangeårige ven og kollega Johannes Rasmussen. Barnebarnet fortalte, at Johannes Rasmussen var omkommet i en brand i sit hjem.

- Min kone og jeg var fuldstændig chokerede, da vi fik det at vide. Det har været en rigtig svær weekend, og jeg er ikke kommet mig over det endnu. I nat vågnede jeg og lå og tænkte på det… Puha… Det er jo ikke den måde, det skal ske på, siger Jørn Hjorting til bt.dk.

Det var fredag formiddag, at politi og brandvæsen rykkede ud til en brand på en adresse i Virum. Her fandt de den 91-årige Johannes Rasmussen død af brandskader.

Johannes Rasmussen var i perioden 1962-1992 vært på utallige radio-klassikere som ’Giro 413’ og ’Morgennisserne’ og var desuden uddannet musiker fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Den tidligere DR-vært Johannes Rasmussen mistede livet i en brand fredag formiddag. Billedet her er fra 2000.
Den tidligere DR-vært Johannes Rasmussen mistede livet i en brand fredag formiddag. Billedet her er fra 2000. Foto: BENT MIDSTRUP
Vis mere

Jørn Hjorting har kendt Johannes Rasmussen siden 1950erne, og det var faktisk Jørn Hjorting, der i 1962 fik ham ind i DR-systemet.

- Jeg lærte Johannes at kende som en meget dygtig pianist. Han havde både sit eget orkester og lavede utallige indspilninger med blandt andre Gustav Winckler. Jeg havde ham med i en af de første udsendelser, jeg lavede, ’Tordenskjolds Rekrutter’, og på den måde kom han ind i radio-miljøet. Da der et par år senere blev en ledig stilling, fik han den, fortæller Jørn Hjorting.

Også rent privat har de to radiolegender tilbragt meget tid sammen, og så sent som i sommer spiste de en frokost sammen på Nybro Kro i Kongens Lyngby, som var et af Johannes Rasmussens yndlingssteder.

- Johannes var et af de mennesker, man slet ikke kunne lade være med at holde af. Han var altid god for en god historie, og han var altid så hjælpsom, siger Jørn Hjorting og kommer med en sjov anekdote:

- Engang skulle skuespilleren Lone Helmer lave et revy-indslag til radioen, hvor hun skulle bruge nogle kondomer. Men hun havde glemt at tage nogle med og bad Johannes om at smutte over på tanken og købe nogle. Men det ville han altså ikke. Til sidst fik vi alligevel overtalt ham, og så gjorde han det – under protest, fortæller Jørn Hjorting med et smil.

Politiet er fortsat i gang med at undersøge årsagen til branden.