16-årige KR fra Lemvig vil frikendes for drabet på 77-årige Else Johannesen. I juni blev han kendt skyldig og dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling af en enig domsmandsret i Retten i Holstebro, men dommen blev anket. Tirsdag begynder så ankesagen i Vestre Landsret i Viborg, hvor den 16-årige nedlægger påstand om frifindelse for drab.

Lasse Svensson, senioranklager ved Statsadvokaten i Viborg, går efter en stadfæstelse af byrettens dom.

»Han har anket til frifindelse for drab, men har erkendt sig skyldig i vold med døden til følge. Anklagemyndigheden går efter det samme resultat som i byretten, altså at han dømmes for drab og anbringes på en psykiatrisk afdeling,« siger Lasse Svensson.

Else Johannesen blev fundet død i sin lejlighed i Lemvig den 2. august 2014. Det var en hjemmehjælper som fandt liget, da hun kom for at hjælpe den dårligt gående kvinde i tøjet. Obduktionen viste, at den 77-årige kvinde døde som følge af kvælning, og der var tegn på, at hun før eller efter sin død var blevet udsat for seksuelle overgreb.

To dage senere blev KR - som på gerningstidspunktet kun var 15 år - anholdt og sigtet for drabet. Transaktioner på den dræbtes kreditkort viste, at det i timerne efter drabet var blevet brugt til at indkøbe sexlegetøj i flere danske netbutikker, og varerne var sendt hjem til KR. Kriminalteknikere fandt desuden den KR's DNA på gerningsstedet og på den dræbte.

Han blev varetægtsfængslet ved et lukket grundlovsforhør og har siden opholdt sig på en sikret institution. Udover tiltalen for drab er han også tiltalt voldtægt, andet seksuelt forhold end samleje og usømmelig omgang med lig.

Den 25. juni 2015 faldt dommen, hvor retsformanden og de to domsmænd fandt KR skyldig i drab.

»Vi har ikke sagt, at du kom der for at slå hende ihjel, men vi har sagt, at med de ting der skete, måtte du have indset, at hun kunne dø af det,« lød retsformand Christian Schou, da han forklarede dommen til den 16-årige dreng.

Retten fandt det ikke bevist, at KR voldtog Else Johannesen før hun døde. I stedet blev han dømt for at have forsøgt at tiltvinge sig andet seksuelt forhold end samleje med den 77-årige kvinde.

Også den del af dommen håber KR på at få ændret. Han erkender usømmelig omgang med lig, men nægter at han har forsøgt at krænke kvinden seksuelt før hun døde.

Der forventes at falde dom i sagen onsdag den 23. september.