Efter knap 50 års ægteskab har skuespilleren Ulf Pilgaard mandag taget en sidste afsked med sin kone Gitte, der gik bort i sidste uge. I kirken holdt præsten en rørende tale.

»En kvinde, som ville livet til det sidste. En kvinde, som levede i nuet. En kvinde, som fik andre til at leve«.

Sådan lød de rørende ord fra præsten Mette Born Djurhuus, da familie og venner mandag eftermiddag var samlet i Messiaskirken i Charlottenlund for at sige et sidste farvel til Ulf Pilgaards livspartner gennem knap 50 år, hans kone Gitte.

Gitte Vibeke Pilgaard gik bort i sidste uge efter 20 år med den uhelbredelige demens-sygdom Huntingtons chorea. Hun blev 69 år.

Ulf Pilgaard og parrets to sønner, Mikkel og Christian stod uden for kirken for at tage imod de mange venner, familiemedlemmer og bekendte, der lagde vejen forbi bisættelsesceremonien.

Antallet af fremmødte vidnede om, at Gitte Pilgaard var ekstremt vellidt. Per Pallesen, Klaus Pagh, Trine Lundquist, Vicki Berlin, Steen Springborg og Ernst Tillingsgaard var blandt dem, der ankom til kirken.

Skuespilleren Lisbet Dahl, der i mange år har stået på scenen med Ulf Pilgaard i Cirkusrevyen, ankom også til kirken med sin datter. Hun var tydeligt berørt.

Lisbet Dahl.
Lisbet Dahl. Foto: Ida Guldbæk
Vis mere

Præsten lagde i sin tale også vægt på, at Gitte Pilgaard var en kvinde med mange venner:

»Hun havde en fabelagtig evne til at samle venner, veninder og familie. Hun var et glad menneske, som delte ud af sin glæde, der smittede, hvor end hun kom hen«, lød det fra præsten.

Selv om Gitte Pilgaard havde været syg i mange år, så var afskeden alligevel meget svær for Ulf Pilgaard:

»Det er selvfølgelig fuldstændig ubærligt. Også selvom vi vidste, at Gitte havde en alvorlig og uhelbredelig sygdom,« fortalte den folkekære skuespiller i sidste uge til BT om hustruens død.

Per Pallesen.
Per Pallesen. Foto: Ida Guldbæk
Vis mere

Ægteskabet mellem Ulf Pilgaard og Gitte Vibeke Pilgaard har været usædvanligt.

I en omskiftelig og krævende branche, hvor der er langt flere skilsmisser end langtidsholdbare forhold, har Ulf Pilgaard holdt sammen med sin Gitte. Gennem tykt og tyndt. I medgang og modgang.

Vicki Berlin.
Vicki Berlin. Foto: Ida Guldbæk
Vis mere

Ulf Pilgaard har aldrig lagt skjul på, at Gitte var hans store kærlighed. Og parret holdt sammen i næsten 50 år og har været lykkeligt gift siden 1970. Kun døden kunne skille dem ad. Og til det sidste insisterede Ulf Pilgaard på at passe sin hustru, så de kunne være sammen i deres hjem, tæt ved stranden i Hellerup, nord for København.

»Vi har været gift i over 40 år, og hun skal ikke sendes på plejehjem, bare fordi hun er blevet syg. Vi er mand og kone, og jeg vil gerne være der for hende,« sagde han til BT i forbindelse med udgivelsen af sin selvbiografi ’Mit liv som Ulf’ sidste år.

Ulf Pilgaard og Gitte Vibeke Pilgaard blev viet af Ulfs far Christian Pilgaard i 1970.
Ulf Pilgaard og Gitte Vibeke Pilgaard blev viet af Ulfs far Christian Pilgaard i 1970. Foto: Olaf Kjelstrup
Vis mere

Præsten nævnte også parrets store kærlighed til hinanden i talen:

»Gitte komplimenterede Ulf. Hun var hans kompas og hans støtte. Hun gav virkelig mening i livet«, sagde Mette Born Djurhuus.

Gitte Vibeke Pilgaard efterlader sig sin mand og sønnerne Mikkel og Christian.

Gennem 20 år kæmpede Ulf Pilgaard stædigt for at give sin kone de bedst mulige vilkår, trods den ondskabsfulde lidelse, der ubønhørligt gnavede mere og mere af hendes liv. Arkivfoto fra 2002.
Gennem 20 år kæmpede Ulf Pilgaard stædigt for at give sin kone de bedst mulige vilkår, trods den ondskabsfulde lidelse, der ubønhørligt gnavede mere og mere af hendes liv. Arkivfoto fra 2002. Foto: MOGENS FLINDT
Vis mere