De er kunstnerne, der bliver vist frem på landsdækkende tv fredag efter fredag, men de er også kunstnerne, der stemples som X-Factor deltager. Ganske få husker dem, og vinderne forsvinder ofte hurtigt fra rampelyset. Nu er 'Place On Earth' snart aktuel med sin debut, men gruppen er slet ikke bange for at ende i glemmebogen.

Kan du huske Embrace, Lina Andrews eller Chresten? Udover at de har vundet X-Factor, så har de også det tilfælles, at de for de fleste er endt i X-Factor glemmebogen. I 2018 blev det 'Place On Earth', der løb med sejren ved den sidste omgang af X-Factor på DR nogensinde. Men noget tyder på, at deres musikalske karriere er ved at gå samme vej som størstedelen af de tidligere vindere.

En undersøgelse lavet af YouGov viser, at blot 33 procent af danskerne kan huske, hvem der vandt X-Factor 2018 - det betyder, at hele 67 procent ikke har den fjerneste ide om, hvem 'Place on Earth' er. Men vindergruppen bestående af Mille, Andreas og Kathrine er ikke bekymret:

»Jeg tror ikke, at man bliver mere glemt, bare fordi man har været med i X-Factor. For hvis det ikke havde været for programmet, var der nok ikke nogen, der kendte til os. Jeg tror ikke på, at der hviler en eller anden forbandelse over X-Factor vinderne,« siger Mille Katharina Hassenkam til BT.

Andreas Falch Kruse tilføjer:

»Jeg har hørt mange sige, at vi har været med til at gøre X-Factor cool - så jeg er heller ikke bekymret.«

»Jeg har det på samme måde. Det er bare super spændende, at vi udkommer med vores egen musik. Jeg glæder mig bare til at vise danskerne, hvad vi virkelig kan,« indskyder Kathrine Ørnfelt.

Hvorefter gruppens tre medlemmer bliver meget enige om, at det faktisk er meget fedt at hele 33 procent af danskerne kan huske dem.

»Hvis de ikke ved, hvem vi er, efter at have været i fjernsynet hver fredag, så er det dem, der er noget galt med,« afslutter Andreas.

'Place On Earth' er klar med deres debut-EP i starten af juni, men ifølge musikekspert og lektor ved Rytmisk Konservatorium, Henrik Marstall, så går gruppen en hård tid i møde.

»X-Factor foregår i en form for parallelverden, hvor målet for en deltager er at vinde finalen men ikke at være et bud på en seriøs artist efter programmet. Og så snart showet er slut, affejer mange også artisterne som platte og useriøse.«

Men selvom det efter Henrik Marstalls vurdering bliver svært at bryde igennem til den danske musikbranche, så er der måske også håb forude:

»Deres kommende udgivelse er ikke nødvendigvis dødsdømt. Place On Earth har måske en kæmpe fordel i forhold til tidligere vindere, fordi de vandt den sidste omgang af X-Factor på DR. Nogen vil måske købe deres album som en slags minde om tiden med X-Factor.«

Desuden mener Henrik Marstall også, at nøglen til at få succes efter X-Factor er at vende tilbage med musik, man selv har produceret. For i modsætning til England og USA mener Henrik Marstall, at man kan se en tendens til, at man i højere grad skal være en kunstner end blot en god stemme, for at bryde igennem i Danmark.

»I England og USA er det mere stemmen, der bærer materialet - det betyder mindre, hvem der har skrevet sangene. Men i Europa har man nok mere en ide om, at man selv skal skrive materialet for at blive taget alvorligt,« siger Henrik Marstall og henviser til at den første vinder Martin vandt danskernes interesse ved at stærkt tilbage med sin egen musik i form af SAVEUS, hvilket har givet ham enorm respekt.