Lyt til artiklen

Ingen af de danske bryllupper i 1980'erne kommer op på siden af det enorme bryllup, som Simon Spies holdt, da giftede sig med den purunge Janni Brodersen.

Det er især Jannis store brudekjole, kreeret af Jean Voigt, mange husker. I anledning af en udstilling om Jean Voigt og hans datter, smykkekunstneren Zarah Voigt, på Sophienholm, løfter Janni Kjær en flig af sløret om brudekjolen og sit bryllup med rejsekongen.

Det, 49-årige Janni Kjær i dag husker tydeligst fra dengang, er den hektiske tid, der fulgte, fra forlovelsen blev annonceret den 18. marts til brylluppet stod knap to måneder efter.

SE OGSÅ:

dkdengang

I den korte hæsblæsende tid skulle den store dag planlægges. Og i vanlig Simon Spies stil kunne brylluppet ikke blive stort nok.

Kjolen med dens meterlangt slæb skulle selvfølgelig også være af en, som danskerne aldrig ville glemme.

Da Janni blev præsenteret som rejsekongens kommende dronning, tog hun hele landet og pressen med storm. Så interessen for brylluppet var stor og en enorm mængde mennesker mødte op til globryllup.

Og selv om de mange mennesker alle var glade, var de et kort øjeblik alligevel ved at skræmme livet ud af den purunge brud.

- Der var ikke var plads til, jeg og min far kunne komme ind i kirken. Der blev trådt på mit slæb, så jeg stod faktisk og kunne hverken komme ind eller gå tilbage. Dér var der lige et øjeblik, hvor der var ved at gå panik i mig, husker Janni leende tilbage om sin bryllupsdag.

Ellers husker hun mest den overdådige bryllupsdag, som en stor og fantastisk dag, hvor der skete meget. Selv om den store kjole krævede sin kvinde.

For eksempel var kjolen meget tung at bære for den spinkle Janni. Men det var nu alligevel det meterlange slæb, der voldte mest bøvl.

- Det var selvfølgelig ikke smadder nemt, når jeg skulle ud der, hvor damerne pudrer deres næse. Der skulle jeg have lidt hjælp, fortæller hun til bt.dk og ler igen ved mindet.

Janni selv kan ikke huske, hvorfor det blev Jean Voigt, der skulle sy kjolen. Men det kan hans datter til gengæld. Hun betegner kjolen til at være på højde med prinsesse Dianas brudekjole fra 1981.

- Simon Spies havde altid sagt, at når han skulle giftes, skulle min far designe brudekjolen. Og min far skabte et eventyr, for når Janni tog den tækkelige jakke af, blev hun et eventyr for Simon Spies, fortæller Zarah Voigt, som faktisk også var med til at fremstille brudekjolen.

SE BILLEDERNE:

dkdengang

- Jeg var seks år dengang, men det er mig, der har klippet stoffet i cirkler, som knapperne på kjolen blev betrukket med, fortæller hun.

Jean Voigt var en perfektionist, der gik helt ned i detaljen. Det bærer brudekjolen og dens tilbehør også præg af.

- Han har tænkt fra yderst til inderst. Der var jo lavet den yndigste bh og g-strengstrusse til. Bh'en har jeg brugt efter brylluppet. Den har jeg ikke længere og derfor er den ikke med på udstillingen. Men det er g-strengstrussen, som jo var noget usædvanlig dengang i 1983, og alt det andet er med, fortæller Janni, der også afslører, at hun da har haft kjolen på mere end den ene gang.

- Jeg har haft prøvet kjolen igen. Dengang jeg kunne passe den. For man ændrer jo figur, ler Janni.