Hun er kendt som Danmarks discountdronning. Men Karin Salling – enken efter stifteren af Dansk Supermarked, Herman Salling – er også meget andet end det.

Efter sin mands død investerer hun i væddeløbsheste, er ’tilbage i spillet’ om pengene, og har netop været med til at sikre, at hans livsværk er kommet ’hjem’ til Aarhus

I en farverig pels står 74-årige Karin Salling på galopbanen i Aarhus og aer en af sine ti væddeløbsheste. Makeuppen er lagt, håret sidder perfekt – hun ligner dét, hun er. En kvinde med styr på sit liv.

»Min mand ville nok ryste på hovedet, hvis han vidste det – i ganske alvorlig grad,« siger hun og kysser hesten på mulen.

Hun er kendt som enken efter Herman Salling den aarhusianske købmand, der stiftede Dansk Supermarked. Og hun ved, at hendes mand ikke ville bifalde, at hun har købt så mange af de firbenede dyr. For godt nok var han en af Danmarks rigeste mænd, men han var også en sparsommelig herre – ikke nærig, men påpasselig, som hun forklarer.

Men for Karin Salling er hestene én af de ting, der giver hende stor glæde i livet. Èn af de ting, som hun efter sin mands død bruger rigtig meget tid på.

Og hun har held med det. Succesen kulminerede sidste år, hvor en af hendes heste, ’Sir Herman’, opkaldt efter Herman Salling, vandt det største danske hestevæddeløb – Derbyet i Klampenborg.

»Det var en kæmpe overraskelse. Jeg troede, at en anden hest havde vundet, men målfotoet viste, at vi vandt med ti centimeter,« fortæller hun stolt og tilføjer, at hendes mand nok heller ikke ville være blevet glad for at få en hest opkaldt efter sig. Men i det mindste er det godt, at den har succes.

BTFORSKUD - Karin Salling. Til BT
BTFORSKUD - Karin Salling. Til BT
Vis mere

Mere synlig

Egentlig bryder Karin Salling sig ikke om for megen opmærksomhed. Det gjorde hendes mand heller ikke. Alligevel er hun de seneste år blevet mere og mere synlig i offentligheden – ikke mindst i Aarhus, hvor hun bor og ofte bliver genkendt på gaden.

Efter sin mands død i 2006 er Karin Salling ’tilbage i spillet’, som hun kalder det. Mens han levede, var hun primært hjemmegående. Men mens mange drosler ned på arbejdsmarkedet, når de når midten af 60erne, er det modsatte sket for Karin Salling.

Herman Salling efterlod det meste af sin formue til Salling Fondene, der allerede dengang ejede en stor del af aktierne i Dansk Supermarked. Men han fik indskrevet i sit testamente, at Karin Salling skulle have plads i fondenes bestyrelse.

I dag er hun næstformand i bestyrelsen, og det gør hende til en aktiv frontfigur, når fondene hvert år uddeler millioner af kroner til kunst og kultur. I 2012 udbetalte fondene hele 171 mio. kr. til projekter alene i Aarhus, og i 2016 fik Aarhus Teater hele 50 mio. kr.

Desuden er hun protektor for Kirkens Korshær i Aarhus, hvorfra byens hjemløse hver jul får doneret 300 stykker smørrebrød af fru Salling.

»Det betyder utrolig meget for mig at give noget til andre. Det bedste i verden er at gøre folk glade.«

Hun nyder den mere aktive rolle. For nylig var hun atter med helt i front, da hun i november var med til at sikre, at hendes mands livsværk Dansk Supermarked kom helt tilbage til Aarhus. Det skete, da Salling Fondene købte de sidste 19 pct. af firmaets aktier tilbage fra A.P. Møller Mærsk. Dermed sikrede hun, at Salling Fondene ejer hele butikken, og at Dansk Supermarked kan forblive på danske hænder.

»Det betyder alt, at den (virksomheden, red.) er kommet tilbage til Aarhus og Salling. Også for mig. Det er en kæmpe glæde. Og det blev absolut fejret,« siger Karin Salling, der fejrede tilbagekøbet med god champagne.

Samarbejdet med Mærsk

Men tilbagekøbet er også vemodigt. Historien om Herman Salling og Mærsk Mc-Kinney Møller går helt tilbage til 1964, hvor Herman Salling havde brug for en medinvestor. Han fik overtalt Mærsk Mc-Kinney Møllers far, A.P. Møller, til at skyde penge i Dansk Supermarked.

Med tiden udviklede forretningsbåndet sig til et tæt venskab mellem de to familier, og især Herman Salling og Mærsk Mc-Kinney Møller faldt godt i hak. Hvert år inviterede Mærsk sin ven Herman Salling med til sin fødselsdag. Og han omtalte sin forretningspartner som ’en gudbenådet købmand’.

Med tilbagekøbet af aktierne fra A.P Møller-Mærsk sluttede et historisk samarbejde mellem to af Danmarks kendteste erhvervsfamilier.

Det har længe været kendt, at A.P. Møller-Mærsk ville sælge sine aktier i Dansk Supermarked. Selvom Karin Salling håbede, at hendes afdøde mands livsværk ville forblive dansk, var hun bekymret for, at det ikke ville ende sådan.

»Da der kom en direktør fra Tesco (Britisk supermarkedsgigant, red.) og kiggede, blev jeg nervøs. Jeg vidste jo, at hvis Tesco købte virksomheden, så ville butikkerne blive spredt med Salling for sig, Bilka for sig og Netto og Føtex for sig,« siger hun og tilføjer, at hun er sikker på, at Mærsk-familien og især Ane Uggla, der er datter af den afdøde Mærsk Mc-Kinney Møller, også har haft et ønske om, at aktierne og Dansk Supermarked skulle forblive på danske hænder.

»Det er jeg sikker på. Jeg tror, hun (Ane Uggla, red.) har haft en finger med i spillet.«

Karin og Herman Salling sammen i 1996, ti år før hans død. Efter sin mands død er Karin Salling blevet mere synlig, både i det Aarhusianske byliv og som næstformand for Salling Fondene, der uddeler mio. hvert år til kunst og kulturlivet i Aarhus. Foto Bent K Rasmussen
Karin og Herman Salling sammen i 1996, ti år før hans død. Efter sin mands død er Karin Salling blevet mere synlig, både i det Aarhusianske byliv og som næstformand for Salling Fondene, der uddeler mio. hvert år til kunst og kulturlivet i Aarhus. Foto Bent K Rasmussen
Vis mere

Mødet med Herman

At Karin Salling skulle ende som fru Salling, var der nok ikke mange, der havde spået. Men en række tilfældigheder og en meget stædig rigmand førte til, at tandteknikeren fra Randers endte med at forelske sig i den 24 år ældre Herman Salling.

Hun mødte første gang den aarhusianske købmand til en nytårsfest i 1975 på Hotel Hvide Hus i Ebeltoft. Hun kom til festen med sin daværende mand, og mens Herman Salling blev forelsket i den 32-årige Karin, der på det tidspunkt arbejdede som model i bl.a. Salling, var det ikke kærlighed ved første blik for hende. Hun afviste både købmandens frokostinvitation og at give ham sit nummer.

Herman Salling havde dog ikke i sinde at give op. Og efter et stykke tid lykkedes det ham at få hende til at takke ja til en frokost.

»Han var fantastisk charmerende og kunne få en kvinde til at føle sig som det smukkeste og mest dejlige, der nogensinde fandtes,« har Karin Salling tidligere fortalt til BT.

Parret blev gift i 1977, og Karin Salling flyttede med sin dengang otte-årige datter Tina ind i Sallings røde palævilla i det aarhusianske velhaverkvarter Skåde Bakker. Mens Herman Salling fortsatte karrieren som overhoved for Dansk Supermarked, indstillede hun modelkarrieren og blev hjemmegående. Hendes ægtemand var nemlig af den gammeldags type, der sov middagslur og spiste frokost hjemme – hver dag.

Livet som hjemmegående

Det nye liv passede hende godt. Hun nød tiden med sin mand, og de mange timer, som hun havde for sig selv, fyldte hun ud med at lære at spille golf, gå på kurser, og med tiden fik hun også øjnene op for væddeløbssporten.

Interessen for de firbenede dyr var oprindeligt Herman Sallings. En interesse, han havde arvet fra sin far, der også havde væddeløbsheste. På et tidspunkt mente Herman Salling dog, at det blev for dyrt med hestene og solgte dem.

»Men da han blev 75 år, forærede jeg ham en skimmel, som blev døbt King Ferdinand efter hans far. Og så begyndte det igen,« ler Karin Salling.

Hun griner mest ad sig selv, for hun ved, at hun nu har lidt for mange heste.

»Men det giver mig rigtig meget hygge og ro,« forklarer hun, mens hun stolt fortæller om en fransk hingst, hun købte på auktion, og som sidste år blev bedste toårs hingst i Danmark.

I weekenderne tager hun og nogle veninder ofte forbi stalden ved væddeløbsbanen med morgenbrød, hvorefter de hyggesnakker med træneren og staldpersonalet om hestene og om, hvilke løb de skal deltage i.

Karin Salling vil gerne have succes med det, hun satser på.

»Man deltager jo for at vinde, så det er lidt ærgerligt, hvis de ikke vinder. I år er det gået godt, men der har været ti meget dårlige år.«

Indtil videre har hobbyen kostet hende mange penge, men ambitionen er at få det gjort til en ’lille fornuftig forretning’.

BTFORSKUD - Karin Salling. Til BT
BTFORSKUD - Karin Salling. Til BT
Vis mere

Nyt liv og større forbrug

Meget er ændret i Karin Sallings liv, siden Herman Salling døde i en alder af 82 år. Ikke kun mængden af penge, der bliver brugt på heste.

De sidste mange år af sit liv var Herman Salling meget syg af en medfødt muskelsygdom, der begrænsede parrets aktiviteter.

»Når den ene part i et forhold bliver så syg, er det vigtigt at finde nogle interesser, som begge kan deltage i. For os blev det at få hunde.«

Karin Salling har stadig to store hunde – en schæfer og en labrador. Èn eller begge hunde er typisk fast inventar i hendes store Mercedes, når hun kører rundt i Aarhus.

Til trods for den store aldersforskel der var mellem købmanden og hans kone fyldte det aldrig meget i deres forhold, at han formentlig ville dø før hende.

»Vi tænkte ikke på det. Herman har kun én gang sagt til mig: ’Du skal begynde at spille golf – for det vil du have glæde af, når jeg er væk’. Men man kan aldrig tage noget for givet. Det kunne lige så godt være mig, der var blevet syg og var gået bort først.«

For sig selv havde Karin Salling tænkt, at Herman Salling altid ville være der. Derfor var det svært at skulle undvære ham.

»Der er stadig tidspunkter, hvor jeg tænker, bare jeg lige kunne spørge om det her – eller bare jeg lige kunne få et knus. Men han er her ikke, og jeg ville være super egoistisk, hvis jeg ønskede, han skulle være her med den sygdom, han havde. Han har det godt, hvor han er nu – det er jeg sikker på.«

I de første uger efter sin mands død satte hun sig bevidst i den ene af de to hvide Arne Jacobsen-lænestole, som stadig står foran pejsen i den røde murstensvilla, indtil hun havde vænnet sig til tanken om, at han ikke længere sad i sin. Efter to uger besluttede hun, at livet skulle gå videre. At hun ikke ville visne af sorg.

Hun ommøblerede den røde villa, og Herman Sallings gamle, mørke møbler blev skiftet ud med nogle i lysere nuancer.

Karin Salling har tidligere fortalt, hvordan ægtemanden gik meget op i, hvad hun købte, og hvor mange penge hun brugte.

Selvom begge forretninger var hans egne, så købmanden f.eks. hellere, at hans kone handlede i Netto end i Føtex.

Har dit forbrug ændret sig efter hans død?

»Ja, det må jeg sige,« ler hun og fortæller, at hun i dag bruger mange flere penge på tøj og personlige ejendele uden at tænke på, hvad hendes mand ville sige.

At hun nyder at bruge penge på dét, hun ønsker sig, vidner de mange Salling-poser, hun har med til interviewet, om.

Hun skal ind at bytte nogle af tingene, siger hun og tilføjer, at stormagasinet Salling i midten af Aarhus er den forretning i ægtemandens livsværk, som hun holder mest af.

»Men jeg handler stadig meget i Netto og i Føtex. Og jeg ville stadig aldrig handle i Kvickly,« siger hun med hentydning til, at Herman Salling absolut ikke brød sig om, at hun handlede hos konkurrenten fra Coop.

BTFORSKUD - Karin Salling. Til BT
BTFORSKUD - Karin Salling. Til BT
Vis mere

Den hjemvendte datter

Både Karin og Herman Salling havde børn fra tidligere ægteskaber, da de mødtes. Mens Karin Sallings datter flyttede ind hos ægteparret, valgte købmandens døtre at bo hos deres mor.

Siden mistede Herman Salling sin ene datter, der døde af sygdom, mens Karin Salling ikke længere har kontakt med den anden. Også sin egen datter Tina har Karin Salling de seneste årtier måttet undvære, da datteren for over 20 år siden flyttede til Tyskland.

Men for nylig valgte hun at vende tilbage til Aarhus. Til stor glæde for sin mor.

»Jeg nyder livet. Jeg ville ønske, at alle mennesker havde det lige så godt som jeg. Jeg kan gøre, som jeg vil. Men det bedste er, at jeg har fået Tina hjem igen,« siger Karin Salling, der også kan glæde sig over, at et af hendes to børnebørn kommer til Danmark for at studere.

Datteren fylder 50 år i år, mens Karin Salling fylder 75 år. Derfor er der lagt op til den store fødselsdagsfejring. Men selv om hun har det godt og ser bedre ud end de fleste på sin alder, så har alderen sat sine spor. Det generer Karin Salling.

»Jeg synes ikke, det er pragtfuldt at blive gammel. Når man kigger på, hvordan ens krop ser ud, er det træls,« siger hun og tilføjer med et skævt smil.

»Men jeg nyder livet under alle omstændigheder. For hvad er alternativet? At ligge tre meter under jorden med en urtepotte på maven, er jo heller ikke lykken.«

Har du lært at leve med, at du bliver gammel?

»Ja, det er klart. Det bliver man nødt til. Der er nogle ting i livet, man bliver nødt til at leve med.«

Pressemøde hos Dansk Supermarked tirsdag 7. januar 2014. Salling overtager Dansk Supermarked fra Mærsk. Her Karin Salling. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2014)
Pressemøde hos Dansk Supermarked tirsdag 7. januar 2014. Salling overtager Dansk Supermarked fra Mærsk. Her Karin Salling. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2014)
Vis mere

Friheden

Karin Salling er taknemmelig for sit liv. Da Herman Salling døde og efterlod den største del af sin formue til Salling Fondene, sørgede han også for, at Karin Salling ville være sikret økonomisk resten af livet.

Pengene giver hende en frihed, som hun værdsætter.

»De giver en tryghed, f.eks. kan jeg rejse, når jeg vil – hvorhen jeg vil,« siger hun, der bl.a. har planer om at opfylde en gammel drøm om et krydstogt gennem Panama-kanalen.

Men livet med Herman Salling har lært hende, at penge ikke er det vigtigste i livet.

Selvom hendes mand var stenrig, blev han ikke forskånet for ulykker. Han led af en alvorlig medfødt sygdom, mistede sin første kone i barselssengen og oplevede at miste sin ene datter.

»De vigtigste ting i dit liv kan du ikke købe for penge. Du kan hverken købe et godt helbred, et godt ægteskab eller rigtige venner.«