I aften spiller de danske U19-håndboldpiger EM-semifinale mod Rusland. BT har kigget i historiebøgerne – og faktisk begyndte den danske succes ved et ungdoms-VM for 26 år siden i 1987

Så er der igen håndbold-feber i Danmark. Direkte på TV2 fra klokken 17.30 kan det kvindelige ungdoms-landshold følges i EM-semifinalen, hvor kommende stjernenavne som Nadia Offendal, Mette Tranborg, Amalie Wichmann, Anne Mette Hansen og Line Haugsted udfordrer Rusland. Efterhånden er det en selvfølge, at dansk kvindehåndbold spiller med om titlerne ved internationale mesterskaber.

Men nærlæser man idrættens historiebøger, er dette langt fra tilfældet. I midten af 1980erne var kvindehåndbolden i så store spille- og resultatmæssige problemer, at lederne i Dansk Håndbold Forbund rent faktisk overvejede at nedlægge A-landsholdet. Kun nærmest ved en tilfældighed blev idrætten vakt til live igen. Og det kan man ikke mindst tilskrive Ulrik Wilbek.

Som nyansat træner for Virum-Sorgenfris herrehold tilmeldte han sig i sommeren 1985 et DHF-kursus. Her blev han så overrasket over de deltagende pigespilleres høje niveau, at han tilbød DHF at blive ungdomslandstræner. Ulrik Wilbek blev taget på ordet, og to år senere stod han i spidsen for holdet, der ved ungdoms-VM skulle repræsentere Danmark på hjemmebane.

På det danske hold var lederskikkelsen Vivi Kjærsgaard. I målet stod Susanne Munk Lauritsen, mens Janne Kolding huserede på højre fløj. Og så var der også tre spillere, der egentlig var for unge til at deltage. Både Conny Hamann og Gitte Madsen kom efterfølgende til at markere sig som fine allround-spillere. Men det var årgangens tredje og sidste talent, der tog overskrifterne.

Navnet var Anja Andersen. Selvom hun i VM-åbningskampen i 1987 mod Sydkorea kun var 17 år, og derfor betydeligt yngre end de øvrige, var det hende, der blot et halvt minut før tid havde modet til at forsøge sig fra distancen. Skuddet var velplaceret og kampen endte 21-21.

- Resultat var en øjenåbner for os. Det gav masser af selvtillid at vinde over en af de store håndboldnationer, siger én af spillerne fra dengang, Trine Bay .

Succesen fortsatte og blev noteret af sportsglade danskere. Da holdet nåede finalen mod de regerende verdensmestre fra Rusland var Randershallen således propfyldt.

- Der har været et par gange, hvor jeg har knebet mig selv i armen og sagt, at det her er fandeme løgn. Første gang var, da vi stod i Randers med 3.200 tilskuere til en kvindeungdomslandskamp, siger Ulrik Wilbek, der i sin bog ’Jeg var der selv’ understreger, at kræfterne hos de danske spillere slap op i finalen.

Efterfølgende blev Ulrik Wilbek træner for A-landsholdet. Og da dette hold ved senior-VM seks år senere i Norge også erobrede sølvmedaljer, fik de undervejs hævn mod russerne ved at vinde det indbyrdes opgør. I aften er der så igen dømt gyser-kamp. Og endnu engang er det russerne, der er modstanderen.



Susanne Munk Lauritsen
- født 12. oktober 1967 i Hvorslev
Var i sin aktive karriere målvogter, men lavede i sine 171 A-landskampe ikke desto mindre tre mål. Er uddannet fysioterapeut og arbejder i dag som sportschef i håndboldklubben Viborg HK.


Anja Andersen
- født 5. februar 1969 i Bolbro
Lavede i 133 A-landskampe 725 mål Var efter sin aktive karriere en lang årrække håndboldtræner på højeste niveau. Er i dag high performance coach i lederudviklings-firmaet Pathfinder. Var ved sidste års håndbold-EM ekspertkommentator på TV2.


Trine Bay Nielsen
- født 30. maj 1967 i København
Lavede i 25 A-landskampe 12 mål. Har tidligere været ansat som pressechef i Badminton Danmark. Arbejder nu som event- og PR-chef i Dansk Gymnastik Forbund.


Gitte Madsen
- født 24. marts 1969 i Herning
Lavede i 120 A-landskampe 288 mål. Er både uddannet teknisk tegner og fysioterapeut. Bruger sidstnævnte uddannelse på Norsk Idretts Medicinsk Institut i Oslo.


Conny Hamann
- født 16. september 1969 i Sønderborg
Lavede i 70 A-landskampe 158 mål. Er uddannet pædagog og lærer. Arbejder i dag som lærer på en skole i Aabenraa.


Susan Olsen
- født 14. februar 1967 i København
Lavede i 43 A-landskampe 68 mål. Er uddannet kontorassistent og har siden 2000 arbejdet som kunderådgiver i TDC.


Janne Kolling
- født 12. juli 1968 i Aarhus
Lavede i 250 A-landskampe 756 mål. Har siden 2008 været ansat i DHFs administration som hospitality-ansvarlig.


Maibritt Benda
- født 10. maj 1967 i Valby
Lavede i 50 A-landskampe 82 mål. Er i dag receptionist og bogholder i reklamebureauet Paratt.


Vivi Kjærsgaard
- født 23. november 1967 i Viborg
Lavede i 68 A-landskampe 94 mål. Arbejdede efter sin aktive karriere hos Hummel. Er i dag lærer på Handelsfagskolen.


Pernille Hegelund
- født 24. september 1967 i Skanderborg
Lavede i 5 A-landskampe 8 mål. Er både uddannet køkkenassistent og folkeskolelærer. Er i dag ansat som lærer og skolebibliotekar på Sabro-Korsvejskolen.


Maybritt Nielsen
- født 30. november 1968 i København
Lavede i 39 A-landskampe 45 mål. Arbejder i dag som pædagog. Er desuden håndboldtræner for børnehold. Spiller stadig old-girls-håndbold og er her på hold med blandt andre Janne Kolling.


Anette Juul Mikkelsen
- født 27. juni 1967 i Hvide Sande
Lavede i 9 A-landskampe 25 mål. Hun er uddannet bankassistent og arbejder i dag hos revisor.


Berit Bogetoft
- født 10. august 1968 i Svendborg
Lavede i 3 A-landskampe 15 mål Er i dag gift med A-landsholdets træner Jan Pytlick. Hun er uddannet pædagog.


Lene Jepsen
- født 17. april 1967
Målvogteren spillede 42 A-landskampe. Hun er pædagogisk leder af en integreret daginstitution for 0-6 årige.


Anita Kristiansen
- født 1. juni 1968 i Aarhus
Nåede aldrig A-landsholdet. Har været butiksansat.


Merete Munch Sørensen
- født 28. juli 1968 i Horsens
Nåede aldrig A-landsholdet. Fortsatte efter sin aktive karriere som træner. Har etableret eget reklamebureau.