Richard Møller Nielsen død

Nekrolog: Tidligere landstræner Richard Møller Nielsen er død 76 år gammel efter trekvart års sygdom.

Tidligere landstræner Richard Møller Nielsen døde torsdag morgen 76 år gammel.

Efter en menneskealder som først topspiller på amatørbasis og senere træner på fuld tid trak Richard Møller Nielsen sig i de senere år tilbage og nød sit otium i sit og hustruen Jonnas hus i Kerteminde.

Han blev i juni sidste år indlagt på Odense Universitetshospital efter at være blevet ramt af et ildebefindende. I første omgang blev han udskrevet efter få dages indlæggelse, men scanninger afslørede senere en operationskrævende svulst i hjernen.

Richard Møller Nielsen blev opereret i juli, og sygdommen svækkede ham i en sådan grad, at han i store perioder siden sidste sommer var sengeliggende først i hjemmet i Kerteminde og derefter igen indlagt på Odense Universitetshospital.

Sygdommen var imidlertid allerede på det tidspunkt så fremskreden, at yderligere operationer ikke ville kunne helbrede ham. Kort inden jul blev han overført til Hospice Fyn, hvor han sov ind tidligt torsdag morgen.

Familien takker for de mange tilkendegivelser, den har modtaget på Richard Møller Nielsens vegne gennem sygdomsforløbet.

Richard Møller Nielsen efterlader sig sin kone Jonna, børnene Birgitte, Christian og Tommy samt seks børnebørn.

Bisættelsen er endnu ikke planlagt.

Fra Brobyværk til Europamester

Richard Møller Nielsen opnåede som OB-spiller to A-landskampe (1959 og 1961), inden han måtte indstille sin aktive karriere som følge af en skade i en forholdsvis ung alder.

Han indledte derefter sin trænerkarriere i Brobyværk (1962-1963), dengang sæsonerne stadig fulgte kalenderåret, inden sin første periode som træner for OB (1964-1967). Som træner for Esbjerg fB (1968-1969) sikrede han sølv til klubben i sin første sæson, hvorefter turen efter den anden sæson gik tilbage til Fyn, hvor han gennem syv sæsoner var træner i Svendborg fB (1969-1975).

Derefter havde OB igen bud efter ham i en 11-årig periode (1975-1985), der blandt andet bød på oprykning til landets bedste række for anden gang, Danmarksmesterskabet i 1977 og 1982, en bronzemedalje i 1980 og en kåring som Årets Træner i 1975. Dermed gjorde Richard Møller Nielsen sig også til den mest succesfulde træner i OB’s historie.

Fra 1978 kombinerede han sit cheftrænerjob i Ådalen med ansvaret for DBU’s daværende ungdomslandshold og OL-landshold, inden DBU fuldtidsansatte ham i en kombineret funktion som træner for U21-landsholdet og assistenttræner for Sepp Piontek.

Richard Møller Nielsen overtog selv ansvaret for A-landsholdet efter Sepp Piontek fra sommeren 1990. Aftalen faldt først på plads efter et uskønt ansættelsesforløb, hvor et flertal i DBU’s daværende bestyrelse forgæves havde forsøgt at få tilknyttet en udlænding i form af den vesttyske bundesligatræner, Horst Wohlers, Bayer 05 Uerdingen, hvorefter et flertal i DBU’s forretningsudvalg bad DBU’s generalsekretær, Jim Stjerne Hansen, sikre en aftale med Richard Møller Nielsen.

Hans første år som landstræner var desværre også præget af intern og ekstern uro samt en ikke optimal sportslig indledning på kvalifikationsturneringen til EM-slutrunden i Sverige i sommeren 1992 med kun en sejr over Færøerne, uafgjort mod Nordirland og nederlag til Jugoslavien i efteråret 1990.

Kalenderåret 1991 blev – paradoksalt nok efter Brian og Michael Laudrups fravalg af landsholdet i en periode indtil henholdsvis forrået 1992 og sommeren 1993 - en ubetinget sportslig succes med sejre i de resterende fem kvalifikationskampe, herunder den meriterende sejr på 2-1 i Beograd over Jugoslavien. Sejren på udebane var imidlertid ikke nok til at forhindre Jugoslavien i at sikre sig gruppens kvalifikationsgivende førsteplads ét point foran Danmark.

Efter kun et år væk fra landsholdet blev Brian Laudrup og Richard Møller Nielsen i julen 1991 enige om Brian Laudrups tilbagevenden til landsholdet fra foråret 1992.

Et internationalt økonomisk- og samkvemsembargo mod det borgerkrigshærgede Jugoslavien betød, at det europæiske fodboldforbund, UEFA, på FN’s og EU’s anvisninger trak Jugoslavien ud af turneringen, og i stedet indkaldte gruppens nummer to, Danmark, til slutrunden i Sverige med meget kort varsel.

Med minimal sportslig, teknisk og logistisk forberedelse lykkedes det Richard Møller Nielsen at føre landsholdet til sejren ved Europamesterskabet, som blev sikret efter uafgjort 0-0 mod England, 0-1 mod værtsnationen og en 2-1 sejr over Frankrig i gruppekampene, semifinalesejr over Holland efter forlænget spilletid og straffespark, samt finalesejren på 2-0 over Tyskland.

Mest vindende landstræner

Titlen som Europamester medførte en invitation til Artemio Franchi Cup, en kamp mellem de kontinentale mestre fra Sydamerika og Europa, som Argentina vandt på hjemmebane i Mar del Plata i 1993 efter forlænget spilletid og straffespark.

I sommeren 1993 aftalte Michael Laudrup og Richard Møller Nielsen at mødes for at drøfte spillerens comeback til landsholdet senere samme sommer. Michael Laudrup havde i foråret 1992 vundet ”Europamesterskabet” for klubhold med FC Barcelona, og Danmarks bedste spillers tilbagevenden til landsholdet efter to et halvt år havde ikke alene en stor sportslig men også symbolsk betydning for landstræneren.

Artemio Franchi Cup-kampen blev i 1995 udviklet til turneringen King Fahd Cup/Intercontinental Championship i Saudi Arabien med deltagelse af de kontinentale mestre fra Sydamerika, Nordamerika, Afrika, Asien, Oceanien og Europa. Her sikrede Richard Møller Nielsen endnu et internationalt trofæ til Danmark og revanche over Argentina med en finalesejr på 2-0.

Turneringen er siden overtaget af det internationale fodboldforbund, FIFA, og gennemføres som Confederations Cup året inden VM-slutrunder i samme værtsland.

I Richard Møller Nielsens seks-årige periode som formel A-landstræner spillede holdet 65 A-landskampe, og han førte holdet til 34 sejre, 17 uafgjorte og kun 14 nederlag.

Han var i perioden som cheftræner for A-landsholdet også ansvarlig for Ligalandsholdet, som i den periode spillede 13 uofficielle kampe med seks sejre, fem uafgjorte og to nederlag, og inden han overtog ansvaret for A-landsholdet var han træner i 74 ungdomslandskampe med ligeledes 40 sejre på listen, 18 uafgjorte og 16 nederlag.

Otte af kampene med det daværende OL-landshold (1987-1988) var kvalifikationskampe, som på grund af de hyppigt ændrede regler for spilleberettigelse, havde status af A-landskampe. Med seks sejre, én uafgjort og ét nederlag og en imponerende målscore på 25-3 i de otte kampe bringes Richard Møller Nielsens op på 73 kampe som ansvarlig i A-landskampe.

Med 40 sejre, 18 uafgjorte og kun 15 nederlag og med en målscore på 115 mål mod 55 i de 73 kampe er han objektivt set den mest vindende træner i A-landskampe gennem årene.

Efter perioden som dansk landstræner blev han træner for det finske landshold (1996-1999) og derefter det israelske landshold (2000-2002).

Kollektivt i Fodboldens Hall of Fame i 2008, individuelt i 2014

Titlen som Europamester i 1992 medførte også en række personlige titler for Richard Møller Nielsen, som allerede samme år blev kåret til Årets Træner i Europa af det velansete, engelske fodboldmagasin, World Soccer.

I 2004 modtog han i forbindelse med forbundets 100 års jubilæum FIFA’s Centennial Order of Merit for sin andel i Europamesterskabet i 1992. Hædersbevisningen blev kun tildelt enten én virksomhed eller institution, fodboldleder, træner eller spiller fra hver af FIFA’s seks kontinentale fodboldforbund og dengang 204 nationale fodboldforbund.

Richard Møller Nielsen blev sammen med de 20 spillere i truppen fra Europamesterskabet i 1992 kollektivt optaget i Fodboldens Hall of Fame allerede ved offentliggørelsen af det nyindstiftede æresgalleri i efteråret 2008, hvor Michael Laudrup blev det andet medlem.

I forbindelse med Richard Møller Nielsens 75 års fødselsdag for halvandet år siden hyldede DBU sammen med hans tidligere, mangeårige klub, OB, endnu engang den tidligere træner for hans loyale og enestående indsats for dansk fodbold før landskampen mod Slovakiet på netop Odense Stadion den 15. august 2012.

Han var allerede i 2008 tiltænkt en individuel introduktion i Fodboldens Hall of Fame i forbindelse med Dansk Fodbold Award i 2012 – 20-året for EM-triumfen - i lighed med Peter Schmeichel (i 2009) og sammen med Brian Laudrup, som begge også er en del af den i Hall of Fame introducerede landsholdstrup fra EM-slutrunden i 1992.

Komitéen bag Fodboldens Hall of Fame arbejder imidlertid med et kriterium om, at nulevende personer, som optages i denne eksklusive kreds, skal deltage personligt ved introduktionen. Den planlagte, individuelle introduktion af Richard Møller Nielsen ved Dansk Fodbold Award i november 2012 blev således kun udskudt, fordi han allerede havde accepteret en invitation til en tilsvarende festlig aften i det finske fodboldforbund.

Her blev Richard Møller Nielsen tildelt Captain’s Ball, som er finsk fodbolds mest prestigefyldte pris, som et synligt bevis på hans store betydning for finsk fodbold på baggrund af hans fire år som landstræner for Finland. Det finske fodbold forbund begrundede prisoverrækkelsen med, at Richard Møller Nielsen formåede at løfte finsk fodbold til et højere niveau internationalt og havde været med til at bygge fundamentet for fremtiden i finsk fodbold, fordi han tilførte spillet stor respekt nationalt.

Han fastholdt i årene efter sin ansættelse en tæt kontakt til sine tidligere kolleger i det danske, finske og israelske fodboldforbund, hvor han nød stor anerkendelse og popularitet.

På tidspunktet for Dansk Fodbold Award i november 2013 var Richard Møller Nielsen desværre blevet så mærket af sin sygdom på mindre end et halvt år, at hans deltagelse ikke var mulig.

Han vil nu blive optaget i Fodboldens Hall of Fame post mortem på DBU’s repræsentantskabsmøde lørdag den 1. marts, hvor Peter Schmeichel vil motivere optagelsen af Richard Møller Nielsen i sin introduktionstale og præsidenten for det Europæiske fodboldforbund, UEFA, Michel Platini vil overrække statuetten til Tommy Møller Nielsen på vegne af sin far.

Æret være hans minde.