Når præsident Florentino Pérez henter spillere til Real Madrid, er det ren business. Spørgsmålet er om forretningsmodellen efter tirsdag aftens Champions League-skæbnekamp tvinges på forlænget siesta for at pleje tømmermænd, eller om den kører uforstyrret videre i jagten på omsætning og succes.

Det er sin sag at være styrmand for Real Madrid – det spanske kongeskib, der ikke altid følger den anlagte kurs, og som af og til rammer ind i uvejr, der kan få skuden til at støde på grund.

Tirsdag aften navigerer Real Madrid igen i oprørt hav, når holdet skal forsøge at avancere til semifinalerne i Champions League. Spillerne fra Spaniens kongeklub tabte første opgør 0-2 ude mod Wolfsburg – den tyske folkevognsklub, der indtil for nylig havde Nicklas Bendtner i spillertruppen.

Fans, medier og alle andre, der måtte have en interesse i Real Madrids Champions League-skæbne, vil utvivlsomt vurdere kongeklubbens sæson ud fra tirsdagens kamp, der fungerer som en slags lakmusprøve for klubpræsident Florentino Perez’ forretningsfilosofi.

»Fansene har jo været efter ham i forbindelse med hjemmekampene. De vil have ham til at gå af. Der har været en stemning imod ham i perioder. Og han må også tage sin del af skraldet, hvis Real Madrid ryger ud til Wolfsburg,« påpeger Erik Larsen, der fungerede som scout og assistent til Michael Laudrup, da han var hos Mallorca, over for BT.

Florentino Pérez er manden, der  de seneste syv år har hentet 25 spillere til Real Madrid – heriblandt et væld af store stjerner til astronomiske transfersummer. Cristiano Ronaldo, Kaká, Ángel Di María, Gareth Bale, James Rodríguez. Og så videre. Nogle af stjernerne har vokset sig større – andre er falmet og faldet overbord under sejladsen.

Det er anden gang, han bestrider posten. Fra 2000 til 2006 huserede han første gang som præsident i Real Madrid. Også dengang brugte han monstrøse summer på spillere som Luis Figo og Zinedine Zidane, der begge dengang var det dyreste indkøb nogensinde, den brasilianske angriber Ronaldo og David Beckham. En gruppe superstjerner, der fik navnet ’Galacticos’

Samtlige indkøb fra begge perioder har dog én ting tilfælles, fortæller Erik Larsen.

»Man skal ikke tage fejl af, at Pérez er forretningsmand. Og Real Madrid er en forretning. Det er verdens største klub og verdens største brand. Og klubben tjener flest penge af alle fodboldklubber i verden. Så han ser på spillerne som forretninger,« siger han og tilføjer:

»Florentino Pérez er forretningsmand og politiker. Dét at være præsident i Real Madrid er større end at være ministerpræsident i Spanien.«

James Rodriguez blev hentet til Real Madrid efter VM i Brasilien, og selv om han ikke har spillet specielt godt i denne sæson, så er han stadig en rigtig god forretning for klubben, fordi hans trøje sælger så godt
James Rodriguez blev hentet til Real Madrid efter VM i Brasilien, og selv om han ikke har spillet specielt godt i denne sæson, så er han stadig en rigtig god forretning for klubben, fordi hans trøje sælger så godt Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vis mere

I kølvandet på VM-slutrunden i 2014 blev turneringens publikums-yndling, 24-årige James Rodríguez, hentet til Real Madrid. Den colombianske midtbanemand har i denne sæson dog vist sig som en fiasko, og han har været genstand for en del kritik. Det samme har den 23-årige spanier Isco. Men når alt kommer til alt, er der en ganske anselig værdi i en spiller som James Rodríguez – også selv om han ikke præsterer på fodboldbanen.

»Alle siger, at hvis enten James Rodríguez eller Isco skal sælges, bliver det Isco før James, fordi James sælger sindssygt mange trøjer og generelt meget merchandise. Så en del er fodbold, en anden del er forretning. Man skal anskue Florentino Pérez som en mand, der er præsident i verdens største fodboldklub, men som skuer meget mere til forretningen end til fodbolden,« forklarer Erik Larsen og perspektiverer til klubbens største stjerne.

»Ronaldo har for eksempel for længst tjent sin egen transfersum ind ved salg af trøjer. Han har solgt langt over en million trøjer til 750 kr. stykket,« siger Erik Larsen om portugiseren, der blev købt i Manchester United for ca. 750 mio. kr.

James Rodríguez er et glimrende eksempel på den indkøbs-strategi, som Florentino Pérez blandt andet praktiserer, fortæller Bo Kampmann Walther, der står bag bogen ’Madridismo’ om Real Madrid.

»Rodríguez er et rigtigt zen-billede, fordi han så rimeligt godt ud, da man købte ham, og så lavede han nogle fede mål ved VM. Man havde ikke hørt vildt meget om ham, men han skrev under med Real Madrid. Han så også godt ud på et asiatisk teenage-værelse, og det kørte egentlig fint nok. Men det har ikke været godt i år, hvor han er blevet mere eller mindre sat,« siger han og tilføjer:

»Rodríguez er et godt eksempel på en politik med, at ’wow, der er én, der har et lækkert skud, og ham må vi have’. Og det siger i øvrigt også noget om, hvad EM og VM er blevet til i dag. Det er blevet et torvemarked eller et udstillingsvindue – et messe-center for kommende transfere.«

Wolfsburg slog Real Madrid 2-0 i den første CL-kvartfinale-kamp, og hvis ikke Real Madrid vinder returopgøret og vipper tyskerne ud af turneringen tirsdag aften, så vil det blive betegnet som en kæmpe fiasko, og det kan i sidste ende koste Florentino Perez jobbet som præsident i klubben.
Wolfsburg slog Real Madrid 2-0 i den første CL-kvartfinale-kamp, og hvis ikke Real Madrid vinder returopgøret og vipper tyskerne ud af turneringen tirsdag aften, så vil det blive betegnet som en kæmpe fiasko, og det kan i sidste ende koste Florentino Perez jobbet som præsident i klubben. Foto: Kai Pfaffenbach
Vis mere

Også Bo Kampmann Walther taler om den store betydning, som Florentino Pérez har haft for Real Madrid. Den nu 69-årige spanier har bygget en fodboldskude op med den vel nok største og mest iøjnefaldende mast i hele verden.

»Det, han har bygget op, går under betegnelsen ’Galacticos 2.0’, da det er hans anden bølge i klubben. Han har først og fremmest bygget et meget stort brand op. Dertil kommer en meget stor portefølje – ikke mindst i de meget lukrative områder Asien og USA, hvor der er et publikum, som nødvendigvis ikke har været vant til at gå på stadion hver søndag, men som kigger meget på fodbold og enkelt-ikoner. Det har været en af baggrundene for at investere i nogle meget profilerede spillere, som har peaket, og dem har der efterhånden været nogle stykker af.«

Hvis James Rodríguez har været en af Florentino Pérez’ indkøbsfiaskoer rent sportsligt, har Cristiano Ronaldo været nærmest altdominerende i kongeklubben og er manden, meget hviler på, hvis Real Madrid skal videre i Champions League. Men hvis missionen ikke lykkes, og Wolfsburg snyder mægtige Madrid, vil Florentino Pérez’ seneste syv år i klubben så være en fiasko, også selv om klubben vandt Champions League-trofæet i 2014.

»Det er ikke, fordi der er et bål, der vil brænde, men det er det så alligevel, fordi det er den eneste turnering, der er tilbage i denne sæson,« forklarer Bo Kampmann Walther med henvisning til, at Real Madrid er fire point efter Barcelona i ligaen og ude af pokalturneringen.

Bo Kampmann Walther har dog klar fidus til Real Madrid tirsdag aften.

»Jeg tror, at Real kommer tilbage og vinder over Wolfsburg, fordi der simpelthen er så meget på spil. Hvis spillerne gider tænke bare en lille smule på deres job og fremtid, gør de klogt i at gøre noget, så Zinedine Zidane (Real Madrids træner, red.) står lidt stærkere i stedet for at ryge ud på røv og albuer, hvis det går galt mod Wolfsburg.«

Skulle det ske, at Real Madrid må give fortabt til Wolfsburg, vil det være en fiasko, lyder det fra Erik Larsen, der også påpeger, at klubbens motor har hakket i denne sæson:

»Jeg tror, det bliver meget svært, fordi man har skabt sig et dårligt udgangspunkt. Men hvis Real Madrid kommer ud og får lagt et pres, vil publikum komme med dem, og det kan blive elektrisk på stadion, hvis det går holdet godt.«

Champions League: Real Madrid - VfL Wolfsburg - tirsdag aften kl. 20.45 (TV3 Sport1)