Til det sidste er kandidater til FIFAs ledige præsidentpost strømmet til uden at tegne billedet af en tryg fremtid for fodbolden.

Den demokratisk valgte præsident er suspenderet. Og manden, han kaldte sin søn, er også sendt ud i mørket efter en sag om et tocifret millionbeløb, der er udleveret uden bilag.

FIFA har igennem det seneste halve år driblet sig fra den ene lammende krisesituation til den næste ledelsesmæssige blindgyde. Og selv om det efterhånden står klart, at den korruptionsanklagede Sepp Blatters eftermæle vil blive et smerteligt kapitel i organisationens historie, er det svært at få øje på bedre tider for fodboldens verdensforbund.

Alene i det sidste døgn op til deadline for at byde ind med et præsidentkadidatur ved midnat mandag, dumpede der nye ansøgernavne ind som et bud på, hvem der skal være fodboldtoppens nye, åbne og ærlige ansigt.

Præsidenten for det liberiske fodboldforbund Musa Bility har også meddelt sit kandidatur
Præsidenten for det liberiske fodboldforbund Musa Bility har også meddelt sit kandidatur Foto: AHMED JALLANZO
Vis mere

Et af de mere upåagtede var Musa Bility. Den 48-årige liberier havde med hjælp fra sin kampagneleder Edwin Snowe fået stampet den nødvendige opbakning fra fem medlemsorganisationer op. Og dermed røg Musa Bility i bowlen blandt de i alt otte, der kan komme i spil til den prestigefulde præsidentpost i det skandaleplagede forbund.

Til BBC Sport fastslog Bility, at han var ’en meget glad mand’ over at se sit navn tage sin plads i præsidentkapløbet.

Uden at komme med mere formstøbte programerklæringer gjorde Bility det klart, at det var nødvendigt med en drastisk udskiftning i FIFA-toppens persongalleri.

»Hvis vi skal ændre fodbold, skal vi være sikre på, at dem, der har kørt FIFA gennem de sidste 20-25 år, ikke har noget at gøre med det,« lød det fra Biliti.

Problemet er, at magt har det med at korrumpere. Og at man skal lede rigtigt længe og insisterende på at finde et fodboldmenneske, der ikke har noget at gøre med ’det’, Musa Bility hentyder til. Altså bestikkelse, nepotisme, magtmisbrug og videre i den nedslående toneart, der har fået skeletter til at danse ud af skabene fra FIFA-hovedsædet i Schweiz.

Gianni Infantino, som mest er kendt som værten til UEFAs Champions League-lodtrækninger
Gianni Infantino, som mest er kendt som værten til UEFAs Champions League-lodtrækninger Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Vis mere

Gianni Infantino er et europæisk bud. Den 45-årige schweizer er et kendt ansigt, eftersom han gennem de seneste år har været manden med bowlen ved slutrundelodtrækninger, og nu er blevet siddende generalsekretær, efter at Jerome Valcke blev suspenderet på grund af beskyldninger om salg af VM-billetter.

Men uanset hvad kan Infantino ikke løbe fra, at også han har hørt til inderkredsen i UEFA, at han har været Michel Platinis højre hånd igennem seks år og - måske - selv udgør en del af problemet og råddenskaben i fodboldens organisatoriske fundament.

»Gianni har gjort et fantastisk job hos UEFA. Han har bevist, at han er en topadministrator, han har positive relationer til fodboldens samarbejdspartnere, og han har længe talt for, at FIFA skal forandre og udvikle sig. Vi tror, han har redskaberne til at give FIFA integritet og troværdighed tilbage,« lød begrundelsen fra UEFAs eksekutivkomité.

Det er stadig uvist, om Michel Platini når at blive klar til præsidentvalget 26. februar 2016, eftersom FIFAs etiske komité fastholder den suspendering på 90 dage, den franske fodboldboss dog har appeleret.

Klik HER og se BTs præsentation af de otte kandidater, der stiller op til at blive Sepp Blatters afløser ved FIFAs præsidentvalg 26. februar.