Lyt til artiklen

KOMMENTAR

Den nordirske angriber Kyle Lafferty var i sidste sæson en bærende spiller for Palermo i Serie B.

Men Lafferty var åbenmundet, lidt lad og ikke Palermo-præsident Maurizio Zamparinis yndling. Og så var det farvel.

Da lokale journalister satte spørgsmålstegn ved Laffertys skifte til Norwich, kom præsidenten med en uventet forklaring.

»Han er en skørtejæger uden kontrol. Han rejser i tide og utide til Milano for at jagte kvinder, selv om han har en kone og børn. Han passer ikke sin træning, og det kan vi ikke acceptere.«

Diplomati er tydeligvis ikke Palermo-præsidentens stærke side. Den skarpe rigmand der har fyret 46 trænere siden 1987. Det er vigtigt at forstå, når man skal analysere Simon Makienoks situation i Serie A-klubben. For som i tilfældet med Lafferty er Zamparini godt i gang med at vaske egne hænder omkring Makienok-købet, der kostede omkring 22 mio. kr. i Brøndby i sommer.

Taler man med en række personer med indsigt i Palermo tegner der sig et billede af, at Makienok tydeligvis er en færdig mand i Palermo. Ifølge kilder har Zamparani allerede internt i klubben dikteret et dansker-exit. Udadtil er præsidenten desuden i færd med en mediestrategi, der skal sikre, at han ikke taber ansigt på Makienok-handlen.

Zamparini sagde onsdag til et lokalt medie, at Makienok var en god knægt, men han havde svært ved at tilpasse sig. Og så tilføjede han det, iagttagere betegner som ’dødsstødet’:

»Han har problemer med sin kone.«

I Italien kan man bedre relatere til, hvis noget ikke fungerer på grund af privatlivet. Og det er en legal undskyldning, eftersom Simon Makienok og tv-værten Ibi Støving kører et langdistanceforhold mellem Sicilien og København. Parret blev gift i september, og Makienok flyttede straks efter til Italien. Umiddelbart svære forhold for et nygift par, men der er klare meldinger om, at begge får det til at glide og er glade for Italien. Men hvad er årsagen til, at Makienok er ude i kulden?

Franco Ceravolo, sportsdirektøren, der i sommer tog til København med et mandat på 13 mio. kr., men endte med at betale næsten dobbelt pris for Makienok, er væk. Fyret. Træneren Giuseppe Iachini vil have angribere, der er hurtige og løber dybt. Ikke engang som joker kan Iachini bruge store Makienok.

Zamparini kendte ikke Simon Makienok og tog udelukkende sin daværende sportsdirektørs anbefaling for gode varer, da han udskrev checken. Nu mener Zamparini, at Makienok var fejlcastet til Palermos spillestil i Serie A.

For Makienok har det været en turbulent tid. I begyndelsen blev træningsøvelser ikke engang oversat, så han vidste ikke, hvad han skulle gøre, og træningslejre blev ændret i tide og utide. Danskeren har dog ikke pebet og har forsøgt at lære sproget og finde styrken til at vende stærkt tilbage. Men der kommer et januar- eller senest sommerskifte.

Makienok har repræsenteret både Brøndby og Palermo i denne sæson, og må ikke sælges til en tredje klub. Det kunne derfor ligne et halvt år i en klub som IFK Göteborg på leje eller en anden klub fra Sverige eller Norge, fordi de to ligaer følger kalenderåret.

River Palermo kontrakten i stykker, er Simon Makienok derimod fri til et skifte med en dispensation fra FIFA. Men så gal vurderes Zamparani dog ikke til at være.