Ingen fødselsdag uden gaver. I anledning af fodboldklubben Brøndbys 50-års fødselsdag har BT lavet en liste over de gaver, som klubben har modtaget i tidens løb.


1992  - Kreditorerne redder Brøndby fra nedrykning 

Foto: LARS MØLLER
Vis mere


I 1992 var Brøndby tæt på at gå konkurs, da bestyrelsen med Per Bjerregaard i spidsen havde storstilede planer om at investere i banken Interbank.
Per Bjerregaard gamblede og satsede på, at Brøndby, med en række EM-vindere på holdet, ville spille sig i Champions League, og at Brøndby-aktien derefter ville stige til rekordhøjder. Men Brøndby tabte den afgørende kamp i kvalifikationen til Dynamo Kiev, og aktien styrtdykkede. Det betød, at Brøndby alligevel ikke kunne finansiere købet af Interbank. Købet skulle i stedet overgå til Brøndbys finansielle støtter i selskabet Hafnia. Hafnia gik imidlertid konkurs, og derfor var Brøndby nødsaget til at opkøbe banken, eftersom de havde underskrevet en juridisk bindende aftale med Interbank om køb. Det resulterede i en gæld på omkring 400 millioner kroner.
Der blev herefter iværksat en langsigtet redningsplan for at redde de blå-gule fra vestegnen, og i sidste ende accepterede kreditorerne gælden, og Brøndby kunne leve videre.


1999 - "Gave" fra kommunen

Foto: JENS NØRGAARD LARSEN
Vis mere


Per Bjerregaard havde længe gået med drømmen om at udbygge Brøndby Stadion, så vestegnsklubben ikke var nødsaget til at låne rivalerne fra Københavns stadion til Europæiske kampe.
Og i 1999 gik den drøm i opfyldelse, da Brøndby kommune gav tilladelse til, at klubben kunne påbegynde deres byggeprojekt, og samtidig godkendte en lokalplan for området.
Lokalplanen medførte, at cricketklubben Svanholm, som lå på den grund, hvor den ene tribune skulle udbygges, blev sat til salg. Belejligt for Brøndby, som dermed kunne udbygge alle fire tribuner.


Onkel Winther - Brøndbys redningsmand

Foto: Claus Bech
Vis mere


Brøndbys tidligere næstformand Benny Winther har flere gange bevist, at han er Brøndby-fan helt ind til benet. Winther var en af de drivende kræfter bag klubbens første børsnotering i 1987, og han har efterfølgende doneret flere millionbeløb, når klubben har været på randen af krise. Senest i april 2013, hvor Winther gik med til at ombytte et tilgodehavende på 13 millioner kroner, som Winther havde fra tidligere lån til klubben, til aktier.


Kasi Jesper donerer stadionnavn

Foto: Nikolai Linares
Vis mere


Den tidligere hovedsponsor i Brøndby, Jesper 'Kasi' Nielsen, købte i 2008 retten til stadionnavnet Brøndby Stadion. Kasi Jesper lagde ikke skjul på, at han var mangeårig Brøndby-fan, og han købte stadionnavnet blot for at stadionet kunne bevare navnet 'Brøndby Stadion'. Jesper Nielsen købte angiveligt stadionnavnet for 30 millioner kroner 25 dage efter, at Brøndby havde købt rettighederne til navnet for blot tre millioner.

Makienok-penge

Foto: Anders Kjaerbye
Vis mere


En anden erklæret Brøndby-fan er rigmanden Thomas Rasmussen. Han købte i 2012 rettighederne over Brøndbys topscorer Simon Makienok. Brøndby havde i 2012 i den grad brug for økonomisk støtte for at overleve, og Thomas Rasmussen  valgte derfor at hjælpe klubben med en økonomisk indsprøjtning. Det skete i form af et såkaldt playersponsorat, hvor Thomas Rasmussen smed omkring fem millioner kroner i Brøndbys klubkasse for at styrke den kortsigtede likviditet i klubben.
Rasmussen sikrede sig dermed rettighederne over Makienok, Brøndby kunne beholde deres topscorer og fik samtidig fem millioner i kassen.
Brøndby købte i 2013 Makienok fri igen.


Agger i 50-års gave

Foto: Linda Kastrup
Vis mere


Det seneste eksempel på, at Brøndby har modtaget betragtelige gaver fra velhavende Brøndby-fans, er fra slutningen af august måned i år. Her kunne klubben meddele, at de havde hentet landsholdsanfører og klub-legende Daniel Agger hjem fra Liverpool. Handlen, der ellers syntes at stikke imod al logik, blev kun gjort mulig, fordi bestyrelsesformand Jan Bech Andersen ønskede at donere en jubilæumsgave til Brøndby.
Jan Bech Andersen måtte punge ud med omkring 20 millioner kroner for at hente forsvarsgeneralen hjem. Men det var vel at mærke af egen lomme - ikke af klubkassens.