"Forbrydelsen" med Sofie Gråbøl i hovedrollen er blevet et hit på britiske BBC.
"Forbrydelsen" med Sofie Gråbøl i hovedrollen er blevet et hit på britiske BBC. Foto: Søren Bidstrup

Forleden løb det sidste afsnit af den danske tv-serie 'Forbrydelsen' eller 'The Killing', som den hedder i England, over de engelske tv-skærme. Tv-serien er blevet en kæmpe-succes i England, hvor den har udløst en voldsom interesse for Danmark og alt hvad der er dansk.

- Hvor slem er finanskrisen i Danmark? Regner det virkelig så meget? Og hvad skal danskerne se i tv efter Sarah Lunds sidste scener, spørger den engelske avis The Guardian i en tv-blog. Og avisen har sendt spørgsmålene videre til Mary Hilson, Jakob Stougaard-Nielsen og Jesper Hansen - tre undervisere på det berømte University College i  Londons center for skandinaviske studier.

Ifølge Jakob Stougaard-Nielsen venter danskerne spændt på DR's nye 'Forbrydelsen', men mens de venter, kan de se TV2-serien 'Dicte', baseret på krimi-forfatteren Elsebeth Egholms romaner om journalisten Dicte Svendsen.

Englænderne vil også vide, om der er nogle engelske tv-serier danskerne bryder sig om.
Her svarer Jakob Stougard-Nielsen bl. a. the Guardians læsere: 'I årevis har danskerne set b.la. Monty Python, Mr. Bean og Blackaddder. Engelske tv-udgaver af Agatha Christie, Sherlock Holmes og Wycliff er stadig populære, ligesom Morse, Midsommer Murders, Dalgliesh og Taggart. Men naturligvis kommer seertallene til disse serier ikke i i nærheden af den danske lidenskab for stats-støttet krimi-drama søndag aften'.
 
The Guardian er også meget imponeret over lamperne i de danske hjem i 'Forbrydelsen' og vil vide, om alle danskere virkelig har så flot lys i hjemmet.

- Det er meget almindeligt for danske middelklasse-hjem at have mindst én eller to danske lamper, som f.eks. PH5-lampen (designet af Poul Henningsen i slutningen af 50'erne). Den er et kulturelt ikon, for den da den kom frem, kunne den købes til en pris, som de fleste danskere havde råd til tilbage i 'velfærdsstatens gyldne tid' svarer Jakob Stougaard-Nielsen blandt andet.

(30. december 2012 blev der rettet i denne artikel. Hilson, Stougaard og Hansen stod først opført som studerende på University College London, men trioen er undervisere på stedet)
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.