B.T. tager hver uge temperaturen på de kendtes indkøbsvaner.
I denne uge bog og tv-aktuelle Anne Hjernøe, som hader forandringer i sit supermarked og på et splitsekund kan spotte, hvor hun aldrig vil sætte sine ben.
Til hverdag handler jeg altid i…
»Kvickly i Åbyhøj. Der går rygter om, at det er en af de bedste i landet, og det er en af de helt store, som har et ret godt økologisk udvalg.«
»Jeg har boet det samme sted de sidste 30 år, så det med at have et sted, som jeg kender, betyder meget. For jeg er sådan én, der faktisk bliver stresset, når de begynder at lave om på indretningen. Det skal de holde op med.«
»Der har jeg bare købt ind de sidste 30 år, og det fungerer godt. Jeg kan nærmest købe ind i søvne.«
Hver uge handler jeg for cirka…
»Alt for meget. Jeg ved ikke hvor meget, men helt sikkert for meget.«
»Ikke i forhold til, hvad vi skal bruge, for vi er meget obs på madspild, men i forhold til, at min datter nogle gange ånder mig i nakken og siger: ‘mor du ved godt, at det er meget billigere at købe ind ovre i…’ og så indsæt selv et eller andet supermarked.«
»Det har hun helt sikkert ret i, men jeg bliver gladere, når jeg kommer hjem med indkøb fra min lokale Kvickly, end hvis jeg kommer hjem med indkøb fra et andet sted.«
I mit køleskab finder du altid…
»Æg og kål. Urmælk fra Thise. Og smør, hytteost, parmaskinke, aubergine, squash, peberfrugt. Altid. Som i altid.«
»Også når jeg ikke er hjemme, for så er det der og klar til, når jeg kommer hjem.«
»Men det er, fordi jeg spiser på en helt bestemt måde. Efter jeg har skrevet de der ‘stærk’ bøger, skal jeg bare have masser af grøntsager og masser af protein.«
Når jeg går i supermarkedet, impulsshopper jeg næsten altid…
»Gør jeg det? Nej. Jeg er sådan rimelig rigid med mine indkøb.«
»Det tætteste, jeg kommer på at impulsshoppe, er, hvis der er kommet gode økologiske vandmeloner, jordbær eller andet sæsonbestemt, som jeg ikke lige havde tænkt på, at jeg skulle have.«
»Så der er ikke noget usundt imellem. Måske lige med undtagelse af lidt mørk chokolade. Det kunne sagtens havne i kurven.«
Jeg kunne aldrig drømme om at bruge penge på…
»For eksempel nogle af de der færdiglavede K-salater. Reje, kylling, karry og hvad der ellers er. Det kunne jeg ikke nogensinde finde på at købe.«
»Det er ikke fordi, jeg dømmer nogen i forhold til det, eller fordi de nødvendigvis smager dårligt, mere at jeg hellere vil lave det selv. Hvis jeg endelig skal have en hønsesalat, så skal jeg fandeme nok selv lave den.«
Mit forhold til tilbudsvarer er…
»Absolut positivt. I mit supermarked er tilbudsvarer tit fordi, at de har kort tid til sidste udløbsdato, og hvis man lige står og skal bruge det alligevel og tænker, at man kan afhjælpe lidt madspild her, så synes jeg, at det er supercool.«
»Det er ikke sådan, at jeg sidder og ser tilbudsaviser og sådan noget. Men hvis jeg kommer i et supermarked, hvor det er tilbud på et eller andet, jeg skal bruge, køber jeg det, men jeg lader mig ikke lokke.«
»Jeg er ikke typen, der tænker ‘hold kæft, der er 25 på tilbud af et eller andet’. Jeg køber kun det, som jeg skal bruge.«
»Jeg kan også lade mig inspirere af dem. Hvis der pludselig er kæmpe tilbud på grønne asparges i sæsonen, så vil jeg helt klart gå efter det, selvom jeg havde planlagt noget andet.
Men det er ikke noget, jeg kører efter.«
Mit favoritsupermarked er…
»Det bliver min lokale Kvickly. Jeg tror, at det er det med, at vi har en god brugsuddeler, som pludselig har lækre franske oste eller andet på tilbud, som han har været ude at hente. Og så er varerne altid friske.«
»Så det virker som om, at det er voksne mennesker, der tager deres job alvorligt.«
»No offense, men jeg har lige været i to-tre supermarkeder på Nørrebro i København indenfor den sidste uge, hvor det virkede som om, at det var en flok teenagere, der styrede det.«
»Alting var halvdårligt, og planterne stod udenfor og havde ikke fået vand, og der var snavset. Og der er jeg simpelthen sådan, at det gider jeg ikke. Ikke, hvis det er et sted, jeg skal købe mad.«
»Så må der faktisk godt være nogen, der lige har taget sig lidt af omgivelserne også. Har lidt professionel stolthed.«
Til gengæld sætter jeg aldrig mine ben i…
»Det vil typisk være sådan et sted, som jeg lige har beskrevet. Hvor alting står og hænger ude foran døren.«
»Forleden var jeg sådan et sted, og prøvede at røre ved en vandmelon, og den var så blød, så min finger nærmest gik igennem den. Og den lå udenfor.«
»Da jeg kom forbi i går, havde de ladet alle jordbærrene stå udenfor i regnen. Det gider jeg simpelthen ikke, så mister jeg lysten til at gå derind, når alle urterne står og hænger, og de lader bakker med jordbær gå i opløsning ude i regnen.«
»Så er der en ligegyldighed tilstede, som jeg tænker også er i resten af supermarkedet. Så går jeg forbi.«
»Ligesom jeg prøver at gøre mig umage med mit arbejde, forventer jeg også, at andre gør det samme.«
Det putter jeg i indkøbskurven, hvis det skal være ekstra lækkert...
»Altid mange grøntsager og så friske som overhovedet muligt. Og helst sæsonbetonede.«
»Så vil jeg fiskehandleren også og supplere. For selvom supermarkedet faktisk har en okay fiskeafdeling, så ville jeg – hvis det skulle være virkelig lækkert – køre på havnen og hente friske fisk og skaldyr og så supplere med gode grøntsager.«
»Jeg kunne forestille mig, at jeg ville lave jomfruhummer, hvor jeg lige flækker dem og laver en god krydderurteolie med hvidløg og citron, pensler dem og griller i ovnen. Måske nogle grillede grøntsager ved siden af sammen med noget rigtig godt brød og iskold hvidvin eller bobler.«
»Så tænker jeg, at jeg egentlig er meget lykkelig.«
Det putter jeg i indkøbskurven, når det skal gå virkelig stærkt…
»Det vil typisk være, at jeg laver noget tapas eller antipasti inspireret. Gode tomater, en burrata, basilikum, en god balsamico, lidt finthakket rødløg og så supplere med alt, hvad man overhovedet kan trylle frem af gode pølser og skinker, oste og ordentligt brød.«
»Jeg vil smide det hele på bordet, og så ville jeg heller ikke være for fin til at hoppe på en færdiglavet pesto.«
»Så skal det gå stærkt, vil jeg skele til Sydeuropa og tage deres antipasti eller tapas og lave en ripoff for at gøre det nemt og hurtigt.«
»Og det er noget, der gør alle folk glade og mætte.«
Hvis jeg skulle preppe, ville jeg fylde skabet op med…
»Så ville jeg fylde mit køleskab med masser af vand og ellers sørge for at have et batteri af alle former for bælgfrugter og fiskekonserves på dåse.«
»Stashe op med det, der er fyldt med proteiner og giver god mæthed.«
»Det tror jeg vil være det mest optimale for sådan én, der spiser så meget protein som jeg.«
Fik du læst: