Lyt til artiklen

Et handicappet par fra Oksbøl er anbragt i skurvogn i haven af forsikringsselskab, der ikke vil dække de skader, som parret siger, at stormen har forårsaget

På onsdag er det to måneder siden, at stormen Bodil hærgede Danmark. To måneder siden, at de to kørestolsbrugere Mariann og Niels Lysgaard fra Oksbøl så deres tagryg blæse af. To måneder siden, at de to kørestolsbrugeres kamp mod deres forsikringsselskab begyndte.

- Det har været et helvede, de tror jo ikke på os, og vil ikke dække alle de skader, som er opstået. Vi er jo ikke ude på at nasse fra nogen, vi vil bare gerne behandles ordentligt, lyder det fra 42-årige Mariann Lysgaard, der har en medfødt spastisk lammelse, som gør, at hun sidder i kørestol 60 pct. af tiden.

Bodils kraftige vindstød på op til 40 meter i sekundet 5. december blæste parrets tagryg og fire tagplader af, forklarer hun, mens hun viser rundt ved det hærgede hus i Oksbøl.

- Vi kunne jo se stjerner indefra. Og herefter væltede det ned med vand. De målte, at der kom 96 millimeter det døgn. Al isoleringen var våd, det drev med vand ned ad væggene, tapetet rev sig løs, og gulvene svulmede op.

Parret kontaktede derfor forsikringsselskabet for at få hjælp.

- Et tømrerfirma blev sendt ud dagen efter for at lappe taget, men den våde isolering blev ikke fjernet, og det fortsatte derfor med at drive ned i gipsvægge og gipslofter. Vi fik efterfølgende at vide, at det var os selv, der skulle have fjernet isoleringen, siger hun.

Det dårlige indeklima var hårdt for det handicappede par, der først 19 dage efter stormen fik installeret en affugter.

Boblende tapet

Parrets varmekilde, et computerstyret pillefyr, gik i stykker umiddelbart efter de mange kortslutninger. Men idet parret ikke kan dokumentere, at de har haft fyret til service, vil Alm. Brand ikke dække.

- Og da vi viste dem, hvordan tapetet begyndte at boble ud, sagde de bare, at det var dårligt tapetseret. Og bulerne i gulvet, mente de, skyldes slid efter Niels’ kørestol.

Forsikringsselskabet gik dog med til at dække enkelte skader i flere rum, og 10. januar blev parret derfor indlogeret i en skurvogn i haven.

- Men skurvognen var hævet 56 cm over jorden, så vi ikke kunne køre derop. Der blev derfor sat en træplade på. Men så viste det sig, at døren ikke var bred nok til vores el-kørestole, så nu må vi deles om den ene klapkørestol, som vi har. Så når vi begge er dårlige samtidig, og skal bruge den, så bliver den ene af os nødt til at gå i seng, siger Mariann.

Hør parrets historie og bedøm selv vandskaderne i videoen ovenover.