Ifølge Venstres energi- og klimaordfører, Thomas Danielsen, har vi lige nu den grønneste regering i nyere tid. Det sagde han onsdag aften i 'Deadline' på DR2, men det er ikke alle, der er enige i den påstand.

»Vi er den grønneste regering, vi har haft i nyere tid,« lød det fra Thomas Danielsen.

Ordene faldt under en debat om det grønne nationalregnskab, og udmeldingen har fået flere til tasterne på Twitter, hvor Venstre-politikeren blandt andet kritiseres for at ignorere fakta.

Han bliver endda også sammenlignet med 'Komiske Ali', som er øgenavnet på Iraks tidligere informationsminister Mohammed Saeed al-Sahhaf, der under invasionen af landet i 2003 stædigt fastholdt, at de irakiske styrker klarede sig fint, selv om de egentlig led nederlag.

Over for BT forsvarer Thomas Danielsen sin udtalelse:

»Jeg er ikke i tvivl om, at det stikker i øjnene på det kulturradikale segment, som har en anden forståelse af, hvad der er grønt og ikke-grønt. Jeg synes bare, den tidligere regering lavede meget symbolpolitik. De lavede en energiaftale i 2012. Den var vi med i, men derudover blev der ikke rigtig leveret noget,« siger Thomas Danielsen og tilføjer:

»Vi har truffet en lang række tunge beslutninger på klimaområdet – ikke bare initiativer uden virkemidler.«

Hvad siger du til, at folk sammenligner dig med 'Komiske Ali'?

»Det er det segment, der har en anden selvforståelse. Det har jeg ikke noget problem med. Jeg forholder mig til det rent faktuelle.«

»Hvis nu vi kigger på, hvad venstrefløjen slipper af sted med på det grønne område, er det ikke så lidt. Det passer ind i selvforståelsen i branchen, men når man ser på, hvad vi har leveret, stikker det i øjnene på dem, der vil fastholde os som sorte og venstrefløjen som grønne,« siger Thomas Danielsen.

Hos klimatænketanken Concito deler man heller ikke Venstre-ordførerens holdning.

»Vi kan konstatere, at Danmarks CO2-udledning sidste år steg for første gang i ti år, og på den baggrund er det svært at hævde, at vi har den grønneste regering i nyere tid,« siger Michael Minter, sekretariatsleder i Concito, der beskæftiger sig med klimaudfordringer.

Han fremhæver blandt andet, at man ifølge Energistyrelsens fremskrivning forventer, at CO2-udledningen - uden vedtagelse af nye klimatiltag - vil stige frem mod 2030, og i den forbindelse efterlyser han nogle konkrete tiltag for at sikre, at klimaudviklingen går den rigtige vej.

»Vi er ikke på sporet i forhold til de nødvendige reduktioner i drivhusgasudledningen, som skal nærme sig nul inden 2050. Når vi ser på finanslovsudspillet med billigere store biler, udvidelse af motorveje osv., så er der ikke meget, der peger den rigtige vej i forhold til at løse klimaudfordringen,« lyder det fra Michael Minter, der mener, at der generelt har været højere ambitioner fra politisk side på klimaområdet tidiligere.

Venstres energi- og klimaordfører mener imidlertid ikke, at en erhversvenlig politik er uforenelig med en grøn politik.

»På det her område har interesseorganisationerne jo en form for politisk observans. Det er jo helt fint, men det ændrer ikke ved, at en grøn politik godt kan gå hånd i hånd med en erhvervsvenlig politik,« siger Thomas Danielsen, der satser på at indgå en »bred og endnu mere ambitiøs energiaftale« til efteråret.

Her indledes forhandlingerne om en ny energiaftale, og det er ifølge Michael Minter fra Concito ikke utænkeligt, at regeringen trækker en kanin op af hatten.

»De kan godt have noget i ærmet til forhandlingerne om energiaftalen, men de har ikke demonstreret endnu, at de er den grønneste regering i nyere tid,« siger han.