Stor interesse fra udenlandske investorer fra bl.a. Tyskland for at købe den billige danske landbrugsjord.

Rige udenlandske investorer er i stigende grad begyndt at købe op af den danske muld. Målet er at få det bedst mulige afkast af deres investeringer og på længere sigt at opnå en konjunkturgevinst.

Næsten hvert fjerde landbrug kørte med underskud i 2014, selv om de var kraftigt hjulpet af de lave renter. Samtidig er mange landbrug i 2014-2015 gået konkurs eller sat på tvangssalg.

Derfor er interessen for at købe landbrugsjord fra kuldsejlede danske ejendomme, som er blevet billige i forhold til de astronomiske priser i 00erne, nu pludselig blevet ganske stor.

Det bekræfter flere af landets ejendomsmæglere med landbrug som speciale over for Berlingske Business.

Og det er ikke landmænd, men rigmænd, kapitalfonde, pensionsfonde og andre, som er på udkig efter en god investering i dansk landbrug.

Køber man en landbrugsejendom i Danmark og forpagter jorden ud, kan den typisk give et årligt afkast af den investerede kapital på tre til fem procent om året.

Det vurderer formanden for landbrugsudvalget i Dansk Ejendomsmæglerforening, ejendomsmægler H. C. Hansen, der er administrerende direktør og indehaver af Agriteam Brørup i Sydjylland.

To tredjedele af de potentielle investorer, der viser interesse for dansk landbrugsjord, kommer især fra Tyskland, men der er også interesse fra andre EU-lande som Holland, Frankrig, England, Spanien, mens en tredjedel af henvendelserne er fra danske investorer, siger han.

Hos en anden aktør i branchen, ejendomsmægler, valuar og cand. agro. Svend-Åge Bruun fra Landbrugsmæglerne i Vejle i Østjylland, er der ligeledes gang i butikken.

Han hører til de mæglere, som hyppigt bliver kontaktet af professionelle investorer.

»Vi har det seneste år oplevet stor interesse fra især tyske investorer, men der er også interesse fra f.eks. hollandske investorer. De vil helst købe god jord til mellem 100.000 og 200.000 kr. pr. hektar, der ligger i attraktive områder,« siger Svend-Åge Bruun fra Landbrugsmæglerne.