____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den jyske storentreprenør Eigil Jensen A/S’ miljøfarlige håndtering af forurenede jernbaneskærver er langt mere omfattende, end firmaets ledelse vil stå ved.

Det fortæller en tidligere ansat ved selskabet. Præsenteret for omfattende dokumentation, erkender selskabets direktør i dagens udgave af BT, at 10.000 ton af de forurenede sten sidste år ulovligt blev anbragt i en grusgrav i Vandel øst for Billund. Her har de ifølge flere eksperter udgjort en betydelig fare for naturen og grundvandet. Det er aldrig tidligere sket, siger direktøren, men det er ukorrekt, hævder den tidligere ansatte.

- Jeg arbejdede for Eigil Jensen i en årrække fra midt i 90'erne, og jeg ved, at det allerede foregik dengang. Jeg hørte første gang om det i 1994. Kim Jensen (selskabets nuværende direktør, red) fortalte, at skærverne blev gravet af jernbanerne af en anden entreprenør, og så kørte vi dem i grusgraven, hvor de blev vasket, så de kunne komme ud på markedet igen, fortæller den tidligere medarbejder.

I lighed med mange andre kilder med kendskab til sagen arbejder han fortsat i branchen og ønsker derfor ikke at stå frem med navn. Hans identitet og tidligere ansættelse hos Eigil Jensen A/S har BT dog fået bekræftet fra flere sider.

Beskrivelsen af begivenhederne for næsten to årtier siden svarer til de historier, flere kilder med tilknytning til virksomheden fortæller i søndagens udgave af BT. De hævder samstemmende, at firmaet vasker de forurenede og derfor billige jernbaneskærver for at få dem til at se nye ud, hvorefter de blandes i friskopgravet sand og grus og sælges dyrt som et rent byggemateriale kaldet stabilgrus.

Ved du noget, så tip BT på 1929@bt.dk

Ifølge den tidligere medarbejder foregik den ulovlige og potentielt miljøskadelige vask af jernbaneskærver i midten af 90’erne i en grusgrav, der lå i tilknytningen til gården Vestervang ved Vandel. Et opslag i Historisk Atlas bekræfter, at Eigil Jensen A/S netop her udvandt grus og sand i en årrække fra 1994 og frem.

- For os, der er i branchen, har det aldrig været nogen hemmelighed, at de laver de her ting og har gjort det i årevis. Men der er ingen, der tør stå frem med navn og politianmelde dem, for de har stort set monopol på salg af grus i landsdelen, så de fleste er afhængige af at kunne handle med dem, siger den tidligere medarbejder.

Kim Jensen, der er direktør for Eigil Jensen A/S, afviser, at selskabet bevidst har vasket og videresolgt forurenede jernbaneskærver. Er det sket, er det en fejl, skriver han i en e-mail til BT. Læs hans forklaring her.