En andemor var på noget nær en selvmordsmission, da hun fredag morgen forsøgte at vade igennem morgentrafikken i København fulgt af hele 14 små dunede ællinger.

Anja Grams moderhjerte løb helt af med hende, da hun så det lille følge. Den 45-årige børnebogsillustrator havde netop fulgt sin datter til skole og var selv på vej på arbejde, men det måtte vente, følte hun.

- Det gik jo bare lige i hjertet. En lille familie, der gik der lige midt i trafikken, fortæller Anja Gram, der endte med at bruge en halv time på at følge andemor og ællingerne ned til søerne, hvor de alle fik våde andefødder.


(Besøger du bt.dk på mobilen - se videoen HER)

Anja Gram lagde efterfølgende en lille video af andemor og ællingerne på facebook. Og det seneste døgn har redningsaktionen fået over 13.000 likes og er blevet delt mere end 1000 gange.

- Det er fuldstændig sindssygt. Jeg lagde den jo bare på, så familie og venner kunne se, fortæller hun grinende til bt.dk.

Det var noget af en udfordring af få andemor og co. ned til søerne. Anja Gram fik øje på dem på hjørnet af H.C. Ørstedsvej og Rosenørnsalle.

Der var masser af mennesker omkring dem, og pludselig stak en af ællingerne af og løb ud blandt cyklisterne på cykelstien og videre ud foran en holdende bus.

- Jeg sprang ud og stoppede folk og gennede den lille ælling tilbage igen. Vi var mange, der forsøgte at genne dem sikkert igennem trafikken, og prøvede at ringe til dyrefolk, der kunne hjælpe. Men de ville ikke tage sig af det, for det stresser moderen, hvis man samler ællingerne op. Så vil hun måske ikke vide af dem bagefter, fortæller Anja Gram.

- Så vi var en masse, der passede på og fulgte dem. Folk var så søde og hjælpsomme. Men de faldt fra, for de skulle jo på arbejde. Til sidst var vi bare en, jeg ikke kendte, der hed Søren, og jeg, der stoppede cykler og biler og forsøgte at genne den lille familie udenom farer. Det tog over en halv time, men jeg kunne ikke bare forlade dem. Tænk, hvis der skete noget med dem? Jeg ville se dem få våde tæer.

Til sidst lykkedes det også. Andemor og de 14 ællinger nåede søerne og plumpede en efter en ned i vandet, hvor de hører hjemme.

- Jeg var selvfølgelig helt vildt glad og lettet. Og så var jeg så rystet, at jeg måtte tage en pause på Baresso, hvor tårerne begyndte at løbe ned ad kinderne på mig. 'Tag dig sammen Anja', tænkte jeg. Men jeg havde været så bange for, at de ville løbe ud foran en bil. Jeg rystede over det hele og var drivvåd af sved og fik selvfølgelig slet ikke lavet noget, da jeg endelig kom på arbejde, griner Anja Gram, der er fuld af respekt for andemor.

- Tænk, at en and skal have styr på så mange unger. Hold da op, det må være stressende at være andemor.