Der er ekstrem forskel på huspriserne på tværs af landet, viser ny opgørelse. Se hvor du kan få flest kvadratmeter for pengene

Er du på udkig efter bolig, og synes du, at priserne er blevet lige lovligt opskruede?

Så kan det godt betale sig at brede søgningen ud geografisk. Der er nemlig kæmpe forskel på huspriserne på tværs af landet, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Faktisk kan du få hele 10 villaer på Danmarks billigste villavej for den samme pris, som det koster at købe ét hus af samme størrelse på Danmarks dyreste vej.

Danskere, der har købt hus på den billigste villavej - Slagelsevej i Kalundborg - har i snit givet 5.865 kroner per kvadratmeter. Det svarer til en pris på 821.100 kroner for et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter.

Kigger vi på den dyreste villavej - Strandvejen i Charlottenlund - ligger kvadratmeterpriserne på 60.421 kroner. Det svarer til en pris på 8.458.940 kroner for et hus på 140 kvadratmeter.

»Det er et billede på den geografiske forskel, som vi ser generelt: At der er nogle priser i Storkøbenhavn, som er væsentligt højere end de priser, vi ser uden for de større byer. Der er et købestærkt publikum på Strandvejen, og i de seneste år er der kommet flere, der har fået mulighed for at købe bolig i den prisklasse. Tidligere var forskellen på dyrest og billigst ikke så stor, som den er nu,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Undersøgelsen omfatter kun villaveje, hvor der har været mindst seks bolighandler i perioden januar til og med juli 2017. Dermed kan der være veje, der er billigere eller dyrere set over en længere periode.

Stigning på landsplan

På landsplan er de gennemsnitligekvadratmeterpriser ifølge Boligsiden.dk steget med omkring 4,4 procent fra 12.171 kroner i 2. kvartal af 2016 til 12.711 kroner 2. kvartal af 2017.

Der er dog store geografiske forskelle bag tallene, forklarer Jacob Isaksen, der er boligmarkedsanalytiker i Nykredit.

»Fremgangen har især fundet sted i om omkring de allerstørste byer med København, Århus Aalborg og Odense som vækstmotorer. Selv om det er begyndt at brede sig ud, går det langsommere i de områder, der ligger langt væk fra de store byer - det gælder f.eks. Kalundborg,« siger Jacob Isaksen.

En ny undersøgelse fra Nykredit viser, at danskerne har en stor optimisme i forhold til udviklingen i boligpriserne.

62 procent af danskerne forventer således højere boligpriser det kommende år. Det er 10 procent-point flere end for et år siden.

»Danskernes optimistiske syn boligpriserne bunder i, at det går bedre på boligmarkedet i hele landet. Vi oplever, at der bliver længere og længere mellem veje, hvor til salg-skiltene står i årevis. Samtidig møder vi flere og flere boligejere, der har solgt deres bolig – og til en god pris,« forklarer Jacob Isaksen.

Spænd ikke buen for hårdt

Som boligkøber skal man dog passe på med at lade sig rive med af den positive stemning og handle overilet, mener Jacob Isaksen.

»Det er altid en god idé, at man ikke spænder buen for hårdt. Du skal i hvert fald ikke købe med den forventning, at priserne vil fortsætte med at stige, for det kan man aldrig vide sig sikker på. Man skal købe efter behov og efter, hvad man har råd til nu. Og de i områder, hvor priserne er steget rigtig meget, kan det forholdsvist hurtigt vende.«

Derudover tilføjer han, at det er en god idé at have en lang tidshorisont, når man køber bolig i de billigste områder af landet.

»Efterspørgslen i de områder er lav, så er det ikke sikkert, at man står i en god salgssituation, hvis man engang skal videre. Så det er en god idé at købe med en længere tidshorisont, end hvis man er på udkig efter en ejerlejlighed i København, hvor omsætteligheden er klart højere,« siger Jacob Isaksen.