Et 377.000 kvadratkilometer stort algetæppe flyder i øjeblikket rundt i Østersøen.

Algerne er opstået på grund af det gode sommervejr, da de elsker lys og varme.

Faktisk er algerne så glade for det nuværende klima, at de dækker omkring 90 procent af Østersøen.

Det er de såkaldte blågrønne alger, der hærger farvandet omkring Bornholm, og det kan have store konsekvenser for fiske og plante-bestanden.

Algerne har nemlig et stort iltforbrug, og hvis de lægger sig på bunden kan der opstå iltsvind. Det er der heldigvis ingen fare for på nuværende tidspunkt.

- Algebæltet i Østersøen er i øjeblikket hverken unormalt eller ekstremt, siger Peter Stæhr, der er seniorforsker ved Danmarks Miljøundersøgelser.

Han understreger dog, at man ikke ved, hvordan det ser ud om bare et par dage, da algerne formerer sig hurtigt.

Det er normalt, at der opstår disse algetæpper om sommeren på grund af varmt og tørt vejr, og hvis de når kysterne, kan det være til stor irritation for badende strandgæster.

Ikke nok med at det er ulækkert at bade i, de blågrønne alger udskiller giftstoffer, der kan give hudirritationer og dårlig mave, hvis man sluger for meget vand. Især hunde, der slikker sig rene, kan blive alvorligt syge.

Heldigvis blæser vinden i øjeblikket væk fra Danmark.

- Der er nogle striber af alger omkring Bornholm, men det er kun, hvis vinden vender, at det kan true andre danske kyster som Køge Bugt, området omkring Lolland-Falster og måske også Bæltehavet. Men lige nu og her er jeg ikke bekymret, siger Peter Stæhr.