50 jordemødre fra hele Danmark fortæller i filmen ’I jordemødrenes sko’, hvordan det er at arbejde som jordemoder i Danmark anno 2015. Formålet med videoen er at vise virkeligheden på fødegangen, som jordemødrene oplever den.

Jordemødrene kan nemlig ikke længere bare se til. Det fortæller en af jordemødrene, Stina Kruse Skov.

»Vi troede, at vi fik bedre forhold, men så mistede vi det igen. Det har simpelthen knækket os. Nu føler vi ikke, at vi kan klare mere. Vi indgår faglige kompromiser dagligt, og det er for hårdt et miljø at arbejde i. Det er ikke rimeligt over for de gravide, de fødende eller de nyfødte børn,« fortæller Stina Kruse Skov.

Det er ikke første gang, at jordemødrene udtrykker deres utilfredshed over de forhold, de arbejder under på landets fødegange. Gennem en årrække har jordemødre oplevet mere travlhed på fødegangene, og jordemødrene har svært ved at følge med. Sidst de råbte op, resulterede det i, at SR-regeringen faktisk afsatte 250 millioner kroner til et kvalitetsløft af landets fødegange.

Men det kvalitetsløft har V-regeringen nu valgt at droppe. Og derfor råber jordemødrene nu op igen.

»Der er rigtig mange store følelser på spil. Først og fremmest er det en følelse af frustration, men vi føler os også snydt. Og forladte. Vi er så uendeligt kede af hele tiden at skulle stå og se, hvordan det hele krakelerer, og hvordan vi bare ikke kan yde den gode omsorg, som vi går og drømmer om,« fortæller Stina Kruse Skov.

I videoen fortæller 50 jordemødre over 12 dage i oktober 2015, hvordan det er at arbejde som jordemoder.

’Jeg har lige afsluttet 25 timers vagt på fødegangen med en følelse af simpelthen at være så ked af ikke at kunne give de sidste kræfter til en fødende, fordi jeg ikke havde nogle selv.’

’Det er søndag morgen, klokken er halv otte. Jeg er på vej hjem fra min aftenvagt. Det vil sige, jeg kunne ikke gå hjem. Vi var tre, der måtte blive. Nu har jeg haft otte timers overarbejde. Nu skal jeg hjem og sove. Og så møder jeg klokken 15 igen. Det er ikke ynk eller klynk. Det er simpelthen min hverdag.’

’Vi har haft travlt i dag, og derfor måtte jeg udsætte en igangsættelse hos en kvinde, som har haft vandafgang i mere end 24 timer.’

Budskabet er klart: Giv gode fødsler. Giv tid til jordemødrene. Giv øremærkede midler. Og til politikerne stilles spørgsmålet: Hvor ofte skal jordemødre gå på kompromis med svangeromsorgen?

»Vi vil gerne spørge, hvor længe det er rimeligt, at vi skal gå på kompromis med vores faglighed. Hvor længe det er rimeligt, at vi skal give de gravide fødende sådan en behandling,« fortæller Stina Kruse Skov.

Reaktionerne på filmen har været mange. Videoen bliver ivrigt delt, og mange giver udtryk for forargelse over, at forholdene er så hårde, som jordemødrene beskriver dem.

Men ifølge jordemødrene er det her virkeligheden. Og det er en virkelighed, de ikke længere kan ignorere.

»Vi gør jo altid, hvad vi kan for, at de fødende ikke skal mærke det. Vi gør alt, hvad vi kan for, at de ikke oplever travlheden, men vi kan ikke længere forhindre det i at komme ind i fødestuerne. Det er nok også derfor, at det er os jordemødre, der knækker nu,« fortæller Stina Kruse Skov.