Entertaineren Jacob Haugaard er tilbage som konferencier på Grøn Koncert for 28. gang med tre spritnye jakkesæt, klar til at levere Las Vegas-stemning for danskerne

Sko af pigrokkeskind og skræddersyede jakkesæt. Den amerikanske showbiz-tradition er ikke spildt på Jacob Haugaard, der er ulasteligt klædt på, igen i år. Den 65-årige entertainer, musiker og tidligere politiker elsker den vilde Las Vegas-stemning, det storladne og grandiose, hvor det handler om flot tøj og tilstedeværelse på scenen. At folk tør stille sig op og være til at få øje på, som han siger. Det har nemlig sine fordele.

Jacob Haugaard til Grøn Koncert i Valbyparken den 20. juli, 2017.
Jacob Haugaard til Grøn Koncert i Valbyparken den 20. juli, 2017. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

»Når man kommer ind på scenen og kun er der i fire-fem minutter, så skal du gøre noget, for at publikum kan huske dig. I sådan et jakkesæt her kan du fange opmærksomheden helt nede fra de bagerste rækker på 10 sekunder,« siger Jacob Haugaard:

»At klæde sig ud er fuldstændig som at tage i byen, for hvis du klæder dig flot på, så fortæller du vært(inden), at jeg har glæder mig til at komme – sådan er det også på Grøn (Grøn Koncert, red.). Jeg har gjort noget ekstra ud af det for jer, fordi I er noget specielt, og hvis der er noget publikum godt kan lide, så er det, at artisterne har gjort noget ekstra for dem.«

Det er 28. gang, at Jacob Haugaard træder ind på scenen som konferencier på Grøn Scene til Grøn Koncert, der nu blot hedder Grøn.

Muskelsvindfondens årlige festival blev skudt i gang torsdag med hovednavnene Christoffer, L.O.C. og Rasmus Seebach og karavanen kører videre rundt i landet med næste stop i Kolding fredag.

Ansigterne af de tre hovednavne er tilmed blevet klistret på Jacob Haugaards spritnye jakkesæt, han hvert år får syet i Kina.

I privaten på Vestfyn har han siden tegnet ansigterne op med sprittusch, så ingen skulle være i tvivl om, hvem der spiller. Et jakkesæt i blå striber med Christoffer, et rødstribet med L.O.C. og grønne striber til Rasmus Seebach. Inspirationen henter Jacob Haugaard i den amerikanske show business-tradition, som han kalder Las Vegas-stemningen.

Jacob Haugaard til Grøn Koncert i Valbyparken den 20. juli, 2017.
Jacob Haugaard til Grøn Koncert i Valbyparken den 20. juli, 2017. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

»Amerikanerne forstår showbiz, det kunne vi lære noget af. Det handler om respekt for banaliteter, som med børn, for hvis man kravler rundt på alle fire og er en hund, så griner børn, men hvis man har en akademisk distance til at være en hund, så synes de overhovedet ikke, det er sjovt. Det samme gælder for publikum, man skal være flottere klædt på end hele publikummet til sammen, være funklende, glimtende og mene det,« siger Jacob Haugaard, der nyder hvert et øjeblik af rampelyset. For var han ikke kommet ind i showbiz, så var han nok på den lukkede afdeling, griner han.

»Jeg var helt vildt opmærksomhedskrævende lige indtil, jeg mødte min kone. Når jeg havde fået noget at drikke, så kunne jeg blive eddikesur, hvis jeg ikke var i centrum af en forsamling. Jeg kunne finde på at vælte folks akvarium eller sætte mig oven i en guitar, det var sgu ikke særlig kønt – heldigvis er man jo i centrum i showbiz,« siger Jacob Haugaard med et kæmpe grin.

Vil bygge bro mellem befolkningen og eliten

I det splittede Danmark, hvor eliten og befolkningen er ude af trit med hinanden, vil Jacob Haugaard bygge bro

Når Jacob Haugaard kører Danmark rundt med festivalen Grøn, møder han danskerne fra hele landet. De taler om tomater i drivhuse, om klassisk musik og Skat.

»Skat. Det snakker folk fandme om,« siger Jacob Haugaard:

»Vi er alle sammen blevet hevet rundt i manegen af Skat, og mens de undersøger ens selvangivelse for at finde ud af om man har købt en pakke tyggegummi, lader de 12,3 mia. forsvinde ud i den blå luft.«

Jacob Haugaard til Grøn Koncert i Valbyparken den 20. juli, 2017.
Jacob Haugaard til Grøn Koncert i Valbyparken den 20. juli, 2017. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Oprør fra udkanten og den forbandede elite er kommet i fokus, mens befolkningen i Vesten i stigende grad bruger deres demokratiske ret til at sætte kryds til højre ved de partier, der er kritiske over for globaliseringen, åbne grænser, magten og eliten. I Danmark taler vi om et splittet folk, mens spørgsmålet om, hvordan vi heler det delte Danmark, står tilbage. Jacob Haugaard ser og føler sig som brobygger mellem eliten og befolkningen, københavnerne og provinsen. At der er skabt en kløft mellem land og by har ifølge den 65-årige entertainer gjort, at folk ikke længere forstår hinanden.

»Københavnerne er meget selvbevidste om deres elitære status, men det passer ikke. Det er på landet, der bliver produceret og skabt merværdi, som Karl Marx ville sige, mens de i København lever af servicefagene,« siger Jacob Haugaard:

»Det kan ikke være så meget anderledes end det er nu. Men vi skylder os selv, at se bag facaderne og komme hinanden tættere, når vi møder hinanden.«