Københavnerne kan se frem til en lang række nye veje, pladser osv. med navne såsom Nelson Mandelas Allé, Henry Dunants Park og Alfred Nobels Bro.

Forfatteren Karen Blixen står sammen med opfinderen af kolostomiposen, sygeplejersken Elise Sørensen, og andet godtfolk til at opnå den hæder at få opkaldt en vej, en bro eller en plads i København efter sig.

Således anbefaler Vejnavnenævnet i Københavns Kommune, at teknik- og miljøudvalget på et møde på mandag siger ja til en liste med 26 navne på afdøde personer, der på en ene eller den anden måde har gjort sig fortjent til at blive foreviget i Københavns offentlige rum.

De fleste af navnene tilhører modtagere af Nobels fredspris. De kommer til at lægge navn til gader og stræder på Enghave Brygge, der er ved at blive udviklet til et nyt bykvarter.  En park, tre pladser og 14 veje står til at få navn efter en fredsprismodtager. Dertil kommer en bro, der skal opkaldes efter manden bag nobelpriserne, Alfred Nobel.

Selvom politikerne formentlig nikker ja til de 19 nye navne på Enghave Brygge på fredag, er det ikke det samme, som at alle er lige begejstrede for dem. Således har den radikale Tommy Pedersen det ikke godt med, at der fra december kommer til at være en Moder Teresas Vej på bryggen.

Som han ser det, skal »københavnerne kunne se sig selv, deres by og byens værdier med højt til loftet og rummelighed i den person, de ærer med et vej- eller gadenavn«. Og det kan de ikke med Moder Teresa, mener han.

»Hun var en endog meget religiøs person, man skulle lide for at opnå frelse, hun var modstander af abort og af, at homoseksuelle kunne adoptere fattige, forældreløse børn,« siger han.

I øvrigt var det oprindeligt tanken, at broen ikke skulle have heddet Alfred Nobels Bro, men Carl von Ossietzkys Bro. Det blev dog ændret i erkendelse af, at det ikke ville have været et enkelt og mundret navn.

Der skal også navngives en ny plads ude på Københavns Universitets (KU) humanistiske fakultet på Amager, også kaldet Sønder Campus, der er ved at blive ombygget og udvidet. Den skal hedde Karen Blixen Plads, mener kommunen. Men nej, siger universitetet. Pladsen går allerede under navnet Universitetstorvet, og derfor er navnet Universitetstorvet på sin plads, lyder det fra administrationschef på KU, Lars Æbeløe-Knudsen.

»Universitetstorvet er den daglige betegnelse, og derfor havde vi foretrukket det navn. Vi har intet imod Karen Blixen,« siger han.

På Bispebjerg Hospital har kommunen har besluttet sig for at navngive fire veje med hvert deres navn for at gøre det lettere at finde rundt på hospitalets område. De kommer alle fire til at få et navn, der begynder med stort E, altså Esther Ammundsens Vej, Esther Møllers Vej, Ebba Lunds Vej og Elise Sørensens Vej. Fire kvindelige pionerer inden for sundhedsvidenskaben.

Men fire vejnavne, der begynder på E, tilmed to af dem med samme fornavn, det gør det ikke lettere at finde rundt på hospitalet, lyder kritikken, ligesom navnene inviterer til fejltastninger på gps.

Formand for såvel vejnavnenævnet som teknik- og miljøudvalget, teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), forventer, at alle navnene bliver godkendt og til virkelighed midt i december.

»Jeg er glad for navnene. Ikke mindst, at de er så mange kvinder med. På det her område er København underrepræsenteret med kvinder,« siger han:

»Jeg kan godt lide temaet med at hylde fredsprismodtagerne. Vi har længer gerne villet hylde Nelson Mandela, og nu får han hovedgaden på Enghave Brygge opkaldt efter sig. Navnene afspejler såvel byen som verdenshistorien på en god måde.«

Kan du forstå kritikken omkring Bispebjerg?

»Jeg har lidt svært ved at følge den. Jeg har svært ved at se, at københavnerne skulle have sværere ved at finde ud af kvindenavne end mandenavne,« siger han med henvisning til, at »der er massser af vejnavne, der starter med C for Christian eller F for Frederik,« siger han.