Dyrevelfærdsorganisation kalder det 'forkasteligt, dobbeltmoralsk og dyremishandling', at det ikke er ulovligt at importere halalslagtet kød fra EU-lande, hvor dyret er blødt ihjel uden nogen former for bedøvelse. Modsat opfordrer Danish Halal muslimer til at efterspørge netop det importerede kød.

Den seneste tid har debatten om halalslagtet kød raset i medierne. Først meddelte flere offentlige institutioner, at de vil servere halalkød frem for svinekød i børnehaverne. Senest har Ekstra Bladet skrevet, at Hvidovre Hospital kun serverer halalkød for sine patienter.



Og nu bliver der så tilføjet endnu et kapitel i debatten om halalslagtet kød.

For dyrevelfærdsorganisationen WSPA kalder det for både dobbeltmoralsk og forkasteligt, at det lovligt at importere kød fra dyr, der ikke har været bedøvet på noget tidspunkt under slagtningen.

- Det kan jo ikke passe. Vi ved, at dyret ikke dør med det samme, når det får halsen skåret over. Det er i stedet en pinefuld død, og det er dybt beklageligt, at det er tilladt at indføre, siger kampagnechef i WSPA, Pernille Fraas Johnsen, som kalder det for 'dansk dobbeltmoral af værste skuffe':

- Det er lige som med foie gras. Det er ulovligt at fremstille i Danmark, men lovligt at importere. Jeg synes, at det er en kedelig udvikling, siger Pernille Fraas Johnsen.

Opfordrer til at købe kødet

Halalslagtning foregår ved, at dyret får halsen skåret over og ’afbløder’.

I Danmark kan en halalslagtning foregå på to måder. Enten ved, at dyret bedøves inden, halsen skæres over. Eller ved at dyret bedøves straks efter. Sådan er det ikke i andre EU-lande, og dette kød kan uden problemer lande i de danske kølediske. Det er nemlig ikke ulovligt at importere.

- Det er meget bekymrende. Vi bør indføre et fælles regelsæt i EU om, at det skal være forbudt, siger Pernille Fraas Johnsen.

Organisationen Danish Halal er lodret uenig. Den kan ikke se et problem i, at fx kvæg bliver halalslagtet uden bedøvelse.

- Andre undersøgelser har vist, at dyret dør med det samme af det store blodtab. Derfor er der efter min mening ikke tale om dyremishandling, siger Ben, der er formand for organisationen Danish halal, der på sin hjemmeside opfordrer muslimer til netop at efterspørge kødet fra EU-landene.

- Kødet kommer fra virksomheder, der fører en streng kontrol med slagtningen og som ikke accepterer bedøvelse. Derfor kan vi sikre os, at der er tale om halalslagtet kød, der er slagtet efter forskrifterne, forklarer Ben Yones Essabar.