22 gravsteder på Hellerup Kirkegård blev på en enkelt weekend plyndret for bronze og kobber.

Det var et chokerende syn, der mødte Gentofte-borgeren Ida Madsen-Mygdal på Hellerup Kirkegård, og hun fortalte historien til lokalavisen Villabyerne.

Da hun besøgte sin families gravsted - Thomas Madsen-Mygdal (S), der var statsminister i 1926-29, ligger begravet på kirkegården - så hun, at en stor bronzelåge var fjernet fra gravstedet.

»Jeg er chokeret over, at man går i gang med at plyndre gravsteder. Er der ingen moral i dag? Hvorfor kan gravstederne ikke få lov til at være i fred,« sagde Ida Madsen-Mygdal til Villabyerne.

I weekenden 21.-22. oktober blev 22 gravsteder på Hellerup Kirkegård udsat for tyveri. Tyvene løb med låger, kæder og andet lavet af bronze og kobber.

Karin Borg, der er driftsleder for Hellerup Kirkegård og Mariebjerg Kirkegård, er ked af tyverierne.

»Vi har ikke tidligere været udsat for noget lignende. Tyveriet ser meget systematisk ud. Tyvene er gået efter flere af de store gravsteder. Vi er selvfølgelig rigtig kede af det på vegne af brugerne af gravstederne og egne vegne. Det er trist. Brugerne af gravstederne har det ligesom mig - vi synes alle, at det er forfærdeligt,« siger Karin Borg.

Ifølge Villabyerne gik tyvene efter de store gravsteder.

Flere navnkundige danskere ligger begravet på Hellerup Kirkegård. Blandt andre sportsmanden Knud Lundberg og sølvsmeden Georg Jensen.

Også en række prominente danske familier er begravet i Hellerup. To af dem inden for shipping, som ikke kræver større præsentation: familien Møller og familien Lauritzen.

Om familien Møllers gravsted er berørt af tyveriet, ønsker Karin Borg ikke at udtale sig om.

Tyveri på tyveri

Danske kirkegårde har gennem de seneste år været plaget af tyverier.

I 2012 blev omkring 25 gravsteder på Skærbæk Kirkegård udsat for tyveri af bronzefigurer. Fugle og engle blev skåret eller brækket af gravstenene.

Året efter blev gravsteder på Hårlev Kirkegård på Stevns udsat for tyveri. Tyvene forsvandt med omkring 50 bronzefigurer.

I 2013 kunne Søndagsavisen fortælle, at tyvebander går målrettet efter metalornamenter og lignende på landets kirkegårde.

Samtidig viste en opgørelse fra Rigspolitiet i avisen, at der i 2012 var 14 tilfælde af metaltyverier fra gravstene eller statuer i det offentlige rum. På de første ti måneder af 2013 var tallet steget til 37.

»Tyve går ind på kirkegårde og stjæler metaller, som de smelter om og sælger. Statuer bliver hugget op på stedet og kørt væk,« sagde Michael Ask, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, til avisen.

Rigspolitiet oplyser til Berlingske, at man ikke har en oversigt over antallet af tyverier på kirkegårde i Danmark.

I Hellerup kontaktede kommunen politiet og ejerne af gravstederne efter tyveriet.

Park og Vej i Gentofte Kommune overvejer nu mulige forholdsregler for at nedsætte risikoen for, at det sker igen.

Men som Karin Borg siger:

»Det er desværre svært at gardere sig imod tyveri på en kirkegård. Det er mest af alt en rigtig trist tendens.«