Saboterede el-værker, døde telefonlinjer, stillestående offentlig transport. Det kunne være konsekvenserne af et terrorangreb mod dansk jord begået med gammeldags bomber og håndkraft.

I virkeligheden er de ovenstående eksempler et mindst ligeså sandsynligt scenarie, hvis Danmark bliver offer for alvorlig cyber-kriminalitet, hvor kriminelle hackere eller statslige aktører angriber centrale it-systemer.

Og det scenarie er skræmmende nok ikke særlig langt fra virkeligheden.

Danmark er nemlig under angreb fra netop statslige aktører fra fremmede magter og ikke kun almindelige hackere. Det afslørede Politiets Efterretningstjeneste mandag på en konference om cyberkriminalitet og -sikkerhed.

- Vi har set eksempler på angreb på statslige systemer, hvor både kriminelle fra fremmede lande og muligvis også statslige aktører har forsøgt at hacke sig ind på danske it-systemer for at skaffe sig adgang til klassificerede oplysninger. Vi har også set såkaldte Distributed Denial of Service-angreb, hvor hjemmesider f.eks. bliver sat ud af kraft, fordi de bliver overbebyrdet af trafik, siger PET-chef Jakob Scharf til B.T. og følger op:

- Det kan være både af økonomiske eller politiske årsager, at Danmark er mål for angrebene.

Jakob Scharf fortæller, at Danmark generelt er mål for et stigende antal angreb på it-systemer hos både det offentlige og i den private sektor.

- Mange af disse trusler er ganske alvorlige og truer den nationale sikkerhed, siger Jakob Scharf.

Hos den danske varslingstjeneste for it-kriminalitet, GovCERT, vil chef Thomas Kristmar ikke fortælle, hvilke stater, der er tale om i angrebene på de danske it-systemer.

- Der er angreb på statslige hjemmesider og it-systemer hele tiden. Mange af angrebene er automatiserede og relativt simple at opdage. Andre angreb er mere avancerede, hvor vi først senere erkender angrebet.

Selvom Thomas Kristmar ikke vil fortælle, hvilke lande der er tale om, siger han dog, at en række lande blander sig i toppen af listen over mistænkte stater.