For 17 år siden forsvandt Søren Baisgaard pludseligt og efterlod sin kone og to døtre i uvished om sin skæbne. Flere spor peger på, at han kan leve et skjult liv i Thailand. Og det er bestemt ikke usandsynligt, mener to kendte efterforskere.

Da familiefaderen Søren Baisgaard den 2. december 1999 blev afsløret i bedrageri af sin arbejdsplads DSB, så han tilsyneladende ingen anden udvej end at stikke af fra det hele.

Han pakkede en kuffert, efterlod et afskedsbrev, steg på et fly og rejste mod Thailand.

Brevet til hans kone, Lone Jensen, og de to døtre Malene og Marie på henholdsvis otte og elleve år, kunne tolkes som et farvel til livet. Og familien har ikke set Søren Baisgaard siden.

Efterfølgende har flere spor dog tydet på, at Søren Baisgaard har været i live i noget tid efter den 2. december 1999. Og faktisk, at han måske stadig er i live og lever et hemmeligt liv i Thailand. Det kom frem i TV2-dokumentaren ’Som sunket i jorden’, der blev vist torsdag aften.

Det vides blandt andet, at Søren Baisgaard efter sin forsvinden opholdt sig i flere dage på et hotel på Phuket, før han efterlod sit pas, sine kreditkort, sit tøj samt et afskedsbrev, hvor der stor: ’Søren er død’. Derefter forsvandt han igen.

Derudover havde han formentlig et større millionbeløb med sig til Thailand. Ifølge en tidligere kollega kan Søren Baisgaard, der havde en høj stilling i DSBs erhvervsrejseafdeling, have bedraget for mellem fem og 14 millioner kroner.

Og så vides det også, at Søren Baisgaard tre gange inden sin forsvinden tog til Thailand alene – et sted, hvor han flere gange tidligere havde ferieret sammen med sin familie.

De mange penge, samt det faktum, at Søren Baisgaard havde været alene i Thailand kunne godt indikere, at han havde et andet liv i landet, og at han var forberedt på at blive afsløret. Dertil kommer, at der i 2012 blev foretaget et mærkeligt opkald til retten i Glostrup kort før, at der skulle afsiges en dødsformodningsdom over Søren Baisgaard, da familien havde søgt om at få ham erklæret død.

En mand, som præsenterede sig som Søren Baisgaard ringede og sagde, at han ikke var død.

Søren Baisgaard inden han forsvandt.
Søren Baisgaard inden han forsvandt. Foto: Foto: Privatfoto/TV 2.
Vis mere

Det lykkedes ikke i tv-dokumentaren at finde Søren Baisgaard, men flere ting tyder altså på, at han fortsat kan være i live. Blandt andet fortalte flere lokale personer på Phuket i dokumentaren, at de var sikre på at have set Søren Baisgaard på øen inden for den seneste tid.

Og det kan de sagtens have. For det er bestemt ikke usandsynligt, at en dansker med mange penge kan forsvinde og skabe sig et helt nyt liv i Thailand.

Det fortæller den kendte efterforsker Kristian Bech, der har været i politiet i 12 år, og som nu er vært på Kanal 5-programmet ’Eftersøgt’, til BT:

»Det er svært at sige, om en mand, der har været borte i så mange år, overhovedet er i live. Men hvis han har haft så mange penge med sig til Thailand, har han nok også kunnet købe sig til en ny identitet og noget privatliv,« siger han.

Ifølge Kristian Bech er det nemlig ikke svært at gemme sig i Thailand.

»Vesterlændinge er ikke et sjældent syn, og folk vil næppe lægge meget mærke til dig. Desuden er der ikke samme form og kontrol, som vi har i Danmark, og så render politiet i Thailand nok heller ikke rundt og stemmer dørklokker i jagten på ham,« siger han.

Og selv hvis de mange penge, som Søren Baisgaard kan have fået med sig, skulle være sluppet op i løbet af de mange år, så kan han måske alligevel have fundet en ny måde at ernære sig på.

»Lever du i det hele taget et stille liv, hvor du ikke smider om dig med penge, tror jeg sagtens, du kan leve længe for så mange millioner kroner i Thailand. Om man kan leve i 17 år, ved jeg ikke, men hvis han har en ny identitet, kan han have fået sig en ny indtægtskilde,« lyder det fra Kristian Bech.

Lone Jensen (th) og datteren Malene jensen ( tv) har i 17 år levet med uvisheden om, hvad der er sket med Søren Baisgaard. Billedet er fra TV2-dokumentaren 'Som sunket i jorden'.
Lone Jensen (th) og datteren Malene jensen ( tv) har i 17 år levet med uvisheden om, hvad der er sket med Søren Baisgaard. Billedet er fra TV2-dokumentaren 'Som sunket i jorden'. Foto: Foto: Kristian Friis/TV 2.
Vis mere

Den tidligere efterforskningsleder for Rigspolitiets Rejsehold, Kurt Kragh, ser det heller ikke som helt usandsynligt, at Søren Baisgaard kan have fået en ny tilværelse i Thailand.

»Han er eftersøgt af Interpol, så han vil ikke være i stand til at forny sit visum i Thailand under sin gamle identitet. Hvis han har fået et nyt liv op, vil han helt sikkert have købt sig til en ny identitet,« siger Kurt Kragh, der dog vurderer, at det er meget få af de mange hundreder danskere, som forsvinder hver år, der rent faktisk forsvinder for at begynde et nyt liv.

»Vi ser tit i sager, hvor man er blevet taget med fingrene i kagedåsen, at man tager sit eget liv. Nogle få har held med at indlede en ny tilværelse, men det forekommer sjældent. Langt størstedelen af de ca. 1.600 danskere, der forsvinder, vender enten hjem eller bliver fundet. Der er cirka fem om året, som ikke vender tilbage,« siger han.

Begge tidligere efterforskere er enige om, at det sagtens ville kunne lade sig gøre – især i 1999 – at få ført et stort pengebeløb ud af landet, uden at det blev opdaget.

»En klassiker er at have oprettet en konto i udlandet eller at overføre pengene til en stråmand via pengeoverførselsvirksomheder i stil med Western Union og forex. De har eksisteret siden begyndelsen af 1990’erne, og dengang var de ikke kontrolleret på samme måde som i dag. Endelige kan han jo løbende havde vekslet pengene til f.eks. dollar og så taget dem med i kufferten,« siger Kurt Kragh.

Søren Baisgaard er blevet erklæret død af de danske myndigheder .