Flere bandmedlemmer af rockorkesteret Gasolin' har lige som Kim Larsen været ramt af kræft

Siger man Kim Larsen, siger man også Gasolin'.

Som frontmand for 'gasserne' var han med til at skabe det legendariske rockorkester, der blev dannet i 1969 og eksisterede ni år frem.

Selv om Gasolin' spillede for sidste gang den 21. august 1978, lever bandets musik videre i bedste velgående og har en central plads i dansk rockhistorie.

Siden bandmedlemmerne blev spredt for alle vinde, har de hver især fortsat deres musiske karrierer gennem de efterfølgende årtier, og flere er stadig aktive.

Trommeslager Søren Berlev var i mange år medlem af bandet 'Midnight Blues' og har sidste år dannet bandet ‘Berlevs Rock’n’Roll Hotel’.

Franz Beckerlee, der var guitarist i Gasolin', har fortsat ud af jazzens tangenter - bl.a. som en del af Christianshavns Bluesband med nu afdøde Lone Kellermann som forsanger. Bassisten Wili Jønsson har blandt andet spillet sammen med Sort Sol, Sanne Salomonsen og  Peter Belli.

Lige som Kim Larsen har flere af de tidligere Gasonlin'-medlemmer været i gennem hårde sygdomsforløb i deres liv.

I 1992 i forbindelse med sin 50-års fødselsdag fortalte guitarist Franz Beckerlee til Ekstra Bladet, at han havde haft lymfekræft, og at han stadig gik til kontrol hvert tredje år, selv om han var sygdomsfri. Selve perioden, hvor han blev behandlet, kaldte ham med egne ord »halvandet år i tredje verdenskrig.«

»Den oplevelse satte alting i et helt andet skær. Man betragter livet på en anden måde, når man har set døden i øjnene. Man lever mere intenst, lærer de små ting i dagligdagen også er vigtige. Jeg skønner mere på livet simpelthen,« fortalte han dengang.

Onsdag kom det frem, at Kim Larsen henover julen har fået konstateret prostatakræft. Samme melding har den tidligere Gasolin-bassist Wili Jönsson prøvet at få og fortalte sidste år om det til Jyllands Posten:

»Når man hører ordet kræft, går hjernen i betalingsstandsning: ’Nå, så blev dit nummer udtrukket.’ Men det viste sig, at jeg kunne blive repareret, og nu er jeg det som lægerne kalder sygdomsfri. De siger ikke helbredt, og jeg går til kontrol en gang om året.«

Gasolin, der også bestod af trommeslager Søren Berlev, blev dannet i 1969 og blev i løbet af de næste ni år Danmarks absolut største rockorkester med uforglemmelige sange som ’Rabalderstræde’, ’Masser af succes’ og ikke mindst ’Kvinde min’.

Bandet har sine rødder i ejendommen 'Sofiegården' på Christianshavn i København. Her boede Wili Jønsson og Kim Larsen i 1960’erne, og Franz Beckerlee kom der også. Det var i tiden omkring ungdomsoprøret og kampen mod det borgerlige samfund, hvilket også satte sine tydelige spor i musikken og teksterne.

Gennem bandets historie var Gasolin ofte præget af spændinger mellem bandmedlemmerne - især forholdet mellem Franz Beckerlee og Kim Larsen slog indimellem gnister, og det var også deres konflikter, der var medvirkende til Gasolins opløsning. Filminstruktør Anders Østergaard, der står bag dokumentar-filmen Gasolin' fra 2006 har tidligere beskrevet modsætningsforholdet mellem Franz Beckerlee og Kim Larsen:

»Franz kommer fra jazzscenen og går ind i rockmusikken inspireret af de lange syrede guitarsoloer – Kim Larsen vil synge sange ud fra en visetradition. Så vi har altså Jimi Hendrix kontra Osvald Helmuth,« sagde Anders Østergaard til Berlingske.

Gasolin' forsøgte sig i midten af 70’erne med et amerikansk eventyr, men da den engelsksprogede udgave af gennembrudsalbummet ’Gas 5’ floppede, måtte de slukørede rejse tilbage til Danmark, hvor de i 1978 gik hver til sit.