____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det 'normale er, at man undersøger alt' - og 'hvis PET får kendskab til ulovligheder uden for efterretningstjenestens ansvarsområde, så bør det videregive oplysningerne til det almindelige politi.'

Sådan siger tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, PET, Hans Jørgen Bonnichsen, efter BT mandag kan fortælle, at det var den tidligere Se og Hør-freelancefotograf Michael Medgyesi, som i 2011 gik til PET med sin viden om ugebladets brug af en kilde, der leverede dybt personlige oplysninger om kendte og kongeliges brug af kreditkort til ugebladets journalister.

Hans Jørgen Bonnichsen kan dog ikke ud fra de nye oplysninger vurdere, om PET skulle have handlet anderledes end efterretningstjenesten gjorde tilbage i 2011, hvor PET-folk holdt møde med fotografen om sagen:

- Som jeg læser det (denne artikel, red.), så får PET ikke viden om, at nationens sikkerhed er i fare eller viden, der falder ind under efterretningstjenestens ansvarsområde. Men hvis PET får kendskab til ulovligheder uden for efterretningstjenestens ansvarsområde, så bør det videregive oplysningerne til det almindelige politi, der så også kan overtage kilden og eventuelt begynde en efterforskning, siger han og fortsætter:

- Jeg bider mærke i, at kilden, der henvender sig til PET, tilsyneladende ikke nævner nogle politikere som for eksempel statsministeren eller Pia Kjærsgaard eller andre, der er beskyttet af PET. Men hvis det er sket, vil jeg mene, at PET burde have gået ind og forholdt sig til det.

Hans Jørgen Bonnichsen forklarer, at PET i sådan en situation skal vurdere kildens - altså fotografens - troværdighed og finde ud af, om kilden har direkte adgang til oplysningerne.

- Derefter foretager PET en samlet vurdering af sagen, hvorefter man beslutter, om man skal arbejde videre med det. Men det er svært for mig at vurdere, om PET skulle have handlet anderledes i denne konkrete situation, for vi ved ikke præcis, hvad der skete - og jeg kender ikke de nærmere omstændigheder, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han tilføjer:

- Nu har ministeren (justitsminister Karen Hækkerup (S), red.) lovet en redegørelse. Man må håbe, at ministeren får en bekræftelse på, at PET har gjort dets arbejde godt nok. Men det normale er, at man undersøger alt. Det er den måde, man arbejder på.