Politiets Efterretningstjeneste, PET, modtog allerede i 2011 oplysninger om, at ugebladet Se og Hør fra en fortrolig kilde havde adgang til dybt personlige oplysninger om kendtes brug af kreditkort.

De opsigtsvækkende oplysninger blev videregivet til efterretningstjenesten fra en ‘insider’; fotograf Michael Medgyesi, der fra 2006 til 2011 arbejdede som fast freelancefotograf for ugebladet. Han har selv ved flere lejligheder sammen med forskellige journalister været med til at opspore, forfølge og fotografere kendte på baggrund af oplysninger fra ugebladets fortrolige kilde.

LÆS OGSÅ: Se hele listen: Her er de 86 overvågede danskere

- Det er korrekt, at jeg kontaktede Politiets Efterretningstjeneste telefonisk og efterfølgende mødtes med to politifolk. De virkede interesserede, spurgte ind til de oplysninger, jeg gav, men jeg hørte aldrig fra dem siden, og der skete ikke noget, siger Michael Medgyesi til BT.

BT har tidligere beskrevet, hvordan samme Michael Medgyesi i januar 2013 flere gange henvendte sig til Nets, der har ansvaret for at drive kreditkortsystemerne i Danmark, og fortalte det samme, som han fortalte PET i 2011, men uden resultat. 

Michael Medgyesi deltog i 2008 og 2009 i tre opgaver sammen med journalister fra Se og Hør, hvor han var med til at finde og fotografere henholdsvis realitypersonen Anni Fønsby på Malta, Stein Baggers datter Olivia og samlever Anette Uttenthal i Monaco og Janni Spies i Schweiz - i alle tre tilfælde var det hans opfattelse, at de kendte personer blev sporet ved hjælp af fortrolige oplysninger fra en kilde med tilknytning til Nets, som Se og Hør i stor stil benyttede sig af. I 2011 - han mener det var sensommer eller efterår, men ‘jeg er ærligt talt usikker på det præcise tidspunkt, jeg mener det var lunt i vejret, men efter valget i september’ - valgte Michael Medgyesi at kontakte PET, fordi ‘det bekymrede mig, at disse oplysninger, der jo også ville kunne misbruges af terrorister, var så lette at få.’

- Jeg ringede til Politiets Efterretningstjeneste og fortalte, at det var min opfattelse, at Se og Hør havde en sådan kilde, der kunne levere kreditkortoplysninger, og at jeg selv havde været med på opgaver, hvor oplysninger fra den kilde blev brugt. Senere, jeg mener, det var samme dag, blev jeg ringet op og det blev aftalt, at jeg skulle dukke op på Hotel Mariott i København på et bestemt tidspunkt, jeg mener det var dagen efter eller dagen efter igen. Da jeg netop var ved at dreje ind på hotellets parkeringsplads forud for mødet, blev jeg igen ringet op af PET, der siger, at der er ‘kendte’ på hotellet, og de beder mig derfor i stedet køre til Admiral Hotel ved Nyhavn, gå igennem restauranten og så møde PET dér, fortæller Michael Medgyesi.

Kort tid efter træffer han på Hotel Admiral to PET-folk, en ældre ‘meget tillidsvækkende mand som jeg havde lyst til at fortælle alt', og en yngre, muskuløs PET-mand.

- Jeg fortalte det, jeg vidste: At jeg havde været på tre opgaver, hvor jeg i hvert fald i to tilfælde var fuldstændig sikker på, at der var brugt kreditkortoplysninger, fordi jeg selv havde oplevet, hvordan det foregik: At journalisten via SMS fik oplysninger om de kendtes transaktioner, hvorpå vi kunne finde dem. De var venlige, spurgte nærmere til mine oplysninger, og så tog vi afsked. Jeg fik ikke deres navne, fortæller Michael Medgyesi.

Han hørte aldrig siden fra PET, men ‘overvejede selv, om jeg skulle henvende mig igen.’

- Det fik jeg aldrig gjort, desværre.

I januar 2013 kunne fotografen igen mærke, at ‘jeg måtte fortælle dét, jeg vidste'- og henvendte sig den 18. januar 2013 til kommunikationschef Søren Winge i Nets med samme oplysninger.

Få dage senere, da han ved hjælp af ‘datospor’ på de billeder, han havde han taget, præcist kunne afgøre, hvornår han havde fotograferet de kendte - og dermed cirka hvornår kreditkortoplysningerne var modtaget på SMS - henvendte han sig på ny til Nets med meget detaljerede oplysninger om, hvornår overvågningen på baggrund af kreditkortoplysninger havde fundet sted, men intet skete, og ulovlighederne blev heller ikke ved denne lejlighed opdaget.

I slutningen af april 2014, da BT for første gang beskrev, at Se og Hør havde haft en kilde med tilknytning til Nets, henvendte fotograf Michael Medgyesi sig igen til Politiets Efterretningstjeneste.

- Jeg ringede til PET, gav mit cpr-nummer, men de kunne ikke finde den person, jeg havde mødtes med på hotellet. Så sendte jeg på mail kopi af den korrespondance, jeg havde haft med Nets i januar 2013. Dagen efter ringede jeg og fik - efter at den, der tog telefonen, havde ledt i PETs mailboks - oplyst at PET havde modtaget min henvendelse, men heller ikke ved denne lejlighed hørte jeg efterfølgende noget fra efterretningstjenesten, fortæller Michael Medgyesi.

- Jeg er ikke voldsomt imponeret af Politiets Efterretningstjeneste i denne sag, siger han.

Fotograf Michael Medgyesi siger, at det må have været 'ganske simpelt’ for PET at efterforske sagen i 2011.

- Da jeg mødtes med PET i 2011 havde jeg ikke fuldstændige datoer og tidspunkter for hvornår vi sporede de kendte og modtog oplysninger fra kreditkortkilde, men jeg kunne let finde dem - og jeg fandt dem, da jeg i januar 2013 henvendte mig til Nets. Med de oplysninger må det havde været ganske enkelt for PET finde ud af, hvorfra den journalist, jeg arbejdede sammen med, fik sms’er med kreditkortoplysninger og af den vej kortlægge kilden, siger Michael Medgyesi, der gerne vil ‘mødes med justitsminister Karen Hækkerup og give al sin viden, så hun ikke tror, at PET ikke kunne have gjort noget.’

- Jeg mødes gerne med ministeren og giver mit bud på, hvordan PET allerede dengang kunne være kommet langt med efterforskningen, siger han.

BT har ikke kunne få bekræftet oplysningerne om fotografens kontakt med PET fra andre kilder. Men Michael Medgyesi har tidligere fremlagt flere mail, der dokumenterer hans kontakt med Nets i 2013.