Danskerne prioriterer at bo tættere på byen, når de får flere penge mellem hænderne. Ifølge en ny rapport er det en naturlig mekanisme, der bidrager til den ulige udvikling mellem land og by.

Da Søren Bernt Lindegaard og hans kæreste besluttede sig for at købe hus, stod de pludselig i et dilemma. Forstadsvilla eller byhus? Egen have og rigelig plads eller kort afstand til arbejdet?

Med to små børn samt et tredje på vej var familiens behov for mere plads naturligvis stort, og med Sørens Bernt Lindegaards nye arbejde som projektleder havde familien tilstrækkelig luft i økonomien til endelig at købe deres eget frem for at bo til leje.

Men den 30-årige projektleders erfaringer med at pendle vejede også tungt. På hans tidligere arbejde i Horsens havde han mellem en og to timers transport hver morgen og aften.

»Det gjorde jo, at det ikke var meget, jeg fik set mine børn. Der var heller ikke lige tid til at lave lækker aftensmad. Alt skulle gå så hurtigt,« fortæller Søren.

I sidste ende faldt familiens valg på en villa til 3,2 millioner kroner og med 110 kvadratmeter plads i cykelafstand fra Aarhus centrum. For som Søren siger:

»Transport fylder hurtigt meget, og tid er næsten den vigtigste ressource, når du har to små børn, der skal hentes og bringes hver dag.«

Søren Bernt Lindegaard og hans familie er langt fra de eneste, der vælger at prioritere den korte afstand til arbejdet over den store villa i forstæderne.

Dem, der har råd, vil hellere spare tid, have kortere afstand til deres arbejde og bo tættere sammen i byen frem for at nyde fuglesang, rosenbede, ren luft og mange kvadratmeter i forstæderne. I dag er det især dem, der ikke har råd til andet, der pendler. Det konkluderer et helt nyt forskningsprojekt fra Kraks Fond Byforskning.

Øget vækst skaber ubalance

Rapporten sår tvivl om regeringens højt profilerede strategi om et »Danmark i balance«, hvor blandt andet udflytningen af flere tusinde statslige arbejdspladser udflyttes og andre initiativer skal gøre det mere attraktivt at flytte væk fra de største byer.

»Den mekanisme, vi analyserer, kommer af sig selv. Regeringens strategi er at sprede job og velfærd i hele landet, så det ikke kun koncentrerer sig i byerne. Men så længe vi bliver rigere, vil folk flytte mod byerne. Det er en naturlig mekanisme, som vi ikke selv kan kontrollere,« siger Ismir Mulalic, der forsker i byøkonomi og står bag rapporten.

Kort sagt vil den fortsatte økonomiske vækst, som øger velstanden, ganske enkelt betyde, at ubalancen mellem land og by bliver større og større med årene, da flere vil vælge byen til.

Søren Bernt Lindegaard og hans familie mener, at de kunne have fået omtrent 55 kvadratmeter mere plads for samme pris, hvis de var flyttet ud til en mindre by udenfor Aarhus. Som det er nu, kommer de til at mangle et værelse, når børnene bliver større.

Alligevel har de ikke fortrudt. Nu har parret kun små ti minutter til arbejde på cykel, og den ekstra tid giver mere overskud i hverdagen.

»Det kunne være rart med ekstra plads, men i forhold til at man nærmest ikke får tid til at bruge den plads til noget, synes jeg ikke, at det er lige så vigtigt,« siger han og fortsætter:

»Nu er det er sjældent, at jeg er nødt til at sidde og lave en masse arbejde om aftenen. Det måtte jeg tit gøre før. Det har også givet ekstra tid hver eftermiddag, hvor jeg kan læse lektier eller spille et spil med børnene.«