De endnu levende var sølet til i mudder og syge af skab. Sådan så det ud for et år siden - og den er stadig helt gal. B.T. har sammen med Dyrenes Beskyttelse tjekket forholdene hos Henrik Refsgaard, der har en grov dyreværnssag på halsen.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det kan godt være, det ser idyllisk ud. Omkring 30 får tusser rundt på en sneklædt mark i Havdrup syd for Roskilde. Men karret med vand er bundfrossen, og sneen på toppen vidner om, at det ikke er blevet skiftet de sidste par dage. En balle hø står til fri afbenyttelse, men den er både muggen og angrebet af skimmelsvamp. Og læ er der ingen af, selvom der i Dyreværnsloven udtrykkeligt står, at dyrene skal have adgang til et tørt, strøet leje.

Elendighederne ser fårenes ejer Henrik Refsgaard ikke nogle problemer i.

- Rent dyrevelfærdsmæssigt er der ikke noget at sætte en finger på. Det er ikke et problem, at vandet er frosset, og høet muggent. Fårene drikker på duggen, som man siger.

Dyrlæge hos Dyrenes Beskyttelse Jens Svenningsen har sammen med B.T. besigtiget forholdene, og han er langt fra enig med fåreavleren.

- Man kan jo se, at høet har en meget lav foderværdi, og så skal fårene simpelthen have adgang til vand, forklarer han.

Kigger man Henrik Refsgaard og hans får efter i sømmene, tegner der sig et skræmmende billede. Et billede, der involverer flere politianmeldelser samt i hundredevis af syge, afmagrede og døde dyr.

- Lige nu kører der en sag, hvor det skal afgøres, om Henrik skal fratages retten til at holde dyr, fortæller Jens Svenningsen.

Sagen tog sin begyndelse for omkring et år siden og eskalerede i marts, da en af Henrik Refsgaards besætninger på omkring 300 får blev tilset af dyrlæge Tue Fleron Villebro fra St. Merløse Dyreklinik.

Omkring 40 døde får lå bunket op – de havde alle ifølge Henrik Refsgaard ædt sig ihjel efter at have været uden foder en hel weekend. De levende får var alle sølet til i mudder. Desuden var mange angrebet af skab (hudmider, red.), og mere end 50 pct. af alle dyrene udviste en 'kløende' adfærd. Derfor skulle en stor del af besætningen aflives.

I midten af april var den gal igen. Dyrlæge Tue Fleron Villebro kunne bl.a. konstatere, at Henrik Refsgaard ikke havde aflivet de aftalte dyr, at foderet var fordelt på jorden og sølet til i dyrenes egne ekskrementer, og at flere af fårene havde betændelse mellem klovene – noget, der kan være meget smertefuldt. Klovene skulle derfor beskæres inden for en uge. Det skete bare ikke. En uge senere var klovene kun beskåret på tredjedel af fårene, og foderet lå stadig spredt på jorden.

Henrik Refsgaards naboer har siden 2006 forsøgt at råbe myndighederne op. I juli 2009 sendte de en skrivelse direkte til justitsministeren, fødevareministeren, politikommissæren for Midt- og Vestsjællands Politi samt regionschefen for Fødevareregion Sjælland, hvori der bl.a. står:

- Dyrene finder vi ofte så afmagrede og dehydrerede, at en aflivning har været eneste løsning. De bryder ud af deres indhegninger, og i forbindelse med, at dyrene bryder ud, sidder de fast i bl.a. kvægriste – og kan sidde således i timevis. Brækkede ben og lignende lidelser bliver der ikke taget vare på fra ejerens side. Nyfødte lam har løbet rundt blandt døde moderfår.

Selvom både naboer, dyrlæger og Dyrenes Beskyttelse har gjort, hvad de kunne for at hjælpe de forsvarsløse får, er de i hænderne på Henrik Refsgaard, indtil der falder dom i sagen – og det sker efter al sandsynlighed ikke før til sommer.