Det amerikanske cykelhold BMC levede op til favoritværdigheden ved at vinde den prestigefulde holdtidskørsel for andet år på stribe, mens Michael Valgren og Tinkoff-Saxo styrtede ud af medaljemulighederne.

Taylor Phinney lod en knyttet næve stryge gennem luften, da BMC krydsede stregen efter 38 kilometers skarpt eksekveret tempokørsel, hvor han sammen med team-kollegerne forsvarede VM-titlen fra 2014.

BMC slog dermed co-favoritterne fra QuickStep, som trods motorer i stil med Tony Martin og Michal Kwiatkowski, ikke formåede at holde trit med BMC, der slog det belgiske storhold med 11 sekunder.

Taylor Phinney var stik imod sin natur tæt på ordforlegen, da han blev afæsket en reaktion kort efter at være kommet i mål på ruten ved Richmond, hvor verdensmesterskaberne afholdes i år.

»Det er svært at forstå. Jeg er lidt tom for ord lige nu. Det hele har været noget af en rutschebanetur, de sidste par år,« kom det med et smil fra Phinney, som først begyndte at køre igen i sensommeren efter mere end et års pause på grund af et meget kompliceret og karrieretruende benbrud.

Selv viste Taylor Phinney sig virkelig velkørende på det seks mand store hold, men det var den australske specialist Rohan Dennis, som for alvor trak læsset med nogle drabelige dunderføringer, som gjorde en forskel og konstant holdt farten oppe nær de 60 km/t.

Den topfart var mere end Etixx-QuickStep kunne matche, selv om Brian Holms tropper vanen tro var med til det sidste og leverede mellemtider, BMC kunne skyde efter som sidst startende.

Eneste reelle overraskelse stod Team Movistar for, da det spanske mandskab formåede at holde australske Orica-Greenedge bag sig med en margin på 23 sekunder, godt hjulpet af tempojern som den tidligere timerekordholder Alex Dowsett og den italienske åndsfælle Adriano Malori.

For Tinkoff-Saxo blev den »uofficielle« åbningsdag ved VM en stor skuffelse, da Michael Valgren og Michael Rogers røg meget voldsomt i asfalten. Det lykkedes en åbenlyst smerteplaget Valgren at komme på cyklen igen, men det var mere end bare symbolsk, at danskeren rullede i mål med fantomdragten flået op i hele højre side.

Michael Valgren er udtaget til at køre VM på landevej søndag, men skaderne kan vise sig at være hæmmende for den 23-årige dansker.