Slut med abstinenser. Yes! Endelig! Cykelsæsonen er i gang igen.

Den nye sæson er faktisk kommet så godt i gang, at vi allerede har fået afviklet Santos Tour Down Under i Australien, der blev vundet af Daryl Impey, og nu også Vuelta a San Juan, som blev vundet af Gonzalo Najar.

Men der venter masser af cykelløb i de kommende mange måneder, som bare har det med at komme i gang. Hurtigst muligt! Den lejlighed benytter BT til at se nærmere på Jakob Fuglsangs ’mission possible’ i Tour de France og så selvfølgelig også de uundgåelige samtaleemner som Chris Froomes salbutamol-sag. Og så fem andre interessante emner. Jo, 2018 skal blive spændende at følge.


Slut med abstinenser. Yes! Endelig! Cykelsæsonen er i gang igen.

Den nye sæson er faktisk kommet så godt i gang, at vi allerede har fået afviklet Santos Tour Down Under i Australien, der blev vundet af Daryl Impey, og nu også Vuelta a San Juan, som blev vundet af Gonzalo Najar.

Men der venter masser af cykelløb i de kommende mange måneder, som bare har det med at komme i gang. Hurtigst muligt! Den lejlighed benytter BT til at se nærmere Jakob Fuglsangs ’mission possible’ i Tour de France og så selvfølgelig også de uundgåelige samtaleemner som Chris Froomes salbutamol-sag. Og så fem andre interessante emner. Jo, 2018 skal blive spændende at følge.

Chris Froomes skæbne:

Afgørelsen på Chris Froomes salbutamol-sag vil sende chokbølger gennem cykelverdenen. Uanset udfaldet. Hvis den firedobbelte Tour de France-vinder får karantæne for at have indleveret en prøve med et for højt indhold af astmamedicinen, vil det være en kæmpe historie, og det kan potentielt spænde ben for Froomes håb om at vinde Giro d'Italia og måske endda Tour de France til sommer. Hvis det omvendt lykkes Team Sky og Chris Froome at bevise britens uskyld, for eksempel ved at dokumentere, at Froome rent fysiologisk ikke udskiller stoffet korrekt, skal der nok blive ramaskrig over det med tanke på, at andre ryttere tidligere har fået hårde straffe for et mindre indtag af salbutamol end det, som Froome nåede op på under Vueltaen sidste år. Endnu er der ingen tidshorisont på, hvornår der falder en afgørelse i sagen, men det ventes at blive inden Giro d'Italia - og hurtigst muligt. Og så skal vi nok komme til at høre og læse MEGET mere til den.

Jakob Fuglsang i aktion i sidste års Tour de France.
Jakob Fuglsang i aktion i sidste års Tour de France. Foto: PHILIPPE LOPEZ
Vis mere

Jakob Fuglsangs 'mission possible':

Den danske Astana-stjerne vil gøre det godt i Tour de France - så godt, at han måske ligefrem ender på podiet i verdens største cykelløb. Allerede nu har han fået lovning på, at han bliver kaptajn til sommer, og det er fuldt fortjent. Sidste år vandt Jakob Fuglsang opvarmningsløbet Criterium du Dauphiné foran store navne som Richie Porte og Chris Froome, og storformen fortsatte i Tour de France. Fuglsang lå nummer fem i klassementet inden den skæbnesvangre dag, hvor han styrtede og slog albuen og håndleddet så slemt, at han måtte trække sig dagen efter. Men hvorfor skulle Fuglsang ikke kunne ramme samme niveau igen? Han har talentet, erfaringen, styrken og et helt hold omkring sig sammen med ledelsens fulde opbakning - der er ingen Fabio Aru at dele opmærksomheden med længere. Og så er der brosten på rutemenuen... Nuvel, der er lang tid til Tour de France, og der kan ske rigtig meget inden. Fuglsang skal stadig bevise sig. Men det ligner ikke en 'mission impossible' igen at gøre Danmark stolt til Touren. Snarere en 'mission possible'.

 
I Tour of California viser Peter Sagan ekstremt overskud ved at lave en wheelie op af en stejl stigning.
Vis mere

Nøglen til mere Peter Sagan-succes (herover kan du se spasmageren Peter Sagan udfolde sine akrobatiske evner på cyklen:

Skal vi gætte på, at vi får en topmotiveret Peter Sagan at se til Tour de France 2018? Sidste år blev han diskvalificeret i et sandt mareridt efter episoden med Mark Cavendish, og det i forvejen i en sæson, hvor han - på nær VM-sejren i Bergen - ikke hjemtog de helt store triumfer, som han ellers har for vane. For eksempel vandt han ikke en forårsklassiker - de fleste af dem tog Greg van Avermaet sig af. Men Sagan og først og fremmest holdet Bora-Hansgrohe har til 2018-sæsonen fået tilgang af Daniel Oss, der sidste år hjalp netop van Avermaet til sejr i blandt andet Paris-Roubaix. Italieneren Oss har styrken til at sidde med i finalen i klassikerne, og netop det kan være nøglen til, at Peter Sagan igen sejrer i klassikerne, for så er han ikke længere alene om det. 2018 kan godt blive et comeback-år for slovakken.

Dansk World Tour-optimisme:

Alt handler ikke om Jakob Fuglsang. For eksempel vandt Søren Kragh Andersen sidste år en etape i Tour of Oman og præsterede flot i mange andre løb, og han kan godt få et endnu bedre 2018, hvor der nok igen skal blive plads til ham i en grand tour. Magnus Cort sejrede også i flere cykelløb sidste år og er nu på danskerholdet Astana, der desuden har Jesper Hansen og Michael Valgren, som begge ventes at få en nøglerolle omkring Jakob Fuglsang - og måske endda får deres egen chance i løbet af sæsonen. Den har begge niveauet til at gribe. Solomuligheder er det ikke sikkert, at der kommer mange af for arbejdsbierne Lars Bak (Lotto-Soudal) og Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott), men de skal nok være lige så bundsolide, som de plejer, i deres opslidende arbejde for holdet. Gribe chancen skal Michael Mørkøv til gengæld på Quick-Step Floors, som han er skiftet til. Mørkøv kommer dog nok primært til at få en rolle som hjælper, og det samme gælder nok for Matti Breschel på EF Education First-Drapac p/b Cannondale-holdet, mens det for PostNord Danmark Rundt-vinderen Mads Pedersen og World Tour-debutanten Niklas Eg gælder om at fortsætte den flotte udvikling, som begge er inde i.  Mads Würtz Schmidt skal formentlig køre klassikere, og her kan han sagtens gøre en god figur.

Tom Dumoulin snuppede sejren i sidste års Giro d'Italia.
Tom Dumoulin snuppede sejren i sidste års Giro d'Italia. Foto: LUCA BETTINI
Vis mere

Tom Dumoulin sætter turboen på i Giroen... og i Touren? (i toppen af videoen kan du se højdepunkter fra den dramatiske 16. etape i sidste års Giro d'Italia):

Please, Tom... Kom til Tour de France! Sidste års vinder af Giro d’Italia har igen den italienske rundtur som primær mål for sæsonen. Fair nok. Han vandt sidste år, så på den baggrund giver det alt muligt god mening. Men hvad så med rundturen i Frankrig i juli måned? Skal det ikke også have et skud? Tom Dumoulin er en spændende og stadig ’up and coming’ etapeløbsrytter, der kan køre med de helt store drenge. På enkeltstarten kan han true selveste Chris Froome, og det er netop her, at Froome mange gange har haft en fordel i Tour de France. Det kunne da være sjovt at se Dumoulin tage kampen op i verdens største etapeløb - også selvom det så ikke bliver med helt friske ben efter de mange bjergudfordringer i støvlelandet.

Stor ændring i de tre grand tours:

Fra ni til otte ryttere. De tre grand tours bliver ramt af den nye regel, der kun tillader holdene at have otte ryttere med på holdet i stedet for ni, som det har været tidligere. I andre løb er det kun syv. Håbet er, at det vil give mere liv til cykelløbene og samtidig gøre det sværere for et enkelt hold at kontrollere det, som det tidligere har været set i for eksempel Touren (*host* Team Sky *host*). En frustration går på, at der bliver færre job i cykelverdenen i fremtiden både på rytter- og stabssiden, men for tilskueren bliver det forhåbentligt positivt.

Balladen på Movistar:

Det bliver hedt på Movistar! Med Mikel Landas tilgang får man først og fremmest en rytter, der især sidste sommer i Touren beviste, at han er blandt de allerstærkeste bjergryttere i feltet. Men man får også en rytter, der vil være kaptajn - og dem har Movistar to af i forvejen i Alejandro Valverde og Nairo Quintana. Hvor Landas loyalitet kommer til at være, bliver værd at holde øje med. I efteråret udtalte Landa, at han ikke følte, at han havde fået den bedste velkomst af Quintana. Landa kan sagtens vise sig som en gevinst for det spanske hold, men hold øje... det kan også sagtens ende i en sprængfarlig cocktail.