Matti Breschel slikker sårene hjemme hos sin far efter styrtet i Flandern Rundt. Den uheldige dansker håber på en plads i Tour de France

Finalen var lige ved at gå i gang i dette års udgave af Flandern Rundt, da feltet kom bragende rundt i et sving på vej mod stigningen Paterberg. Matti Breschel sad, hvor han skulle, sammen med alle favoritterne til sejren. Han følte overskud trods mere end 200 opslidende kilometer i benene på brosten og støv, og han havde en fornemmelse af, at han kunne lave et godt resultat.

Men så sker uheldet. Lige efter svinget står to BMC-ryttere og er i gang med at sætte et nyt hjul på en af cyklerne efter en punktering. Stijn Devolder styrter lige foran Matti Breschel, som med fuld kraft ryger i asfalten.

- Mit ben var fuldstændig lammet til at starte med. Derfor troede jeg et øjeblik, at benet var brækket. Jeg var røget rigtigt hårdt ned i asfalten, så jeg kunne slet ikke bruge benet, forklarer Matti Breschel.

Rundt omkring Matti Breschel ligger tre holdkammerater. Daniele Bennati slog en kolbøtte ud i grøften, men imens han og de andre holdkammerater fandt deres cykel igen og kørte videre, blev Breschel liggende. Han kunne ikke bevæge sig.

- Jeg lå midt på vejen, imens biler og motorcykler kom bragende lige forbi mig. Jeg var tæt på at få kappet benet af et par gange. Til sidst blev jeg trukket ud i kanten af vejen i begge mine arme, så jeg kunne komme væk fra vejen.

Herfra gik turen til hospitalet, hvor en scanning viste, at han ikke havde brækket noget, som han frygtede. Breschel slap med et voldsomt trælår og en blodindsamling, som har fået låret til at hæve.

Mandag slikkede Breschel sårene hjemme på sofaen hos sin far, Tom Breschel, i Køge.

Han er ved godt mod, fordi det trods alt ikke gik værre, men skuffelsen over endnu en nedtur for danskeren, sidder lige så tungt i kroppen, som smerterne fra benet.

- Jeg kan dårligt nok støtte på mit ben lige nu, så der kommer til at gå nogle dage. Men så snart smerterne fortager sig, så er det ud på cyklen igen, så jeg kan få kørt nogle af affaldsstofferne ud af kroppen. Jeg tror ikke, det kommer til at vare ret længe.

I første omgang betyder styrtet et afbud til Paris-Roubaix, som køres på søndag. Dermed får Matti Breschel igen smadret sin højsæson, som er forårsklassikerne. Det er anden gang i år, at Breschel er udsat for at slemt styrt. I Tour of Oman i februar, blev han i et bizart styrt nedlagt af en flyvsk madras, da han efter en etape kørte ned fra et bjerg. Det tog hårdt på danskeren både fysisk og mentalt i de vigtige forberedelser.

- Det hele startede efter styrtet i Oman, hvor jeg var helt i kulkælderen. Jeg forsøgte at holde skruen i vandet og tro på det. Lige nu er jeg rimeligt fattet, for der er ikke så meget at gøre ved det. Det gælder om at komme videre i teksten, og håbe på at heldet vender for mig.

Det er efterhånden ved at være et par år siden, at Matti Breschel gjorde sig gældende blandt de bedste i de store klassikere. Der var sejren i Dwars door Vlaanderen i 2010, og siden kom der topplaceringer i Flandern Rundt, Gent Wevelgem og VM-medaljer.

Skiftet til Rabobank i 2011 hjalp ikke meget, da en langvarig knæskade, sendte ham ud af kurs. Heller ikke efter sit comeback til Bjarne Riis og Team Tinkoff-Saxo har han fundet tilbage til sit gamle niveau. Der er ingen undskyldninger hos Breschel, selvom uheldige styrt er den del af historien.

- Jeg synes egentlig ikke, at jeg er styrtet så meget. Der skal nok være ryttere, der styrter mere, end jeg gør, men jeg har haft nogle slemme styrt, som har gjort, at jeg har været nødt til at holde nogle pauser.

- Men når jeg ser tilbage, så har jeg bare ikke været klar de seneste år. I år er det anderledes, for der har jeg selvfølgelig været ret uheldig.

Målene i år er blevet redefineret. Breschel har løb som Fire dage ved Dunkerque, Schweiz Rundt, Luxembourg Rundt og VM i sigte. Og så har han netop fået at vide af Bjarne Riis, at han stadig er i spil til Tour de France.

- Jeg er stadig inde i billedet, så jeg håber på at komme med. Men der er mange om buddet, for alle vil gerne køre Tour de France. Men jeg kan forstå på Bjarne, at jeg stadig er en del af truppen.

Matti Breschels kontrakt med Team Tinkoff-Saxo udløber efter denne sæson. I løbet af året skal han til møde med ledelsen på holdet, men uden store resultater kommer Breschel uden trumfer, når der skal forhandles kontrakt.

- Jeg havde håbet på, at jeg kunne have nogle bedre resultat fra klassikerne, som jeg kunne bruge til at forhandle med, men jeg har ikke gjort mig de store tanker om det endnu. Jeg skal forhandle kontrakt på et tidspunkt i år, men det bekymrer mig ikke. Jeg håber på, at jeg skal blive her på holdet næste år også.