Cykelstjernen Peter Sagan rygtes til Team Tinkoff-Saxo i en handel, der kan gøre ham til en af verdens dyreste.

Men hvor sandsynligt er det, at Sagan kommer ind under Riis' vinger, og er han en årsløn på 30 millioner kroner værd? BT har kigget nærmere på fænomenet Peter Sagan.

Derfor er det sandsynligt at Sagan skifter til Riis

Som i alle andre sportsgrene er penge det afgørende punkt. Dem har Oleg Tinkov masser af, og han er klar til at bruge dem på sit legetøj, som han kalder Team Tinkoff-Saxo. Tinkov har selv sagt, at der i sæsonerne 2015 og 2016 vil komme nye store ryttere til holdet, og han har selv peget på Peter Sagan, som en ønskerytter.

Bjarne Riis fortalte for nyligt, at han vil sætte mere fokus på forårsløbene, fordi resultaterne er udeblevet de seneste par sæsoner. Lige nu er Matti Breschel og Daniele Bennati holdets to satsninger, og de er højst at betragte som outsidere. Det er ikke godt nok for en vindertype som Bjarne Riis. Riis har vundet de store klassikere med Fabian Cancellara, og det vil han gerne igen. Peter Sagan ligner det bedste bud på at hjælpe Riis med den mission.

Oleg Tinkov stiller sig heller ikke tilfreds med et par sejre om året. Han vil se resultater hele tiden, og Peter Sagan er manden, der kan vinde løb hele året rundt. Sagan kører en god enkeltstart, han er sejlivet i klassikerne, og så kan han sprinte. Det giver Riis tryghed, hvis Sagan kan gøre Tinkov tilfreds med sejre gennem hele sæsonen.

Derfor er det ikke sandsynligt

Rygterne har længe gået på, at Fernando Alonso og Peter Sagan har forhandlet om kontrakt, og at de skulle være så godt som enige om en aftale gældende fra næste sæson. Officielt kan kontrakter først offentliggøres til august, men det er velkendt, at der bliver lavet aftaler for den kommende sæson allerede i den første halvdel af året. Alonso skal bygge et helt nyt hold op, og han har pengene til rådighed. Her passer Peter Sagan perfekt ind som holdets klassiker-stjerne.

Men vil Sagan dele med Contador og Kreuziger? Peter Sagan har kørt hele sin professionelle karriere på Cannondale. Han ER Cannondale, som måske må dreje nøglen rundt uden Sagan. Den slovakiske stjerne har fået det lige, som han ville, og al taktik har været lagt efter ham. På Team Tinkoff-Saxo skal han dele stjerne-status med Alberto Contador, som er holdets ubetinget største stjerne. Derudover er der Roman Kreuziger, som også kræver sin 'glory' på holdet. Kan Sagan indfinde sig med at køre på et hold, hvor målene er mange? Og kører Contador så for Team Tinkoff-Saxo i næste sæson? Hvis ikke han gør, åbner det op for helt nye perspektiver.

Sidst Riis havde en klassiker-stjerne

Bjarne Riis var manden bag Fabian Cancellara, da han dukkede op og smadrede alle i forårsklassikerne. Riis og Cancellara vandt således Milano-Sanremo, Paris-Roubaix, Flandern Rundt og E3 Harelbeke. Udover Nick Nuyens' overraskende Flandern Rundt-sejr for Riis i 2011, har holdet ikke gjort sig gældende i de tidlige forårsklassikere. Det huer ikke hverken Riis eller Tinkov, og da Cancellara skrev kontrakt med Team Trek forud for denne sæson, døde muligheden for at få det schweiziske 'watt-monster' tilbage. Sagan ligner bedste bud på en ny klassiker-stjerne.

Matti Breschel ryger ned i hierarkiet

Hvis Peter Sagan kommer ind på Team Tinkoff-Saxo, så kommer det til at betyde store ændringer internt på holdet. Hele klassiker-delen af holdet vil blive opbygget efter den nye kaptajn, og det kommer til at gå ud over blandt andre Matti Breschel, som de seneste år har fået lov til at køre sin egen chance. Breschel er ikke på Sagans niveau, og derfor bliver han degraderet, hvis Sagan kommer ind.

Vil Riis opfinde sin egen klassiker-stjerne?

Da Bjarne Riis skrev kontrakt med Alberto Contador, signalerede han en helt ny vej. Han plukkede sportens største stjerne og satsede på, at han kunne levere Tour de France-sejren. Det var en helt ny fremgangsmåde i forhold til tidligere, hvor Riis opflaskede sine egne stjerner. Schleck-brødrene, Carlos Sastre og Fabian Cancellara er opfundet under Bjarne Riis, og det blev et varemærke for den danske sportsdirektør, at han kunne skabe stjerner. Missionen med Contador var at vinde Tour de France, og det er som bekendt ikke lykkedes endnu. Måske vil Riis tilbage til at opfinde sine egne stjerner igen, og så er Peter Sagan ikke den rette vej at gå. Riis og Tinkov skal beslutte om de vil finde deres egen stjerne, eller de vil forsøge at købe sig til omgående succes.