Fremover kan du finansiere dit sommerhus med op til 75 procent realkreditlån. Det er godt nyt for dig, der vil bygge til eller renovere dit sommerhus.

Går du og drømmer om at bygge et anneks til sommerhuset eller skifte det gamle køkken ud med et nyt?

Så er det blevet billigere for dig, efter det nu er blevet muligt at finansiere dit sommerhus med op til 75 procent i realkreditlån i modsætning til 60 procent.

For dig, der ejer et sommerhus, betyder det, at du kan tage et tillægslån til forbedringer af sommerhuset eller indfri en del af dit banklån og spare på den vis.

Men det er særligt i forhold til forbedringer af sommerhuset, at de nye regler kan blive en gevinst, fortller Michael Christensen, der er uvildig boligrådgiver hos Boligraadgiver.dk.

»Vil man for eksempel lave en tilbygning til en halv million kroner, så kunne man før låne 300.000 kroner i kreditforeningen, og nu kan man låne 375.000 kroner i realkredit,« siger han.

Det betyder, at du kun skal hæve 125.000 kroner af din opsparing eller låne 125.000 kroner i banken for at få råd til tilbygningen.

Og fordi realkreditlån er billigere end et banklån, bliver lånefinansieringen altså billigere.

Til gengæld er det ofte dyrere i omkostninger og gebyrer at etablere et realkreditlån end et banklån.

Derfor er der knap så stor en fidus i at indfri sit banklån i sommerhuset i det hele taget, mener Michael Christensen.

»Selv om man kan spare to eller tre procent på renten, så koster det stadig nogle penge i stiftelsesprovision og etableringsgebyr at få et realkreditlån,« siger han.

Det afhænger derfor i høj grad af lånestørrelsen, om det kan betale sig. Har du et lille sommerhus til 500.000 kroner, så er der ingen fidus, siger Michael Christensen.

»Men har du et sommerhus til over 2 millioner, kan du gå fra at låne 1,2 millioner i realkredit til 1,5 millioner. Så begynder det at ligne noget,« siger han.

Men man skal ikke tro, at man er kommet i den økonomiske himmel af de nye regler, siger Morten Bruun Pedersen, økonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Der er også risici forbundet med at låne mere i realkredit.

»Hvis man går fra at have 60 procent af sit lån i realkredit til at låne 75 procent, så vil mange have næsten lige så meget lån i huset, som de har værdi.«

»Så hvis prisen på sommerhuset lige pludselig falder, stiger risikoen for, at du skal have penge op ad lommen for at komme af med huset,« siger Morten Bruun Pedersen og tilføjer, at sommerhusmarkedet generelt kører lidt mere op og ned end ejerboligmarkedet.

Derfor skal man ikke låne mere for at finansiere et nyt køkken, hvis ikke man havde gjort det under de gamle regler, siger han.

/ritzau/FOKUS