Bremser er helt afgørende for din sikkerhed bag rattet, og derfor har vi samlet en række fif til at forbedre bremseevnen på din bil.

Evnen til at bringe bilen til stilstand er alfa og omega. Både for at forhindre uheld, og for at gøre konsekvenserne mindre, hvis et sammenstød er uundgåeligt. For selvom det gamle slogan lyder, at farten dræber, så er det ret beset evnen til at komme ned i fart, der afgør, hvor galt det går.

FDMs tyske søsterorganisation ADAC har i fire år testet 500 nye bilers bremseevne. Konklusionen er, at bremser som så meget andet på bilerne bliver bedre og bedre i takt med den teknologiske udvikling.

Hvor den gennemsnitlige bremselængde for omkring ti år siden lå på omkring 40 meter ved en hastighed fra 100 km/t til nul, er den i ADACs seneste test 36,4 meter.

Men der er store udsving. F.eks. skulle varevognen Citroën Jumper Combi bruge 47,8 meter, inden den holdt helt stille.

Bedre med årene

VW Golf er et godt eksempel på, hvor meget bilernes bremser er blevet forbedret med årene. VW Golf IV fra 2001 skulle bruge 39,5 meter på at nå fra 100 til 0 km/t.

Golf V fra 2003 klarer sig med 37,5 meter, mens Golf VII står stille efter 33,1 meter.

»Særligt i de seneste år, hvor bremser, bremseassistenter og ikke mindst dækkene er blevet bedre, er den gennemsnitlige bremselængde blevet væsentligt forkortet,« siger bilteknisk redaktør hos FDM Søren W. Rasmussen.

Er du i tvivl om, hvorvidt din bil bremser godt nok, kan du selv lave en test. Kør 100 ’ægte’ km/t (f.eks målt efter din gps) og hug bremserne i med fuld kraft - f.eks. ud for en kilometersten.

Selvfølgelig på et sted og tidspunkt, hvor der ikke er andre trafikanter i området. Mål derefter fra stenen til punktet for stilstand.

Resultatet afhænger af bilens type og årgang, men også af diverse komponenters tilstand. Et synscenter kan måle bilens bremseevne, og hvis bilen har en del år på bagen, vil det næsten med 100 pct. sikkerhed hjælpe på bremseevnen at udskifte skiver, tromler og bremseklodser.

Skift dækkene

Nye dæk med bedre vedhæftningsevne har en betydelig del af æren for nye bilers bedre bremseevne. Skift derfor dine gamle dæk ud, hvis de er mere end fem år gamle. Uanset hvor slidte de er.

Gummi hærder med tiden, og det går hårdt ud over bremseevnen. Montér i stedet et kurant dækfabrikat i originale dimensioner.

Ikke mindst i regnvejr betyder dækkets tilstand og fabrikat utrolig meget. På diverse hjemmesider kan du tjekke, hvilke dæk der klarer sig bedst i vådt føre.

Gå f.eks. ind hos daekonline.dk og led efter dæk i den dimension, der passer til din bil. Dækkenes egenskaber er markeret med bogstaver A,B, C o.s.v.

A er bedst. Den midterste markering gælder bremseevnen i vådt føre.