Britisk politi og berøvede juvelerer forsøger at danne sig et overblik over et af de største kup nogensinde i Storbritannien. Sikkerhedsbokse fulde af smykker, ure og andre værdier blev plyndret i påsken efter en planlægning, som man normalt finder i Hollywood-film – eller hos Olsen-banden.

LONDON: En del mennesker er forsamlet i små grupper i forårssolen på et hjørne. De diskuterer lavmælt og kigger lejlighedsvis hen imod en lukket mondænt udseende, sortmalet dobbeltdør. Fire kameraer peger i samme retning, hvor der i modsætning til det meste af gaden ikke er udstillingsvinduer, men derimod et stort skilt ved siden af døren, der bekendtgør, at »Hatton Garden Safe Deposit Ltd.« holder til indenfor.

Rundt omkring Hatton Garden og i de nære sidegader i Holborn-bydelen i det centrale London ligger den ene smykkebutik tæt op ad den næste, og alle taler om det, der er blevet beskrevet som et af de største kup i britisk kriminalhistorie.

»Jeg har en boks derinde,« siger en mand i en lidt slidt blå kittel med en klud i lommen lavmælt, da han nærmer sig en bekendt. i skjorteærmer.

»Vi har ikke hørt noget som helst. Jeg har ringet til politiet, og jeg har tjekket deres hjemmeside. Intet.«

Manden i skjorteærmer indskyder, at man jo er i gang med efterforskningen, og at kun omkring 70 ud af 600 bokse er blevet plyndret. Det er tydeligvis en tanke lettere at forlige sig med, hvis man ikke selv har noget opbevaret derinde.

»De kunne godt være så venlige at fortælle hvor i lokalet, der er blevet plyndret bokse. Jeg vil kunne klare det, hvis det er min boks, men det vil ikke være rart. En kunde ringede til mig i morges. Han sagde, at han virkelig vil være ramt, hvis det er gået ud over ham,« siger mand i kitlen:

»Der var jo et røveri i 1970erne med våben. Så nu troede jeg, at de havde sikret det og lukket af for alle muligheder.«

Da manden opdager, at en journalist lytter med, kigger han mistænksomt op ved spørgsmålet om, hvor store værdier han har opbevaret i boksene i kælderen overfor.

»Det bliver mellem mig og mine kunder, men der er betydelige værdier, ellers ville vi ikke putte det i boksene. Ikke alt er forsikret, for det er jo derfor, at vi har det der,« siger han og haster videre.

Fyldt med hemmeligheder

Vurderingen er, at diamanter og andre ædle stene samt værdier i rede penge, smykker, fine ure og værdipapirer for helt op til to milliarder kroner kan være blevet røvet under indbruddet, der fandt sted i påskedagene, men som først blev offentliggjort af politiet i denne uge. Andre vurderinger går på, at værdier for mellem 350 millioner og én milliard kroner er blevet stjålet.

Reelt aner ingen endnu, hvor meget, tyvene slap af sted med. Det er et stort spørgsmål, om man nogensinde vil få et klart overblik, for et vist hemmelighedskræmmeri er en del af eksistensberettigelsen for sikkerhedsbokse, påpeger tidligere politiefterforskere og juvelerer over for britiske medier.

En af boksejerne skal angiveligt have en diamant til fem millioner kroner i sin boks. En anden har oplyst om sjældne ure for mange hundredetusinde kroner.

Boksene er blandt andet blevet brugt af mindre smykkebutikker og diamanthandlere, der ikke har råd til dyre forsikringer eller egne sikkerhedsforanstaltninger.

I udstillingsvinduerne i gaden, der er Londons centrum for diamanthandel, ligger smykker i prisklassen 25.000 til 50.000 kroner tæt. Nogle udstiller smykker med priser op til 300.000 kroner. De enkelte smykker fylder ikke meget, og det er ikke svært at forestille sig, at der ligger væsentligt dyrere varer i skufferne inde i butikkerne, når man først har overbevist ejerne om, at man er en seriøs kunde.

»Alle her har noget i boksene. Vi regner med, at vi sent fredag vil få at vide, om vores er blevet røvet,« siger en mand fra »Buy Fine Diamonds« lige over for bygningen, hvor indbruddet fandt sted.

På et skilt foran står der: »Kontanter udbetales på stedet« over et tilbud om også at købe kundernes brugte smykker.

Han ønsker at være anonym og siger: »Det kan jeg ikke kommentere« til spørgsmålet om, hvor store værdier hans butik har i spil.

»Men nu må de tage alle forholdsregler i brug. Nu har der været røverier tre gange, og alle ved, at det vil ske igen om nogle år,« siger han og henviser til to væbnede røverier for år tilbage.

Der er banker og andre steder med sikkerhedsbokse i nærheden, men røveriet kunne også have fundet sted der, mener manden:

»Vi vil vente og se, hvad de gør ved sikkerheden. Men det er tydeligt, at det her er blevet planlagt over lang tid.«

Et klassisk filmmanuskript

Oplysninger fra britisk politi, bokskunder og britiske medier tyder på et indbrud udtænkt som manuskriptet i en klassisk Hollywood-film tilsat Bjørne-bandens simple logik og muligvis stærkt krydret med en sans for detaljer, der vil være en Olsen-banden-film værdig.

Tyvene valgte påskefridagene, hvor butikker opbevarer ekstra mange værdier i boksene, til indbruddet. De brød ind i et kontor oven over boksfirmaet og borede sig igennem til en elevatorskakt. Herfra firede de sig ned i kælderen til bokshvælvingen, brød gennem en mur og skar sig igennem en halv meter tyk ståldør.

Undervejs afmonterede tyvene et avanceret alarmsystem med kameraer. Man sikrede sig angiveligt også harddisken med kameraernes optagelser.

Torsdag eftermiddag frigav britisk politi yderligere oplysninger om indbruddet, hvor der blev brugt en »Hilti DD350«-industri-boremaskine og boret huller gennem to meter armeret beton.

»Stedet er kaotisk. Hvælvingen er dækket af støv og snavs, og gulvet er overstrøet med henslængte værdibokse og elværktøj, herunder en vinkelsliber, boremaskiner og brækjern,« lød det i politiets erklæring.

Det er uvist, hvor mange oplysninger politiet holder tilbage, men der er endnu ingen bud på, hvornår i påsken, indbruddet har fundet sted, ud over at røveriet har taget tid. Langfredag eftermiddag blev der angiveligt aktiveret en alarm, men en sikkerhedsvagt tjekkede fordørene uden at bemærke noget og gik igen uden at alarmere politiet.

Vagten har ifølge britisk presse sagt til en bokskunde, at han ikke gik ind, fordi »han ikke bliver betalt nok« til at gå ind i bygningen og undersøge sagen nøjere.

Egon »Jeg har en plan« Olsen-sammenligningen bliver næret af, at der i påsken var blevet udsendt breve i området om, at der kunne være støjgener fra arbejde ved en jernbanestation. Derudover har britiske medier hæftet sig ved en større brand under jorden ved undergrundsstation Holborn ikke langt fra stedet. Den begyndte onsdag den 1. april og tog 36 timer at slukke, mens den resulterede i evakueringer og større nedbrud på elnettet.

En tidligere politiefterforsker kalder det et »et besynderligt tilfælde«, at den sjældne ulykke netop skete forud for indbruddet. Brandvæsenet oplyste i går, at branden sandsynligvis skyldtes en elektrisk fejl.

Gemmer direktøren sig i Sudan?

Samtidig går spekulationerne på, at tyvene »nødvendigvis« må have fået insider- oplysninger om bygningens indretning og sikkerhedssystemerne. Politiet forsøgte med hjælp fra personalet at få kontakt til to af firmaets direktører, som i øjeblikket ikke befinder sig i Storbritannien. Den ene er en 38-årig mand med bopæl i Wembley, mens den anden, en 69-årig mand, har oplyst en bopæl i Sudans hovedstad, Khartoum.

Torsdag var der fortsat ingen oplysninger om, at hverken personale eller direktører var under mistanke, og ingen var blevet anholdt.

»Man skulle tro, at et sådan sted ville have en vagt derinde hele tiden og i det mindste overvåge skærme hele døgnet,« siger en smykkesælger fra »Promise Diamonds«, der ikke selv havde varer i boksene:

»Heldigvis. Jeg var i min butik lørdag og søndag, men alle havde lukket fredag og mandag. Jeg tror ikke, at man vil finde tyvene, for de har planlagt det godt. Diamanter kan skæres og pudses på ny, og så kan man ikke genkende dem. Om nogle år vil vi få en film om det her. Måske er de også blevet inspireret. Film giver dem ideer.«