En afgift på smør, margarine, kød og ost skal få danskerne til at blive sundere. Afgiften lægges på mættet fedt, som især findes i kød og mejeriprodukter. Men ifølge kosteksperter vil afgiften ikke forbedre folkesundheden.
Derimod er der risiko for, at vi med fedtafgiften kommer til at leve kortere.
Bliv medlem af B.T.'s Slankeklub og få Personlig kost- og motionsdagbog HER
- En fedtafgift på mættet fedt kan ramme folks kostvaner skævt, for måske vælger folk at droppe ost og spise mere franskbrød, og det vil være et forkert valg. Eller måske putter de marmelade på brødet i stedet, og det vil også være forkert. Loven om fedtafgift sender det signal, at produkter med mættet fedt er usunde, og det er forkert, siger Tine Tholstrup, der er lektor på det biovidenskabelige fakultet på Københavns Universitet.
Mættet fedt har i årevis været udråbt til at være det usunde fedt, men de nyeste undersøgelser viser, at der ikke kan påvises ændringer i antallet af hjerte-kar-sygdomme, uanset om man spiser mere eller mindre mættet fedt.
- Vi har klart overvurderet farligheden af mættet fedt. Risikoen for at få en hjerte-karsygdom mindskes kun, hvis man erstatter den mættede fedt med flerumættet fedt eller med fuldkornsbrød. Det vil sige, at det er fint, hvis smørret skiftes ud med planteolie, eller man putter mindre smør på fuldkornsrugbrødet, eller skiven skæres tykkere, siger professor Arne Astrup, der er leder af Institut for Human Ernæring, LIFE på Københavns Universitet.
- Men hvis man sparer på smørret på det fiberfattige hvide franskbrød og i stedet spiser en ekstra skive for at blive mæt, så øger man risikoen for en hjerte-kar-sygdom, fortæller Arne Astrup.
En dansk-amerikansk befolkningsundersøgelse har vist, at hvis det mættede fedt erstattes af kulhydrat som for eksempel hvidt brød, er det muligt, at forekomsten af hjerte-kar-sygdomme øges med syv pct.
Noget andet er, at ost rammes af fedtafgiften. Men studier har vist, at selvom ost har et højt indhold af mættet fedt, så øger det ikke kolesterol-tallet. Og ost kan have andre gode egenskaber, siger Arne Astrup:
- Man har fundet, at den mælkesyrebakterie, som anvendes i emmentaler, kan sænke blodtrykket betragteligt. Og det er også sandsynligt, at kalcium i osten kan sænke optaget af fedt og derigennem reducere vores risiko for fedme og livsstilssygdomme.
Loven om fedtafgift har været sendt i høring, men Skatteministeriet vil ikke offentliggøre høringssvarene endnu. Ministeriet oplyser, at man sidder og arbejder med loven, men vil ikke oplyse, hvilke ændringer man overvejer. Lovforslaget er blevet kritiseret for ikke at skelne mellem fed bacon og en mager svinemørbrad.
Ifølge udkastet til loven bliver kød belagt med en afgift alt efter hvilket dyr, det er, og ikke efter hvor meget fedt der er i kødet. Skatteminister Troels Lund Poulsen ( V) sagde dog i december, at han alligevel vil lave en differentieret afgift på kød.
LOV OM FEDTAFGIFT
Forebyggelseskommissionen har slået fast, at en afgift på mættet fedt kun vil forlænge gennemsnitslevetiden med 5,5 dage efter ti år. Kommissionen foreslog en afgift på 25 kr. pr. kilo mættet fedt. Det første forslag til en lov om fedtafgift kom i 2009, og her var kød ikke med.
I det nye udkast til en lov, som blev sendt i høring i oktober 2010, er loven blevet udvidet til også at omfatte kød. Afgiften skal indbringe staten ca. 1,5 mia. kr. om året ifølge Skatteministeriet. Afgiften er sat til 13 kr. pr. kilo mættet fedt.
I lovforslaget skelnes der ikke mellem en fed flæskesteg og et magert stykke svinemørbrad. Skatteministeriet er ved at ændre på lovforslaget. Skatteminister Troels Lund Poulsen har sagt, at han vil sørge for, at der kommer differentieret afgift på kød, alt efter hvor fedt det er.
Afgift kan forkorte danskeres liv
kilkaya stream group placeholder

shoppingtips med reklamelinks
Genialt trick
i sengen
Genialt trick
i sengen
Genialt trick
i sengen